ARCHÍV Együtt lenni apával – A hiányát nem lehet kinőni

Már kisgyermekkortól rendkívül fontos az apa-gyermek kapcsolat, hogy a későbbiekre is megalapozódjon a „minőségi idő” apával. Cikkünkben arról írunk, miért kell az „apaidő”, és hogy az édesanyáknak mi a szerepük mindebben. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. októberi lapszámában jelent meg.)

Már kisgyermekkortól rendkívül fontos az apa-gyermek kapcsolat, hogy a későbbiekre is megalapozódjon a „minőségi idő” apával. Cikkünkben arról írunk, miért kell az „apaidő”, és hogy az édesanyáknak mi a szerepük mindebben.

A kisgyerek hároméves kora után egyre kíváncsibb lesz a világra, kibújik az anyával való szimbiotikus összefonódásból, az „ölelj magadhoz” fázis után a „tegyél le” szakasz következik, magyarázza Szalay Zsuzsanna székelyudvarhelyi pszichológus. Ebben nagy szerep jut az apának – de már a hároméves kor előtt is –, hiszen ő lehet az a személy, aki kivezeti anyuka szoknyája mellől a gyereket a felfedezések világába.

Nem szabad feladni

Csecsemőkorú gyerekével azonban sok apa nem igazán tud mit kezdeni, főleg, ha azt tapasztalja, hogy a kicsi csak az anyát akarja, vele nyugszik meg. Sok férfi ezt kudarcként éli meg, hogy ő nem elég, és állandóan az anya kell, ezért inkább kivonul, és a háttérből figyel.

Ám jó, ha nem kerül túl messze, és bevonható marad – tanácsolja a szakember.

„Ahogy nyílik a kicsik értelme, és egyre önállóbbak lesznek, eljön az apák kora, amikor a gyerek a vele töltött időben minőségileg teljesen más életérzéseket, élményeket szerezhet, mint az anyával. Az anya mellett sokszor a biztonság a fő szempont, az apával való játékban a visításig fokozott izgalom, új dolgok kipróbálása, kalandozás” – magyarázza Zsuzsa.

TIPP:  Ha van rá lehetőség, apa hozza-vigye a gyereket, gyerekeket napközibe, iskolába: bármennyire rövid vagy hosszú az út, közben lehet beszélgetni, énekelni vagy csak egyszerűen együtt lenni.

Apa a bátor hős

Fontos ugyanakkor az is, hogy az apa modellként is szolgál: óriási hatása van a fiúk életére, ha gyerekkorukban az édesapjuk foglalkozott velük, megtanította képességekre, dicsérte, becses idejére méltatta gyermekét.

„A gyerekek nagy többsége úgy éli meg: apa szeret, mert játszik velem, visz magával, foglalkozik velem, tartja az ígéreteit, mert fontos vagyok neki, tehát szerethető gyerek vagyok.

Így áll össze egy gyerek önbizalma” – sorolja. A kislányok életében is rendkívül fontos szerepet tölt be az apa: törődése, lelki ráhangolódása, rajongása. Az apa számára a férfi erő, a biztonságot adó, első számú rajongó. Ez lenne az ideális, de a valóság, teszi hozzá a szakember, gyakorta egészen más.

A hiány marad

Ha az apa keveset van jelen a gyerek életében, a gyerek – nemtől függetlenül – soha nem pótolható hiányérzettel nő fel. Életeket élnek le emberek úgy, hogy a mindig hiányzó érzést hajszolják tudattalanul teljesítményekben, izgalmakban, megfelelési kényszerekben, elismerés utáni hajszában – az apafigura hiányát nem lehet csak úgy „kinőni”.

Anya segíthet apának

Az, hogy a gyerek milyen kapcsolatot alakít ki az édesapával, nagymértékben az anyától függ. Lényeges, hogy az anyák már a várandósság idején, illetve később, csecsemőkorban engedjék, hogy kialakuljon a kapcsolat: apuka is tanulja meg fürdetni, pelenkázni, etetni, elaltatni a kicsit.

András a fia születése előtt úgy vélte: amíg a gyermek nem beszél, és „komoly kérdéseket nem lehet vele megvitatni”, addig csak az anyjával lesznek közös tevékenységeik. Aztán a harmadik héten, hajnalban ő kelt fel a síró gyermekhez: tisztába tette, beszélt hozzá, és kisfia reagált.

„Rájöttem, nem zizi a gyermek, csak kicsi, de így is van, mit kezdeni vele”

– emlékszik vissza. Az elkövetkező hetekben megszaporodtak az ilyen alkalmak, s hamarosan a fiúk már kettesben mentek bevásárolni, tankolni.

TIPP: Apaként, ha tehetjük, vonjuk be a gyereket a mi hobbinkba, ha a sportot szeretjük, akkor nézzünk, járjunk együtt meccsre, ha a főzést, akkor azt is tegyük együtt. Az apa-gyermek egymásra hangolódásában nagyon fontos, hogy az anyák támogassák párjukat, kritika helyett dicsérettel. Akkor se avatkozzanak közbe, amikor már nagyobb a gyermek, és egyre hajmeresztőbb játékokat űznek apával.

„Apaidő” tudatosan

András egyébként úgy véli, tudatos döntést kell hozni, hogy mennyi időt töltünk a gyerekeinkkel. Nem a mennyiség a fontos, hanem természetesen a minőség: az együtt töltött idő valóban arról kell szóljon, hogy más elfoglaltságot félretéve, a gyerekkel töltünk időt, hallgatjuk és meghallgatjuk.

„Vannak saját programjaink, olyan dolgok, amiket csak mi ketten csinálunk. De például a birkózás, a durvább játékok is az én osztályrészem”

– avat be András. Hozzá kell szoktatnunk magunkat a gondolathoz, hogy ideális esetben minden gyermeknek két szülője van – teszi hozzá –, s ha az első két évben az apa kisebb szerepet is játszik a gyermek életében, szerepe nem csak a családfenntartásban merül ki. „Mi kétszülős gyermeket neveltünk, a fiam például ugyanolyan biztonságban érzi magát velem, mint az anyjával” – magyarázza.

TIPP: Játszótérre, biciklizni, úszni menni apával is lehet: csupán meg kell találni a közös érdeklődési kört a gyerekeinkkel.

A számok is igazolják

Az apa-gyermek viszony és annak hiánya témájában több kutatás is napvilágot látott, csak néhányat említünk. Kanadában, a McGill Egyetemen készült egy felmérés, amely szerint az apa nélkül felnőtt gyerekek agya más, mint azoké, akik teljes családban nőttek fel. (Az elméletet az emberekéhez hasonló monogám és nevelési ösztönökkel rendelkező kaliforniai egereken tesztelték.)

Mint kiderült, az apa nélküli utódok nemcsak magatartásukban, hanem a döntéshozatalért, problémamegoldásért felelő agyműködésben is rosszabbul teljesítettek.

Az utódok idegrendszeri fejlődését, felnőttkori társadalmi-szociális viselkedését befolyásolja az apa hiánya. Ugyanakkor jelenléte növeli a gyermekek teljesítőképességét. Egy másik, Nagy-Britanniában készült kutatás pedig azt igazolta: az apahiány nagyobb arányú erőszakot és esetleges bűnözői hajlamot eredményezhet a gyermekekben.

TIPP: Apa is legyen képben a gyerek dolgait illetően: járjon el néha szülői értekezletre, orvosi vizsgálatra, szereplésre. A gyermek könnyebben megnyílik, ha úgy érzi, az ő dolgai az édesapát is érdeklik.

A legfrissebb, a londoni Imperia College-nál tavaly végzett felmérés szerint az apjukkal jó kapcsolatot ápoló gyermekek intelligensebbek, mint azon társaik, akik apa nélkül nőttek fel, vagy nem álltak közel apjukhoz. 128 apa és gyermekeik interakcióit vizsgálták a kicsik három hónapos korától kezdődően, közben a csecsemők kognitív fejlődését mérték. Az „apaidő” pozitív hatása már a gyermekek kétéves korára megmutatkozott.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk