Kortalanul antioxidánsokkal

Légszennyeződés, UV sugárzás, toxikus anyagok, cigarettafüst, oldószerek, gyógyszerek és megerőltető fizikai tevékenység – mind olyan negatív és napjainkban szinte elkerülhetetlen hatások, amelyek szervezetünket egész évben érik. Ezt irányítani aligha lehet. A saját védekező rendszer kiépítését azonban befolyásolni tudjuk, mégpedig az antioxidánsok bevitelével.

Évszaktól függetlenül folyamatos stresszhatásoknak van kitéve szervezetünk, ezért mindig szükség van az antioxidánsokra, hogy semlegesítsék a szabad gyököket – magyarázza a marosvásárhelyi Fazakas Zita biokémikus, természetgyógyász. Joggal tevődik fel a kérdés, hogy milyen anyagokról és összefüggésekről beszél a szakember?

Hadat üzenünk a szabad gyököknek

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben zajló oxidációs folyamatok során felszabaduló, úgynevezett szabad gyököket. Utóbbiak instabilak, rövid élettartamúak, de jól ellenőrizhetőek az antioxidáns rendszer által. A szabad gyökök károsíthatják a fehérjéket, a lipideket, a DNS-t – ezáltal sejtöregedéshez, sejtelhaláshoz és számos betegség kialakulásához vezethetnek. Felvinczi Katalin diabetológia-, nutrició szakos rezidens orvos éppen ezért igencsak fontosnak tartja, hogy jól működő antioxidáns-védelemmel rendelkezzünk, amit részben megfelelő táplálkozással érhetünk el. Ha az egészséges étrendi ajánlásnak megfelelő táplálékpiramist követjük, és úgy válogatjuk össze ételeinket, hogy azok legnagyobb arányban gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzanak, máris sokat tettünk a szabad gyökök ellensúlyozásáért – vallja a táplálkozás-szakértő.

 

A spenótnak igen magas az antioxidáns-tartalma, akár turmixként is fogyaszthatjuk.

A növényi eredetű táplálékoké a pálma

Antioxidánsokhoz kétféle úton juthatunk hozzá: elsősorban a szervezetben termelődött enzimek, másrészt a táplálékból felvett antioxidáns tulajdonságú anyagok által. A nem enzim természetű antioxidánsok közül ismertebbek a vitaminok (A, C, E), egyes nyomelemek (cink, szelén), a Q10- koenzim és a húgysav. A legtöbb antioxidánst a növényi eredetű táplálékok szolgáltatják. A zöldségek, gyümölcsök, csonthéjasok, hüvelyesek, magvak, gabonacsírák, a zöld és a vörös tea, a vörösbor, egyes fűszerek (kurkuma, szegfűszeg, fahéj, kömény, kardamom, sáfrány, chili), a kakaó és egyes növényi olajok (olívaolaj, lenolaj, pálmaolaj) rendkívül jó antioxidáns- források. De megtalálhatóak állati eredetű táplálékokban is: tojásban, tejtermékekben, húsokban, májban, halakban. Magas E-vitamin tartalmúak a növényi olajok, gabonacsíra, zöldségek, gyümölcsök, húsok,halak. C-vitamin főleg a citrusfélékben, eperben, dinnyében, paradicsomban, salátákban, káposztafélékben, brokkoliban található. A narancs, sárgarépa, sütőtök fontos béta-karotin forrás.

 

A málna, a szeder és a fekete áfonya is jó, ha gyakran szerepel étrendünkben. Természetesen nyersen.

Az élénk színűeket keressük

Elsősorban azok a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak sok antioxidánst, amelyek élénk színűek. A szakemberek példaként említik a térségünkre jellemzőek közül a paradicsomot, a paprikát, a céklát, a spenótot, a salátát és az uborkát, továbbá az áfonyát, a fekete ribizlit, és a homoktövist is ide sorolják. Nem a térségünk mezőgazdaságára jellemző, de könnyen beszerezhető magas antioxidáns tartalmú növények a citrusfélék, a gránátalma, a kiwi, agoji bogyó, az acerola és a noni.

 

Az egyre népszerűbb goji bogyó.

Néhány éve egy mérőszámot is használnak arra nézve, hogy egy gyümölcs, számokban kifejezve, mennyire jó antioxidáns. Ez az ORAC-érték. A kutatások azt mutatják, hogy a legmagasabb ORAC-értéke a goji bogyónak van, majd a szegfűszegolajnak, a vad áfonyának, ezeket követi a gránátalma, a kakaó, a kurkuma, a kiwi, az avokádó.

 

Szilvaturmix. Isteni.

Káros hatásokról is szólni kell

A cikk folytatását a Nőileg márciusi számában olvashatják.