ARCHÍV Sokkal több, mint fejfájás: migrén

Nincs rá pontos recept, és nincs rá pontos magyarázat sem. A migrén legtöbb esetben minden embernél változó, éppen ezért a gyógymódja is többféle lehet. Van, akinek két dupla eszpresszó megoldja a problémát, másoknál kórházi kezelés szükséges. Egy biztos: akinek nem volt soha, elképzelni sem tudja, milyen fájdalommal jár. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. októberi lapszámában jelent meg.)

A migrén rohamokban jelentkező, nagyon erős fejfájás, amely lüktetve fáj a fej egyik oldalán. Egy gyakori betegség, amely körülbelül minden ötödik nőt és minden tizenötödik férfit érint. Általában a korai felnőttkorban kezdődnek a tünetek. Három fajtáját különböztetjük meg: létezik aurás migrén, aura nélküli migrén és aura migrén nélkül. Az első esetben előrejelezhetők a rohamok bizonyos speciális tünetekkel, például villanó fények látásával, míg a második esetben a rohamok minden előjel nélkül, hirtelen alakulnak ki (ez a leggyakoribb). Az aura migrén nélkül a „csendes migrén”, mert ilyenkor érezhetők az aura tünetei vagy akár bizonyos migrénnel járó tünetek, azonban fejfájás nem jelentkezik.

Általánosságban, kezelés nélkül 4–72 órát tart. Egyes embereknél gyakoriak a fájdalmak, akár hetente többször is jelentkezhetnek, másoknál ritkábban fordulnak elő a tünetek.

Szakoldalak azt is írják, hogy a panasz a nők körében gyakoribb, az érintettek kétharmada közülük kerül ki. Mivel a probléma sokszor hormonhatásokhoz kötődik, gyakrabban érinti a 15 és 50 év közötti nőket. Ilyen esetekben – ha a migrént egyértelműen a menstruációnál jelentkező hormonváltozások indítják be – a panasz a menopauza után lényegesen enyhül.

A migrén tünetei: – hányás – fényérzékenység – hányinger erős – fejfájás – beszédképtelenség – végtagzsibbadás – látászavar – féloldali – fejfájás – lüktető fejfájás – hangérzékenység – terhelésre rosszabbodó fejfájás Ha a felsoroltakból legalább három tünet fennáll, akkor nagy a valószínűsége a migrénnek.

A migrén okai

A migrén háttérben genetikai adottságok állnak, de számítanak a környezeti tényezők is.

Magát a migrénes rohamot többféle ok is beindíthatja. Ezekben közös, hogy hatásukra az agyban normálisan is jelen lévő kalcitonin gén-rokon peptid (CGRP) mennyisége megtízszereződik. A tüneteket ez okozza, azáltal, hogy az agykéreg működését megváltoztatja, benne gyulladásszerű reakciót indít el. 

Az élelmiszerek között is találunk olyanokat, amelyek egyértelműen okozhatnak migrént. Így például

a leggyakrabban az érett sajtok (például a rokfort és a gorgonzola) válthatnak ki migrénes reakciót, de az alkohol – főleg a vörös bor és a pezsgő – is. Az alkoholnál egyetlen deci vörösbor is kiválthatja a rohamot. Klasszikus provokáló faktorok a füstölt húsok és sonkák is, főként, ha tartósítószert is tartalmaznak.

Bár a migrénnek még mindig nincs oki terápiája, gyógyszeresen hatékonyan csökkenthető a fejfájás intenzitása és gyakorisága. Hagyományos gyógyszerekkel, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel nagyon ritkán csillapítható, ugyanis a fájdalom fő kiváltó oka nem gyulladás, hanem az idegrendszer, a fájdalomérző rendszer kóros aktiválódása. Emiatt a panaszt speciális, kifejezetten migrénre való – jellemzően triptán hatóanyagú – gyógyszerekkel lehet csupán enyhíteni. Ezeket minél hamarabb, már a roham legelején be kell venni, mert csak úgy lehet megelőzni, hogy a panaszt okozó káros anyagok felszabaduljanak az agyban. Azonban sokszor az életmód- és táplálkozásbeli változtatásokkal is elérhetjük a kívánt hatást, vagy akár azt is, hogy teljesen kordában tudjuk tartani migrénünket. Így értem el én is. 

Az én történetem

Mindig fejfájós voltam, az erős fejfájás viszont egyetemista koromban jelentkezett. Aztán 4–5 évvel ezelőtt jelentkezett a migrén, először nem is tudtam mi az, csak azt éreztem, hogy inkább nekifutok a falnak, csak szűnjön meg a fájdalom. Általában a jobb szem körül érzem, belesajog az egész szemüregem, onnan megy át a másik szemre vagy a homlokomra. A migrénes fájások elején egy erősebb gyógyszerrel még orvosolható volt a fájdalom, de egy idő után a szervezetem megszokta, így csak akkor múlt el, ha „kialudtam” magamból. Ez ilyenkor minimum tíz, de inkább 14 óra alvást jelentett. Olyan eset is volt, hogy az alvás után szintén migrénnel ébredtem. Ilyenkor arra a napra teljesen használhatatlan voltam.

Pontosan emlékszem a döntő pillanatra, amikor azt mondtam: így nem lehet élni! Színházban voltunk, stúdióelőadáson. Enyhe fáradtsággal érkeztem, de nem fájt a fejem. Azt vettem észre, hogy a fény- és hanghatások egy idő után nem esnek jól, aztán jött a stroboszkóp vakító fénye, és az betette az ajtót. A végére annyira erős volt a fájdalmam, hogy ha tehettem volna, kijövök az előadásról, de szégyelltem magam a színészek előtt, mert amúgy a darab zseniális volt. Vége lett az előadásnak, és eldöntöttük, hogy beülünk még valahova.

Mindig úgy voltam a migrénnel, hogy nem engedtem, hogy igazán felülkerekedjen rajtam, tehát ha éreztem, hogy épp tombol, akkor is próbáltam elterelni róla a figyelmem.

A barátnőimnek már jeleztem, hogy nagyon fáj a fejem, látták is rajtam, hiszen ilyenkor eltorzul az arcom, kiüvegesednek a szemeim. Amire az étterembe értünk, már a beszéd is nehezemre esett, alig tudtam elmondani, hogy vigyenek haza, mert tényleg nagy a baj. Az autóvezetés szóba sem jött, a koordinációm teljesen elveszítettem, szédültem és remegett a szám. Hazamentem, becsuktam a szobám ajtaját, hidegvizes kendőt tettem a homlokomra és a szememre, majd a sötétben sírva aludtam el. 

A következő naptól kezdtem keresni a válaszokat, és megfogadtam, hogy mindent megteszek, hogy soha többet ne érezzem magam így. Szerencsés voltam, mert szinte elsőre bevált a kezelés, amely nem gyógyszeres volt, de sziklaszilárd kitartás és hit kellett hozzá, hogy működni fog.

Nálam valószínű, hogy emésztőrendszeri, máj- és epeproblémák miatt jelentkezett a migrén, amelyet tartós és szigorú diétával, valamint tisztítókúrával közel egy év alatt teljesen kiiktattam az életemből.

Onnan tudom, hogy valóban ez lehetett a kulcs, mert a diétám során egyszer terheltem meg az epémet egy erősen fokhagymás étellel, és a migrén az emésztési folyamat beindulása után rögtön jelentkezett, a tünetek pontosan ugyanazok voltak, mint amit korábban leírtam (csak ezúttal még hányinger és hányás is társult mellé). 

Hogy miért meséltem el a saját történetem? Mert csak a szűk baráti körömből tudok három embert, aki migrénnel küzd. Köztük van olyan, akinek csak kórházban, perfúziós kezeléssel tudják megállítani a migrénjét. A migrén nem tud teljesen és végérvényesen kimaradni, ha valaki hajlamos rá, bármelyik felsorolt tényező berobbanthatja. Én szerencsés vagyok, hiszen mára már „csak” havonta egyszer, általában a menstruációm első napján jelentkezik, és fájdalomcsillapítóval el is múlik.

Hiszek abban, hogy legtöbb esetben az életmódváltás lehet a megoldás,

csak sokan meg sem próbálják, vagy nem is javasolják nekik – kitartásra van szükség végigcsinálni egy kúrát és kivárni az eredményt. 

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Orrvérzés: nem veszélyes, de figyelni kell rá
Orrvérzés: nem veszélyes, de figyelni kell rá

Az alacsony páratartalom, a túl száraz levegő, allergia vagy egy óvatlan orrpiszkálás miatt is könnyedén elindulhat az orrunk vére. Többnyire nem érdemel különösebb odafigyelést ez a tünet, ám ha gyakran visszatérő és nehezen elálló orrvérzést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.)