ARCHÍV Napvédelem szemüveggel

Nyáron szokásunk kapkodni a napszemüveg után. Kérdés, hogy csak nyáron érdemes a napvédelemről gondoskodni? Elég-e divatból, ruházati kiegészítőként hordani sötét, színes lencséket, vagy megfontolandó az egészségügyi szempont is? Szakembert kérdeztünk, hogy mit kell figyelembe venni a napszemüvegek kiválasztásakor. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. májusi lapszámában jelent meg).

Nyáron szokásunk kapkodni a napszemüveg után. Kérdés, hogy csak nyáron érdemes a napvédelemről gondoskodni? Elég-e divatból, ruházati kiegészítőként hordani sötét, színes lencséket, vagy megfontolandó az egészségügyi szempont is? A Nőileg csapata szakemberekhez fordult, hogy megtudja, mit kell figyelembe venni a napszemüvegek kiválasztásakor.

A marosvásárhelyi dr. Szatmári Judit szemész szakorvosjelölt szerint elsősorban arra kell figyelni, hogy a napszemüvegnek legyen UV-szűrője, vagyis a lencséje tudja megszűrni az ultraibolya sugarakat.

A jó napszemüveg ismérvei

Ezt általában egy számmal jelölik meg a szemüveg belső szárán, ez az érték legalább 400 kell legyen. Szintén az UV-szűrést jelzi egy százalékban kifejezett érték, amely akkor a legjobb, ha 90 és 100 százalék között mozog. Ha ezen paraméterek közül semmi nincs feltüntetve a szemüvegen, azt jelenti, hogy nem rendelkezik UV-szűrővel, ami veszélyes is lehet – figyelmeztet a doktornő. Közben hozzáteszi, hogy az is előnyös, ha polarizált a napszemüveg, de orvosi szempontból ez nem nevezhető kizáró jellegűnek, ugyanis a polarizáció valójában a plusz fények kiszűrésére alkalmas, de ennek hiánya nem árt a szemnek.

A polarizált szemüveg hab a tortán, mondta Dr. Szatmári Judit

Ez hasznos lehet vezetéskor, mert a polarizációnak köszönhetően a napszemüveg kiszűri a visszaverődő fényeket, de a halászok is előszeretettel hordják, ugyanis ilyen lencsékkel jobban belátnak a víz felszíne alá. 

A mostani divat az egészségnek is kedvez

Érdemes a szemüveg külalakjára is odafigyelni – folytatja a kiválasztás szempontjait a szemész. „Fontos szemügyre venni a lencséket, azok felületét, amelynek egyenletesnek, simának kell lennie, ugyanis, ha torzít, fejfájást, szemfáradást okozhat. Ez leellenőrizhető akár úgy, ha a lencsét egy könyv fölött mozgatva, módosított képett kapunk (nem föltétlenül torz, lehet, hogy csak kisebb vagy nagyobb), ami azt jelenti, hogy valamilyen optikai hatása van. Ez az érték azonban nulla kell legyen (kivéve, ha valaki dioptriás napszemüveget rendel)” – hangsúlyozza dr. Szatmári Judit. A lencsék színében nem kell kizárólag a divatot követni, a doktornő azt javasolja, ha lehet barnát, szürkét vagy feketét válasszunk, de a most divatos nagy keretet dicséri a szakember. Az jó, ha a napszemüveg minél nagyobb felületet takar, vagyis minden irányból kivédi a fényt, mert a lencse, a szemünk mellett, a bőrt is védi.

Lencse, lencse, és a keret?

A minőségi anyagból készült napszemüveget részesíti előnyben Kolumbán Dávid székelyudvarhelyi optikus. Fontos, hogy ne gyenge műanyagötvözetű terméket válasszunk, hanem masszív, de ugyanakkor flexibilis anyagból valót. A jó keretnek legyen rugalmassága, hajlékonysága, mert a száraz műanyagból készültek, amelyek nem engednek, nagyon hamar eltörnek. Emellett ezek kényelmetlenek, nyomnak, sértik az orrnyerget, nem kellemes ezeket viselni.

Napszemüveget is szaküzletből vásároljunk, ha jót akarunk a szemünknek - ajánlja az optikus

Nem szabad a piacon, benzinkutaknál és egyéb helyeken kínált szemüvegekből vásárolni, hiszen azokkal többet ártunk a szemnek, mintha inkább az utca árnyékos oldalán járnánk nélkülük. Ezért kifejezetten fontos, hogy szaküzletben, megfelelő tanácsadás mellett vásároljunk.

Mennyit fizetünk a minőségiért?

Az optikus egyértelműen kijelenti, hogy jó minőséget olcsón nem igazán lehet kapni. Körülbelül százötven és kétszázötven lej közötti árban már UV-szűrővel ellátott, tartós, jó minőségű, akár polarizált lencsés napszemüveget is vásárolhatunk. Természetesen vannak ennél drágábbak is a piacon, de ez nem azt jelenti, hogy azok a legjobbak.

Több olyan márka van, amelyek mögött hatalmas marketing-tevékenység áll, és gyakran emiatt kell ezekért többet fizetni, nem pedig a sokkal jobb minőségért. Ne az számítson, hogy milyen márkanév szerepel a szemüvegen, hanem az, hogy a szakember szerint melyik számunkra a megfelelő. 

Miért ártunk a gyengével?

A szemet kivéve a többi, takart rétegnek jót tesz a tízlejes napszemüveg is, azonban a látást csak rontja a gyengébb minőségű kategória, az, amelyik nem rendelkezik UV-szűrővel. A szakember  ezt azzal magyarázta, hogy a sötét hatására a pupilla kitágul, és több fény kerül a szem belsejébe, ezzel együtt az UV-sugarakat is beengedi a gyenge minőségű lencse, ami rossz hatással van a szemfenékre.

„Szemészeti szempontból tehát kijelenthető, hogy többet árthatunk a gyenge minőségű napszemüveggel, mint amennyit használunk.

Bőrgyógyászati megközelítésből azonban elmondható, hogy a semmi helyett bármilyen sötétített lencse jobb védelmet nyújt, illetve a szépségnek is kedvez a napszemüveg viselése, hiszen kevesebbet hunyorgunk, késleltetjük a szarkalábak kialakulását” – magyarázza a doktornő.

Az UV-sugarak számlájára is írható betegségek

Dr. Szatmári Judit felhívja a figyelmet azokra a betegségekre, amelyek az UV-fény hatására kialakulhatnak, gyakrabban vagy korábban előállnak, vagy hosszabb lefolyásúak lesznek. Ezek között elsőként említi a bőrrákot, konkrétan a szemhéjakon kialakuló daganatot, és kívülről befele haladva sorol egyéb szemfelszíni betegségeket, amelyek a kötőhártyát érintik (a napfény, por, szél hatására jelennek meg). Emellett a szürke hályog kialakulását is nagymértékben befolyásolja, valamint az időskorban gyakori makula degenerációt is, ami az éleslátás középpontjába lerakódó salakanyagokból keletkezik, és ez, mint mondja, a visszafordíthatatlan betegségek közé tartozik. Nem jelentenek kivételt ebből a felsorolásból a szem belsejében kialakuló daganatok sem, amelyekért az UV-fény káros hatása is felelős. UV-szűrők használata nélkül az éleslátás központjában égés következhet be, amennyiben szabad szemmel nézzük a napfogyatkozást, vagy tágult pupillával (pl. jelentősebb alkoholfogyasztás után) nézünk hosszan a napba.

Kik a veszélyeztetettebbek?

A világos színű (kék, zöld) szeműek érzékenyebbek az erős napfényre, ezeknél a személyeknél gyakoribb például a rákos megbetegedés, de fokozottan érzékenyek a szürkehályog-műtéten átesett személyek is. Amennyiben napszakokra gondolunk, ugyanazok a szabályok érvényesek a szemre is, akárcsak a bőrre, ha napvédelemről beszélünk: a szemész is aláírja, hogy mivel a déli órákban a legerősebb a sugárzás, ilyenkor védjük magunkat a leginkább. Főleg nyáron érvényes ez az intés, amikor a napsütés szinte háromszor olyan erős, mint a téli időszakban, ráadásul a víztükör is visszaveri a napfényt.

Az a jó, ha a napszemüveg minél nagyobb felületet takar - Zörgő Noémin egy ilyen látható

Télen viszont a hóvisszaverés miatt megkétszereződik a szemet érintő sugárzás. Befolyásoló tényező még a magasság, hiszen a hegyekben, ahol ritkább és tisztább a levegő, sokkal károsabb az UV-fény, több fény éri a szemet.

Fényvédő megoldások a dioptriás szemüveget viselőknek

A legjobb megoldás a fényre sötétedő lencse. Ez UV-fény hatására színeződik el. Ez a folyamat függ a fény erősségétől és a hőmérséklettől is. Emellett megoldás lehet az úgynevezett Drivewear-lencse, amely sosem világosodik ki, illetve a fix színezett lencse is. Ez utóbbi esetében a kliens által meghatározható, hogy mennyire legyen sötét a felület, de akár az is megvalósítható, hogy degradé-s legyen, vagyis, hogy fentről lefelé fokozatosan világosodjon. A clip on-os vagy a csiptetős lencsék is elterjedtek: előbbi esetén a dioptriás szemüveg kerete mágneses rögzítő részt tartalmaz, amelyhez könnyedén csatolhatjuk a naplencsét.

Napszemüvegek tisztítása

A szaküzletekben a napszemüveggel együtt speciális törlőkendőt is kapunk, amely karcmentes tisztítást biztosít. Nagyon poros, mocskos lencse esetén folyó víz alatt szappanos kézzel pucoljuk meg a lencséket, majd töröljük szárazra azokat. De hatékonyak lehetnek az optikákban kapható tisztítóspray-k vagy a speciális nedves törlők is. Minél szennyezettebbek a lencsék, annál intenzívebb tisztításra van szükség.

Kiemelt kép: pixabay.com

Fotó: Csedő Attila, Haáz Vince

korábban írtuk