ARCHÍV Így fesd magad az új évben!

Akárcsak az öltözködés, a sminkdivat is évről évre, szezonról szezonra változik: egyes trendek kifutnak, mások maradnak, és mindig felmerül valami régi is. Ahogyan a ruhatárunk esetében, úgy a szépségtrendeknél sem kell feladnunk azt, ami jól áll és már bevált. Ionescu Éva mestersminkes igazít útba, hogy a kifutókon látott, sokszor hajmeresztő trendeket hogyan alkalmazhatjuk a hétköznapokban, hogyan tehetjük magunkévá. (Írtuk mindezt 2020 januárjában, mikor nem is sejtettük, mi vár ránk.)
Hirdetés

Csak természetesen

A „semmi smink” smink 2020-ban ismét rendkívül divatos: szépen hidratált, rózsás bőr, natúr szemhéjak és ajkak. Semmi erős kontűrözés vagy túlrajzolt szemöldök. A trendelőrejelzések szerint a kontűrecsetet idén biztosan eltehetjük. (De nem minden esetben. Ez már csak ilyen.)

Csillám a szemhéjra

Ismerős az Euphoria című Netflix-sorozat? Abban látni flitteres szemhéjsminket. A sorozatban meg a kifutókon is, és mint kiderült, a New York-i divathéten is szeptemberben. E szerint idén csilivili lesz a szemhéjunk, előnyben a rózsaszín, babakék, zöld és a bordó.

A hatvanas évek neonja

Egybecseng az előbbi trenddel a neonszínű tus újbóli felfedezése: a tavaszi-nyári szezon kifutóin Helmut Langnél neonzöldre kihúzott szemmel jelentek meg a modellek, de nem riadt vissza az élénk tustól a Versace és Nicole Miller sem.

Nagyon merész ajkak

Eddig is divatos volt az élénk vagy mélyvörös színű ajak, 2020-ban azonban a non plus ultra következik: nemcsak az élénk piros rúzst kotorhatjuk elő a sminkesfiók mélyéről, hanem az extra fényes szájfényt is, ugyanis a tükörhatású vörös ajkak lesznek divatosak. Luis Vuittonnál lehet tanulmányozni a stílust.

Ez most éppen nem látszik. Vagy nem is baj?

Laminált szemöldök

Nem, ez nem a tetovált szemöldök, hanem annak a kevésbé tartós változata: a tetováláshoz hasonlóan szálanként töltik ki a szemöldököket, ám a festés csupán néhány napot tart. Az eredmény? Tökéletesbe szabott szemöldökök, amelyeken egész nap nem kenődik el a festék.

Szájkontűr – mint a kilencvenes években

Már a tavaly megjelent a kifutókon a kilencvenes években látott kontűrözés (amikor a rúzsnál egy-két árnyalattal sötétebb szájceruzát használnak), és látszólag ez a divattrend 2020-ra is marad. A kifutók mellett a stílust már magukévá tették a nagy dívák, Beyonce és Kim Kardashian is.

Fényes, mindenhol

A mattot el kell felejteni, a púdert pedig kidobhatjuk: 2020 a nagyon fényes ajkak, szemhéjak, orcák ideje. Míg évekig a divatszakma azt diktálta, hogy a nő arca nem nézhet úgy ki, mintha verejtékezne, most ennek a tökéletes ellentétét látjuk. A Chanelnél azonban szépen kiderült: nem is olyan egyszerű ezt a hatást elérni! Ugyanis alapfeltétel, hogy hidratált, egyenletes és szép legyen a bőr, hiszen összességében friss, üde hatást kell keltenie a sminknek.

A szemeké lett a főszerep, talán megérdemelten

Füstös szemek bronzosan

Kétségtelenül a füstös hatású szemhéjfestés minden idők egyik leghosszabban kitartó trendje: minden évben megjelenik valamilyen formában a kifutókon. 2020-ra Tom Fordnál és Guy Laroche-nál láthattuk ismét a stílust, ezúttal azonban nem feketével, hanem bronzosan, aranyszínben, szépen eldolgozottan, akárcsak a 70-es években.

Natúr körmök

A természetes hatású sminkhez természetes köröm dukál: ez nem azt jelenti, hogy felhagyhatunk a manikűrrel vagy a körömfestéssel! Csupán azt, hogy a bőrazonos színek, a rövid, mandulaformájúra reszelt körmök lesznek ismét divatosak.

Colour-block smink

Emlékszünk még arra, amikor a sminkes ismerős azt hangsúlyozta: bármilyen színt is viszünk fel a szemhéjunkra (főként, ha több színnel dolgozunk), kötelező, azaz kötelező azokat egybeolvasztani, addig finomítani, amíg nincsenek éles vonalak. 2020-ban ez megint felejtős: Oscar de la Renta, Nicole Miller és Christian Siriano kifutóin csíkosra festett modelleket láttunk. Azaz a nyolcvanas évek derekáról ismert stílus ismét dívik, amikor két nagyon kontrasztost színt (lásd sárga és lila, rózsaszín és zöld) mindenféle satírozás nélkül vastagon egymás mellé festenek a szemhéjon. Hát, igen…

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés