Testünk-lelkünk-házunk: kamaszbaj

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Tisztelt szerkesztőség!

A pszichológus szakembert kérdezném. 15 éves a lányom, akivel egyre többet vitatkozunk, és mintha egyre távolabb kerülne tőlem. Nem akarok folyton veszekedni vele, de egyre kevesebb időt tölt tanulással, ha valamire megkérem, viták árán végzi el, a házimunkából is rendre ki akarja vonni magát. Leginkább az öltözködés foglalkoztatja, követelőzik, minden mai hóbortot meg akar vetetni, ami elég költséges. Nem akarja megérteni, hogy lehetetlen mindent megvásárolni, emiatt is neheztel rám. Hogyan téríthetném jobb belátásra, hogy nincs annyi mindenre szüksége, és hogy a családban neki is vannak kötelezettségei?

Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Kata Vásárhelyről

Tófalvi Beáta pszichológus válaszol

Kedves Kata! 

Igen, a kamaszkorra jellemző problémákkal kell megküzdeniük. Az Ön által felsorolt nehézségek is jellemzik ezt az életkort, de nem aggódjon: minél inkább mer „lázadni” Ön ellen, annál biztonságosabb kötődést sikerült kialakítania csecsemőkorától. Bízzon abban, hogy az első hét életévében „jó munkát” végzett, és azt a kislányt, akit eddig ismert, pár év múlva „visszakapja”. Jellemző erre a korra az identitáskrízis, olyan kérdésekre keresi a választ, mint: Ki vagyok én? Mi szeretnék lenni? Szülőként annyit tehet, hogy még jobban szereti, jobban figyel rá. Beszélgessenek sokat, például a kedvenc együtteséről, könyvéről, filmjéről, barátairól, Ön mesélhet saját kamaszkoráról, milyen gondjai adódtak, hogyan élte meg ezeket stb.

Tófalvi Beáta: Legyen a szülő a biztonságos hátország

Az öltözködés azért olyan fontos neki, mert ezáltal is kifejezheti személyiségét, próbálja felhívni magára kortársai figyelmét, ugyanakkor meg is szeretne felelni a barátainak. Ez az a kor, amikor a barátok, osztálytársak lesznek fontosak, a szülők pedig egyre inkább a biztonságot nyújtó hátország megteremtői, képviselői kell hogy legyenek, ahová a gyerek bármikor fordulhat baj esetén.

A költekezést illetően javaslom, hogy egy beszélgetés során kössenek egyezséget: ha nem elég a költőpénz, amit Ön biztosít, akkor a lánya vakációkban különböző diákmunkákkal pótolhatja a hiányzó részt. Érdemes olyan alkut kötni, ami egyensúlyt teremt: valamit valamiért. Neki is kell erőfeszítéseket tennie: diákmunka vagy ház körüli teendők, tanulás. Így hozzájárulhat az áhított ruhadarabok megvásárlásához, amiket jobban fog értékelni, és nehezebben cseréli újra. A kamaszkori problémák leküzdésének fő elemei: szeretet, odafigyelés és nagyon sok beszélgetés. 

  • Rovatunkkal segítséget nyújtunk azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék. Írjanak, kérdezzék Tófalvi Beáta pszichológust, Marosi György ügyvédet, Pap Enikő étkezési tanácsadót. Minden hónap 5-éig érkező leveleiket a hónap végéig megválaszoljuk, néhányat a lapban meg is jelentetünk – név nélkül vagy csak a levélíró keresztnevével. Ha nem teljesen érthető a megfogalmazott kérdés, úgy érdemben válaszolni sem tudnak szakértőink.

Leveleiket e-mailcímünkre várjuk: level@noileg.ro

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.  

Kiemelt kép: pixabay.com

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. májusi lapszámában jelent meg.  

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>