ARCHÍV Változásban a változókorban

Vannak rá szakszavak: klimax, menopauza. Van rá magyar kifejezés: változókor, és akad kevésbé szép elnevezése, amit nyugodtan el is lehetne felejteni: banyakór. Az emberi élet korszakokra bomlik, és a nők egyik legnehezebb szakasza pont ez. Amikor elmarad a menstruáció, jönnek a hőhullámok, hullik a haj, és a fizikai rosszullét mellett lelki tünetek is jelentkeznek. Az öregedésből adódó problémák egyes esetekben depresszióvá érnek. Mindezt nem szabad a szőnyeg alá söpörni, mert van rá megoldás. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. októberi lapszámában jelent meg.)

A férfiak is átesnek rajta, csak másképp. Hallottunk a kapuzárási pánikról, láttunk 50 éves pasikat 20 éves cicákkal kabrióban furikázni, tudjuk, hogy nekik is lehetnek hangulatingadozásaik, és az is ismert, hogy a 40 év fölötti férfiak több mint felénél jelentkezik szexuális diszfunkció. De mégis, miért karakteresebb a női változókor?

Gyászidőszak

A menopauza görög eredetű szó, arra a többéves átmeneti időszakra utal, amikor a nőnek a rendszeres, havonta jelentkező vérzés évtizedei után kimaradozik, majd véglegesen megszűnik a menstruációja. Ez nagyon változó, kinél mikor kezdődik, de   a nőknél éles határvonal jelzi: igen, egy szakasz lezárult.

„Ez egy gyászidőszak. Elmarad a menstruáció, egy korszaknak – méghozzá a nőiség virágkorának – a lezárása véglegesen megtörténik – mondja Bibók Bea pszichológus, szexuálterapeuta, párterapeuta.

– Ilyenkor számot vetünk az életünkkel, gyakorlatilag visszatekintünk arra, hogy milyen volt, amikor fiatalok voltunk és tomboltak a hormonjaink,

milyen volt, amikor megfogantunk, babát szültünk. Tulajdonképpen ennek a lehetőségét veszítjük el a változókorral. Tehát végérvényesen és visszavonhatatlanul bekövetkezik az a pont az életünkben, amikor már nem lehet gyermekünk. Ez minden nőt megvisel, még akkor is, ha már rég nem volt szándékában szülni” – mutat rá a menopauza lelki hátterére a szakember.

A változó hormonok

A szervezetben komoly hormonális változás történik, ez pedig nagyon sok mindenre kihat. Az ösztrogén az egyik legfontosabb női hormon, mely a változókorral csökken. Az alacsony hormonszintnek fizikailag érzékelhető hatásai vannak, az enyhébb, inkább kozmetikai tünetektől kezdve a komolyabb betegségekkel bezárólag: ráncosodik a bőr, hullik a haj, de szív- és érrendszeri problémák is jöhetnek, csontritkulás is kialakulhat, emiatt fog- és ínybetegségek is jelentkezhetnek. Jellegzetes menopauza-tünet a hangulatingadozás, ingerlékenység, türelmetlenség, sírás, és mindez akár a depresszióig is fajulhat.

„Látványosan megváltozhat a test, sok nő hirtelen hízik és ráncosodik ebben az időszakban, és ez is megviseli őket. A nyálkahártyák kiszáradnak.

Legjellemzőbb a nőknél, hogy a hüvely és húgycső nyálkahártyája szárazabbá válhat, éppen ezért a szexuális élet is nehezítettebb lesz, valamint a stresszinkontinencia, azaz az akaratlan vizeletvesztés is mindennapos gondot okozhat. Ugyanakkor a hormonális változások miatt a szexuális étvágy is csökkenhet.

Amíg a nők meg nem tanulják kezelni ezt az életszakaszt, lehetnek olyan gondolataik, hogy nem vagyok elég szép, nem vagyok elég kívánatos, nagyobb a hasam, és mindez szégyenérzettel is párosulhat,

így nem szívesen mutatják meg magukat a párjuknak meztelenül. Az a gondolat is felmerül bennük, hogy alkalmatlanok a szexuális életre, ők már nem is számítanak nőnek” – sorolja a tüneteket a pszichológus.

Gyógyszeres megoldás: a hormonpótlás

A tüneteket ma már nem kell elviselni évekig, enyhíthetők hormonterápiával, ami szakorvos felügyelete mellett zajlik. „A menopauzát több szakaszra bontjuk – mondja dr. Szabó Sándor székelyudvarhelyi nőgyógyász. – Az utolsó menstruáció előtti szakasz a premenopauza, az utolsó utáni a posztmenopauza. Érdemes a nőknek már akkor orvoshoz fordulniuk, amikor elkezd kimaradozni a havi vérzésük” – javasolja a szakorvos. Ma már korszerű hormonkészítmények állnak rendelkezésünkre, amelyek segítenek enyhíteni a változókor tüneteit, sőt komoly betegségeket is megelőzhetnek. Ugyanakkor sokakban keltenek ellenérzést a gyógyszerek. „Amerikában túlzásba estek a hormonok pótlásával, hosszú évekig adták, olyan szakaszban is, amikor már nem kellett volna, így megugrott a mellrákos esetek száma. Ezért sok nő félve érkezik  a rendelésre, és óvatosan érdeklődik a terápiáról. Közben tanulmányok kimutatták, hogy

ha a megfelelő időben és tartamban zajlik a kezelés, tehát nem tovább, mint öt év, és persze rendszeres kontroll mellett, nem okoz problémát, sőt segít a csontritkulás megelőzésében, csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, ugyanígy az Alzheimer-kór előfordulását”

– nyugtat meg a nőgyógyász. A terápia alatt kötelező a mammográfia, a labor és az ultrahangvizsgálat, ezekkel ellenőrzik, hogy rendben halad-e a kezelés.

Minden esetben vizsgálatok, analízisek előzik meg már magát a diagnózis felállítását és a megfelelő kezelés meghatározását. A hormonpótlást kifejezetten ajánlják a korai menopauzában, vagyis amikor már 40 éves kor előtt klimaxol a nő, valamint amikor súlyos pszichoszomatikus tünetek jelentkeznek. Azok számára, akik nagyon idegenkednek a mesterséges hormonpótlástól, vannak gyógyszerneknem minősülő, gyógyhatású készítmények, melyeknek hatása klinikailag igazolt, éssegítenek enyhíteni a változókor tüneteit. De minden esetben érdemes orvossal konzultálni!

Lehet rá készülni

A változókor sokak életében egybeesik azzal az időszakkal, amikor a gyerekek kirepülnek, így egy fontos cél marad ki a mindennapjaikból. Ha egy nő tudatos, akkor erre az időszakra fel tud készülni. Mikor kicsit nagyobbak már a gyerekek, akkor fontos, hogy lehetőséget teremtsünk az önmegvalósításra, nem bűn kitalálni olyan elfoglaltságot, hobbit, amiben örömünket leljük, vagy akár egy új szakmát is lehet tanulni.

A sport kifejezetten jótékonyan hat mind a testre, mind a lélekre. A lényeg, hogy nem szabad haszontalannak éreznünk magunkat. Egy megértő társ is sokat tud segíteni.

Egy pár életében ez azért is nagyon fontos szakasz, mert a szexualitásban is változás következik be. Ha ugyanolyan elvárást támasztunk önmagunk és a partnerünk iránt, mint előtte, csalódni fogunk. Egy partner abban tud segíteni, hogy pozitív visszajelzéseket ad, toleráns, és tudomásul veszi, hogy zajlik egy testi-lelki változás, ami néhány évig tart, és utána megint egy kiegyensúlyozottabb időszak jön.

Ha próbáljuk racionálisan kezelni

Erzsébetnél nyolc éve, negyvenhat esztendősen kezdődött a kálvária. Erős hőhullámok gyötörték, szinte szakadt róla a víz, rendetlen volt a havi vérzése, és állandóan változott a hangulata. Sokkal feszültebb, idegesebb lett, és úgy érezte, hogy nem érti meg a környezete. Igaz, keveset beszélt róla, mivel tabuként kezelte. Ahogy ő fogalmazott: „ezzel élni kell”. Nála kereken három évet tartott az átmeneti állapot, és nemegyszer padlóra került érzelmileg. Tudja, hogy egyeseknél rövidebb és kevesebb kellemetlenséggel jár az elő-menopauza időszaka, ő azonban nem tartozott a szerencsések közé.

„Többféle gyógyszert szedtem, néhány enyhítette a tüneteimet, de sokszor úgy éreztem, hogy egy inggomb is körülbelül annyit segítene, mint a tabletták”

– meséli Erzsébet. A kellemetlen tünetektől függetlenül nem érezte úgy, minta elvesztette volna női mivoltát. „Fiatalasszonyként két gyereket szültem,megéltem az anyaságot, és jól tudom, hogy ez a korral jár” – mondta. Most, ötvennégy évesen már sokkal jobban érzi magát, mint nyolc évvel korábban, és a tapasztaltak ellenére kijelenti, hogy ennek az időszaknak is megvan a maga szépsége.

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

„Mikor a nő felismeri, hogy képtelen saját maga megoldani ezt az életkori krízist, és azt érzi, nem tud belenyugodni abba, hogy valami lezárul az életében, képtelen stabil lelkiállapotot fenntartani – javasolja Bibók Bea. – Legyünk elég bátrak ahhoz, hogy felismerjük a pszichológusi segítség szükségszerűségét! El kell jutni addig, hogy változtatni akarjunk.

Sajnos valóban nagyon mély érzelmi állapotba lehet kerülni, és ezzel muszáj foglalkozni. Ne a környezettől várjuk a megoldást!

Nem gondolhatjuk azt, hogy ha én benne vagyok a változókorban, akkor hisztis liba lehetek, és ezt a környezetemben kötelező mindenkinek tolerálni” – hívja fel a figyelmet a szakember. Hozzáteszi: ha a család megértő, türelmes, az jó, de meg kell értenie minden nőnek azt, hogy az én bajommal és nehézségemmel nekem van dolgom, ezt csakis nekem muszáj megoldanom. Saját magamért én vagyok a felelős, és a változtatásban egy jó szakember mindenképpen tud segíteni.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Nem hiszti. A hormonok irányítanak!
Nem hiszti. A hormonok irányítanak!

Egész életünk a hormonok körül forog. Ha egészségesen működnek, úgy érezhetjük, a világ a helyén van, ám ha hormonháztartásunk kibillen az egyensúlyából, pillanatok alatt változhatunk házisárkánnyá. (Cikkünk a Nőileg magazin 2019. júniusi lapszámában jelent meg.)