ARCHÍV Pajzsmirigy: odafigyeléssel, s akkor nem lesz gond

Ha pajzsmirigy, akkor mindenkinek elsőre az alulműködés, illetve a pajzsmirigy-túlműködés jut eszébe. Vagy a nőknek az, hogy Úristen, hogy esem így teherbe?! Nagyjából amit a laikus tud, le is fedi a fogalomkört, de vannak még betegségek e szervünkkel kapcsolatban, melyek árnyalják komplex működését. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

Mondják, hogy ez a motor, ha a pajzsmirigy rosszul funkcionál, előbb-utóbb a nagy egészben is negatív változásokat okoz. Gyakran a stressz, a lelki megterhelés vezet a panaszok kialakulásáig. A nők körében jellemzőbbek a pajzsmirigyproblémák, ám gyereknemzési gondok miatt most már a férfiak sem kerülik ki az endokrinológust.

A pajzsmirigy fontos szerepet játszik idegrendszerünk működésében, a gasztrointesztinális (gyomor, bél) rendszerben, köze van az értelmi képességek fejlődéséhez,

a megfelelő szív-érrendszeri működéshez is elengedhetetlen, tehát mindenhez is köze van, sorolja Fancsali Edina endokrinológus szakorvos.

Pocaklakó, gyerekek – alulműködésben

Ennek leggyakoribb oka az édesanya Hashimoto-tireoditisze (autoimmun gyulladás). Terhesség alatt nagyon fontos az első 20 hét, mert ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön a baba, fontos az optimális pajzsmirigy hormon megléte. Hormonpótlás a megoldás ilyen esetben, és a havi kontroll. Ha elhanyagolt esetről van szó, vagy nem kap a beteg megfelelő kezelést, spontán vetélés, preeclampsia, fejlődési rendellenesség, károsodott intellektuális és kognitív fejlődés, akár koraszülés jelentkezhet.

Veleszületett alulműködésre az újszülött szűrése kapcsán derül fény, a későbbiekben autoimmun eredet áll fenn többnyire, illetve lány gyerekeknél gyakoribb az előfordulása.

Amikor az édesanya nincs tudatában a betegségének, onnan vehető észre az alulműködés, hogy a kisbaba rendkívül aluszékony, rekedt hangon sír, emellett köldöksérv is fennállhat, nagy nyelv, ami miatt nehézkes az etetése, és a bőr sárgás színe is sokáig megmaradhat. A későbbiekben fogzási probléma, gyér haj, száraz bőr jelentkezhet, a fejlődési ciklusok kitolódnak – nagyobb gyerekeknél romlik a teljesítőképesség, a növekedés lelassul, alacsonyabbak, esetleg meghíznak és aluszékonyak, késői pubertáshoz vezethet, magyarázza a szakorvos.

Nők és férfiak, kor és kór

A nők ciklusa pajzsmirigy alulműködés esetén felborul, csúszik, kimarad, csökken a libidó, általában nincs ovuláció, emiatt elmaradhat a teherbeesés. Aluszékonyság, csont- és ízületi panaszok, hajhullás (túlműködés esetén is), száraz bőr, lelassult gondolkodás, bélműködés, és pulzus jellemzi ezt a kórt. Férfiaknál erektilis probléma alakulhat ki, a libidó szintén csökken, sorolja Fancsali Edina.

Időseknél azért nehezebb felfedezni a pajzsmirigybetegséget, mert amúgy is együtt jár a kor előrehaladtával a lassulás, a feledékenység.

De egy aktív idősnél a hirtelen alvásigény megnövekedése feltűnő lehet.

Ha túlműködik

Pajzsmirigy-túlműködésre a magzatnál az esetek többségében az édesanya basedow graves betegsége áll (megnövekedett pajzsmirigy). Optimális kezelés hiányában komplikációk léphetnek fel: az édesanyánál magas vérnyomás, illetve vetélés, koraszülés fordulhat elő. A magzatnál pajzsmirigy-túlműködésben fejlődési rendellenesség, korai születés, akár halva szülés lehet. A nagyobb gyerekek hiperaktívak, vékonyak és nyurgák, hanyatlik az iskolai teljesítőképesség, mutat rá az orvos. Túlműködésben fogyás, izzadás, remegés, gyors bélműködés, hasmenés, általános gyengeség, ingerlékenység jelentkezhet felnőtteknél is.

Fancsali Edina, endokrinológus szakorvos

A nők cikluszavarral küzdenek, a betegség hosszú távon csontritkulást és szívritmuszavart okozhat. Pajzsmirigy-túlműködésben az időseken is gyors fogyást és remegést lehet észrevenni. Terhesség után a pajzsmirigy diszfunkció oka az autoimmun gyulladás. Az esetek egyharmadánál túlműködés jelentkezhet, általában szülés után az első négy hónapban, leggyakoribb tünete a fáradékonyság. Az esetek felénél alulműködés léphet fel, főként azoknál a nőknél, akik a szülés utáni depresszió kialakulására hajlamosabbak.

A fentieken túl, mi a leggyakoribb probléma a pajzsmirigyet illetően?

 A göbös golyva – ez ugyanis egyenes arányban nő a korral, a jódhiánnyal, az ionizáló sugárzással (Csernobil hatásai), és négyszer gyakoribb nőknél. Megnyugtatásképpen elmondható, hogy kevesebb mint 5%-uk rosszindulatú. Fontos a göb követése ultrahangos diagnosztikával, esete válogatja, hogy a továbbiakban elégséges-e ez, vagy szükséges biopszia (szövetminta vétele) vagy műtéti beavatkozás.

Az autoimmun pajzsmirigygyulladás igen gyakori, azonban azt látjuk többnyire, hogy a szerv működése nem érintett, vagy csak alig, esetfüggő, hogy kell-e kezelni. Évekig működhet anélkül, hogy hormonpótlásra szorulna, elégséges ilyenkor a követése, viszont működése idővel megváltozhat.

Laborban nézik TSH: Olyan fehérje, amelyet az agyalapi mirigy – nem a pajzsmirigy – állít elő, és szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Amennyiben a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy működése általában csökkent, ha a TSH értéke lényegesen alacsony, akkor gyakran beszélhetünk a szerv túlműködéséről. FT3, FT4: A pajzsmirigy által termelt hormonok. Nagy részük (99,7%-a) fehérjéhez kötötten fordul elő (T3 és T4), kis százalékuk pedig szabad formában kering (FT3 és FT4). Ezek is vagy alacsonyak, vagy magasabbak a pajzsmirigy betegsége esetén.

Kiemelt képünk illusztráció: Shuttertstock

korábban írtuk

Immunrendszer – Testőr, ami általában megvéd
Immunrendszer – Testőr, ami általában megvéd

Védőbástya, mondjuk találóan erről az igen bonyolult és rendkívül sokoldalú védekezőrendszerről, ami a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok ellen harcol, illetve a megfelelő védekezés kiépítéséért felelős. Bár bennünket szolgál, olyan is van, hogy ellenünk fordul. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júniusi lapszámában jelent meg.)