Természetesen becsomagoltunk, karácsony!

Elcsépelt, hogy a karácsony a szeretetről és nem az ajándékozásról szól, de azért tegyük a szívünkre kezünket: jóleső érzés pár apróságot elrejteni a fenyőfa alatt, s látni, egyaránt boldog, aki kapja, aki adta.  

Elcsépelt, hogy a karácsony a szeretetről és nem az ajándékozásról szól, de azért tegyük a szívünkre kezünket: jóleső érzés pár apróságot elrejteni a fenyőfa alatt, s látni, egyaránt boldog, aki kapja, aki adta. 

Az ajándékok becsomagolása is hozzátartozik az ünnepi rituáléhoz, megvan a varázsa. Amíg rotyog a töltött káposzta, sül a kalács, gyorsan előrámoljuk a szekrény mélyére, ágyneműtartóba és könyvek mögé (vajon hová még?) elrejtett kincseket... Jézuska, most segíts! Előkerült a tavalyelőtti ajándék is, de mit sem ér az egész, mert elfelejtettünk csomagoló papírt vásárolni: márpedig egy ronda, recsegős nejlon „pungába” mégsem illik belegyömöszölni a meglepetést, fontos a külcsíny is. Ne kapjunk sírógörcsöt, ne szapuljuk feledékeny magunkat, és pláné ne szalajtsuk lóhalálában életünk párját a boltba. Inkább nézzünk szét a puccba tett lakásban, és oldjuk meg a vészhelyzetet sok fantáziával, kevés pénzből – házilag. Keressük elő a dédi horgolt csipkéjét, a gombos dobozt, gyöngyöket, színes madzagot, gyapjúfonalat, de jó lesz egy régi, megsárgult folyóirat, vagy az ablakpucolásra fel nem áldozott újságpapír is. Szárított gyümölcs, dió, mogyoró, s pillanatok alatt kész a remekmű.

Megkértük a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeit, mutassanak pár egyszerű, olcsó és mutatós ötletet. Így csomagolt a kedvünkért László Kata, Márton Réka és Mezei Gabriella. Kész művészet, ugye? Nagy taps!

 

Fotó: Csedő Attila

Kettő az egyben, játékos,  klassz ötlet Réka színes ceruzás körítés, kerítése.  A rakoncátlan ceruzákat nem könnyű összefogni, ha nincs kéznél egy harmadik kéz, jó lesz a rögzítéshez egy befőttes gumi is, ami megtartja a ceruzákat, amíg körbetekerjük színes szalaggal. A közepébe rejthetünk habfürdőt, de akár egy összetekert kifestőst is.

 

Fotó: Csedő Attila

Csehov csipkével. A könyv klasszikus ajándék, a csomagolása sem bonyolult, ezerféle lehetőség van a mikéntre. Ha vörös vászonba bugyoláljuk, hófehér csipkével és pár szem csipkebogyóval díszítjük, és egy natúr szalaggal átkötjük, máris kész az alkalmi borítás. Réka ötlete egyszerűen bájos.

 

Fotó: Csedő Attila

Borban az igazság, s a csomagolással sem kell sokat pepecselni: egyszerű újságpapír, plusz kis bajusz, és egy cetlire, gyöngybetűkkel írt üzenet. Innivaló ajándék, Réka-módra. 

 

Fotó: Csedő Attila

Rusztikus ékszerhez rusztikus csomagolás. Színes gyapjúba bugyolált fülbevalók – ezt is Réka „követte el.”

 

Fotó: Csedő Attila

Végy egy wc papír gurigát, fújd le aranyszínű csillám-spray-jel, vágj egy csíkot a színben passzoló tavalyi csomagolópapírból, fűzz fel egy szép gombot egy natúr kötözőmadzagra. A doboz két végét hajtsd be, tekerd rá a szalagot, rögzítsd a gombos fonallal, s máris kész a Gabóca-féle dobozkaA végeredmény csinos is, ünnepi is. Ebbe a mini csini dobozkába ékszert, de bármilyen más, kisebb ajándékot is elrejthetünk. A siker és meglepetés garantált.

 

Fotó: Csedő Attila

Az egyszerű, barna csomagolópapír az igazi. Egy ív csupán 30 banit kóstál, s kiválóan alkalmas csomagolni. Mindezt Gabóca magyarázta, miközben egy sálat tekert akkurátusan a papírba.

 

Fotó: Csedő Attila

És itt a szaloncukor formájú ajándékcsomag. A barna papírra dekorációnak egy színes csomagolópapír került, a henger két végét pedig, madzaggal kötözte össze Gabó. Variáció a témára: a virágcsokrokról megmentett színes tüllcsíkkal is érdemes kipróbálni ezt a csomagolást. S persze, tekerhetünk bele bármilyen textilt, pólót, abroszt, kötényt, de, ha nagyon slágeresre vesszük, akkor akár egy kisebb méretű szőnyeget is. A végeredmény szalonképes és cuki, így is, úgy is.

Fotó: Csedő Attila

Egy szép, míves bögrét ajándékozni egyáltalán nem ciki. Gabóca sebtében kivágott egy kartoncsillagot, lefújta arany színűre, akárcsak a barna papírt. Így kapott aranyos papírruhát a porcelán csupor, amit földi mogyoróval megtömve dedikált Csedőnek, a fotósnak. Az ékszertartó dobozka, a sálat rejtő szaloncukor és a bögre mind Gabóca műve. Ízléses is, egyszerű is, praktikus is, szép is.

 

Fotó: Csedő Attila

A Nagy csomagolás hadművelet László Katáéknál, a nappaliban zajlott. Kisebb rumlival járt az alkotás, de a házigazdát ez nem zavarta. Nagyon elmélyült az alkotásban, megadta minden apró részletnek a módját. Itt éppen egy pulcsit csomagol. Barna papírba, amit egy régi Élet és Tudományból „kölcsönzött” oldallal, pár barna színű régi gombbal dekorált és egyszerű spárgával kötözött át.

 

Fotó: Csedő Attila

A szaloncukros csomagolós tipp rusztikus változatát Kata készítette el. Eldolgozatlan szélű vászondarabokba tekerte a borotvahabos dobozt, a sapkát és a zoknit. Aztán az egészet felaggatta egy fából készült vállfára. A pasikat biztosan meg tudjuk lepni egy ilyen eredeti ötlettel.

 

Fotó: Csedő Attila

Ezt a levendulaillatú ünnepi csendéletet is Kata komponálta. Nem nehéz megfejteni: imád kézműveskedni, és szeret mindent, ami természetes. Ő varrta a kis levendulás zsákocskákat, és ő varázsolt rusztikus kendermadzaggal, csipkével, fából készült gyönggyel ajándékdobozt a megüresedett kutyaeledeles fémdobozból. Nem bonyolult elkészíteni, akárcsak a befőttes üveges változatot sem. Előbbibe egy szép terítőt, utóbbiba finom házi lekvárt is „csomagolhatunk”- s ha kiürült, mécses tartónak kiváló. A fagolyóval bolondított csomagok Hannának és Márknak készültek – olvasható a hurkapálcára tűzött cetliken. Egy natúrvászon, dió, mogyoró, szárított magvak, fahéj dobja fel a hangulatos karácsonyi kompozíciót. Természetesen ezzel kívánunk az Olvasóknak áldott karácsonyt!