Heti összefoglaló: megélni és elfogadni, ahogy adatott

E heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.

Ez vagyok én, ha elfogadnak jó, ha nem, úgysem tudok más lenni

„Van, amikor elmegyek takarni, olyankor látnak traktoron, szekéren, de elmegyek pityókát szedni, legelőt tisztítani is. Kijárok az esztenára, és akkor nézik, hogy „na, az apáca megint lóg valamelyik szekéren."

[embed]

korábban írtuk

]

Ti tudtok nyaralni? De úgy igazán!

Fontos lehet előre végiggondolni, kikkel szeretnénk nyaralni és, ha megvannak az útitársak, akkor érdemes leosztani a feladatokat. Emellett pszichésen azzal készülhetünk a szorongásmentes kiruccanásra, ha tisztázzuk magunkban, melyek az általunk befolyásolható tényezők a nyaralásunk során, és mi az, amit nem mi kontrollálunk.

korábban írtuk

A legfontosabb „díszlet”: a székely hygge
A legfontosabb „díszlet”: a székely hygge

A hygge kifejezést akkor ismertem meg, amikor arról olvastam, hogy miért is olyan elégedettek az életükkel a dánok. Kiderült, a dánok boldogságának sok köze van ahhoz, hogy meghitt otthont, fészket tudnak teremteni: bensőséges hangulatot, egyszerű örömöket a szeretteikkel. Erre van is egy külön szavuk: hygge. Mint számomra kiderült, nem kell olyan messze utazni, hogy ezt a fajta hangulatot megtaláljuk: elég bekopogtatni Bagoly Zsuzsi és Derzsi Dezső házába, Rétyen. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. auguszt

Strandon

„A fiú óvatosan, egy nagyon finom mozdulattal a lány füle mögé rakta a rendetlenkedő fürtöt, majd, mintegy befejezve a mozdulatot, kézháttal gyöngéden végigsimított a lány arcán…”

korábban írtuk

Ötkarika helyett két kerék
Ötkarika helyett két kerék

Sok millió emberhez hasonlóan, négyévente (na jó, most épp öt) figyelmemet én is az olimpia irányába terelem. Amolyan magyaros büszkeséggel nézem ezt a sporteseményt: szívem nagyokat dobban minden sikerünkre, és arra gondolok, milyen rendkívüli élmény lehet kijutni az ötkarikás játékokra, és ott méretni meg a világ legjobb sportolóival. Túl az egyéni ambíciókon, képviselni egy országot vagy nemzetet, az már felelősség: minden érem bekerül a nemzet kollektív kincsestárába. Aki most Tokióban versenyez, min

A származás nem előny: kötelesség

Ugron István egyik mondását máig emlegetik: a származás nem előny, hanem kötelesség. Pedig az egész valami apróság kapcsán hangzott el, talán egyszer, amikor valamelyikük rosszabb jeggyel érkezett haza az iskolából. Mária néni azzal járult hozzá a szülői bölcsességhez: nekünk azt kell megmutatnunk, hogy nem olyanok vagyunk, mint amilyennek a kommunisták leírnak bennünket.

[embed]

korábban írtuk

]

Bajnokok, példaképek, hősök

Sok millió emberhez hasonlóan, négyévente (na jó, most épp öt) figyelmemet én is az olimpia irányába terelem. Amolyan magyaros büszkeséggel nézem ezt a sporteseményt: szívem nagyokat dobban minden sikerünkre.

korábban írtuk

Azok a mágikus vízcsepp-szivárványok...
Azok a mágikus vízcsepp-szivárványok...

Mikor fröcsköltél utoljára vizet lábujjaid hegyével a medence partjáról? A délutáni napsütésben táncoló cseppek megszépítik a világot.

Meghitt otthon, bensőséges hangulat

„Nemcsak a tárgyaknak vannak itt történeteik, hanem magának a háznak is. – Itt, a nagyszobában született a lányom – meséli Zsuzsi." Bagoly Zsuzsi és Derzsi Dezső otthonába kopogtattunk be.

korábban írtuk

Túlélőkészlet szorongó nyaralóknak
Túlélőkészlet szorongó nyaralóknak

Bizonyára sokak számára ismerős a jelenet, amikor végre elérkezik a várva várt nyaralás, de ahelyett, hogy az öröm és a felszabadulás pillanatait élnénk meg, tele vagyunk szorongással, feszültséggel: az indulás előtti éjszaka aludni sem tudunk, a közösen megélt boldog pillanatok helyett vitatkozunk a családdal, és duzzogva, idegesen kelünk útra. Bár a kikapcsolódás elengedhetetlen a pszichés jóllétünk megtartásában, kisebb-nagyobb mértékben szorongást is tapasztalhatunk a nyaralás kezdetén, de akár a tel

Augusztusi lapszámunkból

Nem érünk rá, meg kell legyen, túl kell lennünk valamin. Csakhogy az életen leszünk túl, nem?

korábban írtuk

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock