Otthon legyen, ne „egyenlakás”

Képek nélkül, csupasz falakkal rideg, lelketlen a lakás. Ha kitesszük a kedves emlékeket idéző rézkarcot, az ajándékba kapott festményt, vagy a jóbarát által készített grafikát, nemcsak dekorálunk, de lelket adunk a lakásnak, s ettől lesz igazi otthonná.

Képek nélkül, csupasz falakkal rideg, lelketlen a lakás. Ha kitesszük a kedves emlékeket idéző rézkarcot, az ajándékba kapott festményt, vagy a jóbarát által készített grafikát, nemcsak dekorálunk, de lelket adunk a lakásnak, s ettől lesz igazi otthonná.

„Részletkérdésnek tűnhet, de fontos részlet egy kép, az teszi meghittebbé a helyiséget, nyújt esztétikai élményt. Az otthonosság érzését a dekorációs tárgyak adják, a megfelelő darab életet ad a térnek”– magyarázza Kiss Emőke Klára belsőépítész. „Ha van egy képed, amit ajándékba kaptál, vagy örököltél, kevésbé szerencsés, mert nem biztos, hogy tetszik neked. Jobb, ha tudatosan választunk képet a lakáshoz, mert összhangban kell lennie azzal. Elsősorban stílusában kell találjon a lakáshoz, de a színvilágából, tematikájából is kiindulhatunk. Például pajzán, vagy akt képet inkább tanácsos a hálóba rakni, mintsem a konyhába, igaz, a kivételek itt is erősítik a szabályt” – mondja a székelyudvarhelyi dizájner. 

„Érdemes  odafigyelni a kép hangulatára, színvilágára, hogy sötét, vagy világos, kicsi, nagy, számít a hangulata, hogy mit idéz fel benned, ugyanakkor az is fontos, hogy hová, melyik helyiségbe szánjuk” – teszi hozzá Kiss Emőke. „Ebédlőbe célszerű valami vidámabbat tenni, nem egy sötét hangulatú képet, nálunk fürdőszobába nem annyira divat, pedig vagány lehet ott is egy festmény. Oda semlegesebb témájú dolgok találnak” – mondja Emőke. Trend mostanában a kifejezetten erre a célra készült kis polcokra tenni a dekorációnak szánt képeket, vagy a nagyobb méretűeket a fal mellé, a földre, esetleg komódra. Érdekesebb, ha nem csak a falon vannak képeink” – javasolja a belsőépítész.

Szabály, hogy nincs szabály

Szűk térbe ne válasszunk nagy képet, illetve nagy térbe picit, mert nem fognak érvényesülni. Ugyanakkor az is fontos, hogy az alkotásra jó rálátás legyen, ne „öljük meg” azzal, hogy beszorítjuk egy sötét zugba. „A lakberendezésben nem igazán vannak kőbe vésett szabályok.

Példa rendszerezésre. Számos ilyen útmutatót találni a világhálón

Fontos azonban, hogy legyenek hangsúlypontok, ne legyen túl sok pont kiemelve”- tanácsolja Kiss Emőke. „Persze attól is függ, mi a cél: egyetlen képet akarunk kiemelni, vagy egy összképet teremteni sok kis képből. Utóbbi most nagyon divatos: például több fekete-fehér kép egymás mellett, motivációs idézetek, vagy bármilyen jópofa, egyszerű dolgok is tudnak vagányak lenni.

Ha van egy nagyobb falfelületünk, akkor tehetünk egy nagy képet, mondjuk úgy, hogy a díszpárnákkal találjon a színe, és akkor egymást jól kiegészítik” – adja az ötleteket Emőke. Ugyanakkor a képek keretezése sem mindegy – teszi hozzá -  a keretnek stílusában összhangban kell lennie az alkotással és a bútorokkal is. A modernebb képek akár keret nélkül is jól mutatnak – mondja a dizájner. 

Érezni kell, mi a szép

Művészeti alkotások esetében jó, ha a szemmagasság felett van a kép egyharmada, nagyjából ezt lehet alkalmazni – magyarázza Emőke. Így kényelmes a szemnek, és mutat jól a falon, ezzel nem tévedhetünk. „Többféle méretű képnél lehet az alját vagy a tetejét igazítsuk egy vonalba, ha nem vagyunk elég bátrak kompozícióba rendezni őket. Az ajtó, ablak vonala fölött ne legyen az alkotás teteje, mert az nagyon bántó a szemnek” – tanácsolja Kiss Emőke.

„Több kép együtt, geometrikusan elhelyezve is mutatós tud lenni. Ha nem egyforma méretűek, a paszparttal is lehet játszani, azzal is „egyenlíteni” lehet őket, vagy az „összevisszának” tűnő, rendezetlen fal is szép lehet, csak egy jó kompozíciót kell kihozni. Érdemes a padlón kirakni a képeket, addig tenni-venni, amíg tetszik a szemünknek. Vagy azzal is lehet játszani, hogy az egyik fekvő kép, a másik álló, csak legyen egy jó ritmusa az egésznek” – sorolja a tippeket a szakember. A különböző technikájú alkotások – pl. rézkarc, akvarell, gobelin, grafika stb. – egymás mellett „megölik” egymást, sok lehet, ezekkel óvatosan kell bánni – magyarázza. 

Emlékek = otthonosság

A belsőépítész véleménye szerint az igényes reprodukciók is jobbak, mint a csupasz fal, de szerencsésebb, ha kötődésünk is van az alkotásokhoz. Ha a képeinket évek alatt gyűjtögettük, az az igazi, attól nem lesz az otthonunk „egyenlakás”. Merjünk hallgatni az ösztöneinkre – összegez a belsőépítész - , ám ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét. 

forrás: pinterest

Sajnos csak kevesen engedhetik meg maguknak a szobrokkal való dekorálást, pedig igencsak jó kiegészítői lehetnek az otthonunknak, egyedivé teszik az életterünket. „A szobrokhoz nagyobb tér kell, jó, ha körbejárhatók, de akár egy komód tetején is jól néznek ki. Kisebbeket az ablakpárkányra is tehetünk, és akárcsak a képeket, megvilágítással is ki lehet emelni. Szobrocskákat beszúrhatunk a könyvespolcra, tehetünk ládára, igaz, törölni kell róluk a port, de lelket adnak a lakásnak” – érvel a művészet mellett Emőke.

Fotó: Csedő Attila 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. októberi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>