Bartha Krisztina: Alávetett és domináns szerepjátékok az ágyban

Az előző részekben a szexkellékek használatáról és a szexuális szerepjátékokban rejlő lehetőségekről írtunk. Mindkettőhöz szorosan kapcsolódhatnak a BDSM-játékok. A BDSM kifejezés egy gyűjtőszó, amely több szexuális viselkedésformát takar. Első hallásra extrémnek- vagy akár ijesztőnek is tűnhetnek: kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus. Az együttlét során az alávetett és a domináns szerepeket próbálják ki a partnerek, ezek változhatnak időről időre vagy akár egy aktuson belül is. Ebből kiindulva, a BDSM felfogható a szerepjátékok egyik típusaként, amelyben sokszor kerülnek elő a már említett szexkellékek, ugyanakkor a szexualitás ezen formájának megélését van, aki életvitelszerűen működteti.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A különböző BDSM-játékok részei lehetnek a változatosság megélésének, ezekkel akkor is kísérletezhettek, ha egyébként távol állnak tőletek a kegyetlenkedés jellemzői. Az ilyen jellegű játékok során jelen szokott lenni a fájdalom és akár bizonyos mértékű pszichés elnyomás is. Hogy mitől lehet izgató a fájdalom megélése, arra vannak fizikai magyarázatok: fájdalom hatására a szervezetünk természetes „fájdalomcsillapítót”, azaz endorfint termel, amit a köztudatban az egyik boldogsághormonnak tekintenek.

Ahogy minden más szexuális tevékenység, a BDSM is a közös beleegyezésen alapul.

Ennek hiányában szexuális erőszakról, kínzásról beszélünk, ami büntetendő. Ahhoz, hogy a szexuális dominanciában rejlő játékokat kipróbálhassátok, elengedhetetlen a nagymértékű bizalom a partnerek között. A bizalomra már ahhoz is nagy szükség van, hogy alkalom adódhasson a BDSM-mel kapcsolatos vágyak kifejezésére. Ha nyitottságot tapasztaltok a másik részéről, a spontán kísérletezések előtt vagy helyett elengedhetetlen a határok kijelölése, annak átgondolása és megbeszélése, hogy kinek mi fér bele, milyen típusú játékok, eszközök kipróbálása képzelhető el. Lehet, hogy valakinek a paskolás az izgató, míg másnak a kötözés, ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki idegenkedik attól, ha a szeme be van kötve, és nem látja, mi történik körülötte.

Nagyon fontos, hogy elkerüljétek azokat a helyzeteket, amelyek elfogadhatatlanok a partner számára,

ugyanakkor az is, mindketten jól érezzétek magatokat, és élvezzétek, amit csináltok. Kulcsfontosságú továbbá, hogy BDSM-játékok kipróbálása során tilos az alkoholfogyasztás, mivel a szerek használata által a józan ítélőképességet kockáztatjuk, az önkontroll hiánya aláássa a bizalmat, ezáltal élvezhetetlenné teszi az együttlétet, és számos konkrét fizikai, egészségügyi veszélyt, nem kívánt sérülést rejt magában. A partner bizalmának az elnyerése csak a fokozatosság elvét betartva történhet meg. Ezért, ha a partnerünk lassan, fokozatosan szeretne ismerkedni ezzel a tereppel, akkor ezt feltétlenül szem előtt kell tartanunk. Emellett az intenzitás adagolása azért is nagyon fontos, mert a kiszámíthatatlanság növeli a sérülés kockázatát.

Érdemes mindkét szerepet kipróbálni. Ne skatulyázzátok be magatokat már a legelején. Mivel a domináns szerep megkíván bizonyos, a hétköznapokban extrémnek nevezhető megnyilvánulási módokat, amelyek a partner fájdalma által érnek el mindkét félben gyönyört,

szükség lehet arra, hogy jelezni tudjátok egymás számára, hogy mi esik jól, mikor mehet tovább a partner, mikor lassítson, vagy hagyja abba.

Alkalmazható például a szabaduló szó módszere, amikor egy hétköznapi kifejezést jelölnek ki a partnerek, és ezt mondják ki akkor, amikor azonnal meg akarnak állni. A hétköznapi kifejezés választásának lényege, hogy kizökkentse a domináns felet abból, amit éppen tesz. A játékok bizonyos típusaiban az elnyomott félnek nincs lehetősége beszélni, ilyen helyzetekre is találjatok jelzési módot, hogy mindig biztonságos maradjon az aktus. Ha a befejezésre utaló szó vagy jel elhangzik, a játéknak vége, de érdemes egymáshoz kapcsolódni ilyenkor, bújjatok össze, és beszélgessetek az együttlétről.

A lekapcsolódás, a szerepekből való kiszállás szintén lényeges kérdés.

Tisztázzátok előre, hogy a BDSM-játék csak az együttlét idejére szól. A domináns félnek figyelnie kell a partnerére, hiszen felelősséggel tartozik azért, hogy a szubmisszív személy biztonságban érezze magát. A partneri kapcsolatban törekedjetek az egyensúlyra, hiszen a hétköznapokban továbbra is egyenrangú felek vagytok. Egy egészséges párkapcsolatban mindig változik, hogy ki a határozottabb, vagy ki hozza meg a végleges döntést egy adott helyzetben.

Ha elszántátok magatokat arra, hogy a kendős kikötözésen túl is elkalandoznátok a BDSM-világában, akkor érdemes néhány jó minőségű alapkelléket is beszerezni, ide olyan eszközök tartoznak, mint például a szemmaszk, minikorbács, kötözésre alkalmas eszköz stb. Nem érdemes házi készítésű eszközöket használni, mert ezek sokkal jellemzőbben károsak az egészségre, mint a professzionális játékok, amelyeket manapság nagyon diszkrét módon be lehet szerezni.

A BDSM-játékok kezdő repertoárjában vannak a paskoló érintések, amelyeket beépíthettek az előjátékba. Ezek átválthatnak fegyelmező viselkedésbe is, amihez használhattok eszközöket, pl. pálcát. A harapás a legegyszerűbb trükkök egyike, amit könnyű kipróbálni. Ez azonban ebben a játékban több, mint enyhe harapdálás: nyomokat hagyhat a bőrön.

Egy másik tipikus szexjáték a kötözés.

Azok, akik még nem ismerik a kötözés művészetét, leegyszerűsíthetik selyemsállal vagy valamilyen mandzsettával, plüss bilinccsel, a haladók különféle hevedereket, ágyhoz rögzíthető, bonyolultabb szerkezeteket is használhatnak. A mellek nagyon érzékenyek, ezért gyakran a fájdalom és az élvezet különböző formáinak középpontjában állnak a BDSM-játékok során. Extrémebb élmények megéléséhez javasolják pl. a mellbimbó-csipeszeket. Valószínűleg kell egy kis idő, amíg kitapasztaljátok, hogy mi az a pont, ami a kellemes és a fájdalmas optimális határán van. Ennek a játéknak a férfiakra vonatkozó változata a pénisz- és herekínzás.

Bár első hallásra a női és a férfi változat is igen erőteljes, ezek a kínzási módszerek nagyon népszerűek a BDSM-rajongók körében.

Ha mindketten benne vagytok, a BDSM-szerepjáték már a hálószobán kívül is elkezdődhet. Próbáljátok ki a hatalmi játékokat – a domináns fél parancsolja meg partnerének, milyen ruhát vegyen fel, adjon neki feladatokat és szabályokat egész napra. Ha az alárendelt személy nem engedelmeskedik, este megkapja méltó büntetését. Szintén beleillik ebbe a szexjátékba a szexmegvonás, amit ki lehet egészíteni szexuális utalásokkal, flörtöléssel, szextinggel (szexuális tartalmú üzenetek, képek, videók küldése – szerk.megj.). Mindez fokozza a vágyat, így okozva az absztinens időszakban gyötrelmeket.

A BDSM-szex arról szól, hogy felfedezzétek egymás testét, és megtaláljátok, mi az, amitől dominánsnak vagy szubmisszívnek érzitek magatokat.

Az együttlét után mondd el a párodnak, hogy mi tetszett a játékban. A visszajelzés mindig nagyon sokat segít a szexuális életben, de egy új helyzetben a pár mindkét tagja még inkább vágyhat arra, hogy tudja, hogyan élte meg a másik az együtt tapasztaltakat. A negatív megélésekről is fontos beszélni, mert csak így válik jobbá a szeretkezés, és így lelitek mindketten hosszú távon örömötöket benne. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a szexualitásnak ez a formája – ahogy semmi egyéb a szexben – nem kötelező. Ha nem érzel magadban fogékonyságot a kipróbálására, jogod van a partnered igényének elutasításához. Azt se tévesszétek szem elől, hogy a BDSM – és minden egyéb változatosságot biztosító szexjáték – kevés lehet egy rosszul működő szexuális élet megjavítására. Ilyenkor érdemes inkább szexuálterápiás segítséget kérni a bizalom visszaépítéséhez és a szexuális élet szakszerű rendezéséhez.

korábban írtuk

Székely Kinga Réka: Megeszi a hűséget az elvágyódás, a szükség, a hóbort, az étvágy
Székely Kinga Réka: Megeszi a hűséget az elvágyódás, a szükség, a hóbort, az étvágy

A házasság virágos mező, mely minden tavasszal pompába öltözik, bár minden ősszel elhullik virága. A házasság sok araszos jég a téli patakon. Ő most úgy őrködik a házasságban, mint a boltívbe fagyott, egyre csak olvadó jég a patak fölött.