Hogyan tedd változatossá a szexuális életed 2. – Kellékek és egyéb izgalmak

A szexkellékek kipróbálása szórakoztató és kellemes. Bár ezek nélkül is számos lehetőségünk van élvezetessé és változatossá tenni az együttléteinket (lásd az előző részben), az eszközök használata megsokszorozza az újdonság iránti vágyunk kielégítését. A szexuális játékok az erogén zónák számára újfajta stimulációt kínálnak, és ezáltal egészen új megéléseket fedezhetünk fel.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A szexuális kellékek egy része kifejezetten alkalmas a női orgazmus elérésének megkönnyítésére. Mivel eszközök nélkül nehezebben lehet egyszerre stimulálni a csiklót és a hüvelyt is (bár egyáltalán nem lehetetlen), a szexjátékok a párhuzamos ingerlés által gyorsabban és erőteljesebb orgazmusban részesíthetik az aktus női tagját. Ugyanakkor bizonyos kellékek tudományosan igazolt segítséget nyújthatnak a férfi szexuális problémák kezelésében is, pl. segíthetnek szabályozni az orgazmust. Bizonyos egészségügyi állapotok, gyógyszeres kezelések, vagy a menopauza által létrejövő alacsony libidó, valamint a csikló és a hüvely izgathatóságának a csökkenése is lehet érv a szexuális játékok használata mellett. Ezek által saját testünk megismerése is könnyebben megvalósítható: rendszeres gyakorlással hamar ráérezhetünk, hogy mi az, ami igazán jólesik a testünknek.

A legnehezebb lépés talán éppen az, hogy elkezdjük használni a szexuális eszközöket.

A szexuális játékok kiválasztása során a partnerek szükségszerűen beszélgetni kezdenek a szexuális igényeikről, így nyíltabbá válik a szexszel kapcsolatos kommunikáció. Ha nincs még tapasztalatotok szexuális segédeszközökkel, először tájékozódjatok, olvassatok utána a lehetőségeknek. Érdemes tudni, hogy a szexkellékek forgalmazása nem eléggé szabályozott, így fontos utánajárni a márkák minőségének, nem mindegy az adott szexjáték anyaga és a technikai jellemzői sem. Az anyagokat illetően érdemes a könnyű tisztíthatóságot figyelembe venni, előnyben részesítve a 100% szilikont, a rozsdamentes acélt, az alumíniumot és a törésálló üveget. Az általános tájékozódást követően, az információkat elkezdhetitek fantáziáitokba beépíteni, elképzelni, hogy mi az, amit szívesen kipróbálnátok. Ezt követően is

érdemes lépésről lépésre haladni, azaz először egy könnyen kezelhető, kevesebb extrával rendelkező, nem túl szélsőséges darabot választani,

pl. egy kis méretű vibrátort, amit először külső stimulálásra próbálhattok ki. Vannak kifejezetten párok számára kitalált szexjátékok, és vannak olyanok is, amelyeket – bár egyszemélyes kényeztetésre ajánlanak, mégis – bármikor bevethetők a közös együttlétekkor is. Természetesen a higiéniára mindenképpen oda kell figyelni, főként azoknál az eszközöknél, amelyeket belső használatra fejlesztettek ki. Ilyen esetben a tisztítás fokozottan fontos a végbélnyílás környéki használatot követően, ha utána a csikló és a hüvely környékén akarjuk bevetni. Hasonlóan ehhez, új partnerrel való alkalmazás előtt is fokozottan ügyelni kell az eszközök tisztítására, ugyanakkor az óvszer használata is segíthet.

A szexualitás egyre nyitottabb megélése miatt, no meg a felnőttfilmek adta inspiráció által egyre sokszínűbb és izgalmasabb a szexuális segédeszközök tárháza. A teljesség igénye nélkül álljon itt egy lista a legkedveltebb szexkellékekről és ezek osztályozásáról, hiszen a nagy választék között könnyű elveszni, azonban

ha van sejtésünk arról, hogy milyen irányba indulnánk el a szexuális segédeszközöket illetően, máris könnyebbé válik a választás.

Vibrátorok: olyan eszközök, amelyek rezgések által stimulálják az erogén zónákat, kezdve a csiklótól, a mellbimbókon át a herékig. Egyes típusok csak külső ingerlésre alkalmasak, mások a hüvely vagy az ánusz belső izgatására is. A külső ingerlésre alkalmas eszközök nagy segítséget nyújtanak a behatolás általi izgatás kiegészítésére, ezáltal növelve a női orgazmus megjelenését. Ide sorolhatjuk továbbá a levegőhullámos csiklóizgatókat, amelyek gyengéd szívó, pulzáló ingerekkel kényeztetik a klitoriszt. Ma már léteznek okosvibrátorok is, amelyek nem csak megtanulják a használójuk igényeit, a rezgéseket, vibrációkat illetően, de távolról is irányíthatók, így új lehetőségeket teremtenek a távkapcsolatban élők számára.

Dildók: szintén belső stimulálásra alkalmas kellékek. Többféle méretük és alakjuk van, de klasszikusan pénisz formájúak. Egyes típusok olyan görbített vonalvezetésűek, hogy azzal a G-pont vagy a prosztata könnyen stimulálható.

Anális játékszerek: ezek között találhatók análgyöngyök, análdugók, prosztataizgatók. Segítik a végbélnyílás környékén és az ánusz belsejében lévő területek, valamint a prosztata izgatását. Mindhárom alcsoport, de különösen az első kettő segítségével a BDSM (olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol a szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep – szerk. megj) világába is elkalandozhattok. Az anális segédeszközöket kizárólag síkosítókkal együtt lehet biztonságosan és fájdalommentesen használni. A szilikon játékszerek és az óvszerek használata esetén is fontos a víz alapú síkosítók használata, ugyanis más anyagok rongálhatják az eszközt. Szintén hozzátartozik a biztonságos kellékhasználathoz, hogy ezeknek az eszközöknek az alakja kifelé szélesedő kell legyen, hogy véletlenül se csússzanak be. Míg a hüvelybe felhelyezhető eszközök nem tűnhetnek el, hiszen a méhnyakon való átjutásuk nem lehetséges, az ánuszban használt tárgyaknál erre külön figyelni kell.

Bent ragadt játékszer esetén mindenképpen orvosi konzultáció szükséges.

Péniszköpenyek, mandzsetták: a péniszt körülölelő, puha, csőszerű eszközök. Ezek többféle méretben és formában kaphatók, és a külső borításuk különféle textúrájú lehet, a partner nagyobb élvezetére való tekintettel. Ha ebbe a kategóriába soroljuk a maszturbátorokat is, akkor akár vibrálhatnak vagy szívóerővel is bírhatnak, de melegíthető változat is létezik. Használhatóak méretbeli különbségek kiküszöbölésében (kis méretű pénisz, tágabb hüvely) és az erekció fenntartását is elősegítik.

Péniszgyűrűk: a pénisztestre, a makkra és a herezacskóra felhelyezhető eszközök és ezek kombinációja. Ezek a kellékek a vér kiáramlását akadályozzák a péniszből, ezáltal segíti a merevedés fenntartását és a nagyobb élvezet elérését. Mivel ezek egy része vibrál is, a női orgazmus létrejöttét is segítik. A legbiztonságosabb péniszgyűrűk puha, rugalmas anyagból készülnek, amelyeket könnyen el lehet távolítani. Alkalmazásuk során érdemes az időkorlátot figyelembe venni, és 10–30 percnél tovább nem használni őket. Bármilyen kellemetlen érzés fellépése esetén rögtön abba kell hagyni a használatukat. Érdemes orvossal konzultálni a használatról, ha véralvadási problémája van a férfinak, illetve ha vérhígítót használ.

Péniszpumpák: merevedési zavar kezelésére, az erekció fokozására használhatók. Az erekció előidézésére alkalmas henger egy pumpához kapcsolódik, és vákuumot hoz létre, ami segít, hogy vérbőség jöjjön létre a nemi szerv környékén. Ezeket az eszközöket orvos is előírhatja, de szexboltokban is megvásárolhatók a szexuális élvezet fokozására. Itt is fontos a használati utasítás pontos betartása. Nem szabad túl sokáig pumpálni, ugyanakkor vérnyomásproblémák, vérhígítók szedése esetén kötelező orvossal konzultálni az alkalmazás biztonságosságáról.

Gésagolyók: olyan kerekded alakú, meghatározott súlyú eszközök, amelyek a hüvelybe felhelyezve a súlyok által ennek izomzatát, valamint a teljes gátizomzatot erősítik, miközben szexuális élményszerzésre is alkalmasak. Mozgás közben a hüvely falának ütődve, és a súlyuk által a megfeszített izomzat hatására kellemes érzést váltanak ki.

Hámok: olyan kellékek, amelyek segítenek felcsatolni bizonyos szexuális játékszereket és eszközöket.

Fontos, hogy az eszközöket lehetőleg erre szakosodott boltokból és webáruházakból vegyük meg, ne kísérletezzünk saját készítésű tárgyakkal.

A legtöbb szaküzletben 18 éves kor felett lehet a szexjátékokat beszerezni, ugyanakkor néhány széles körben elterjedt eszköz gyógyszertárakban, nagyobb szupermarketekben is hozzáférhető.

A szexjátékokkal szembeni egyik gyakori ellenérzet arra vonatkozik, hogy az egyik partner szorongani kezd attól való félelmében, hogy a másiknak ő nem elég, ezért akar eszközöket is bevonni. Ilyenkor jó tudatosítani magunkban, hogy az orgazmust mindenképpen a partnerünk által érjük el, az ő odafigyelése, jelenléte, szenvedélye szükséges a szeretkezéshez akkor is, ha történetesen extra technikát is bevetünk az együttlétünkbe. Emlékeztessük magunkat, hogy

a kellék nem versenytárs, hanem a közös élmények fokozását elősegítő eszköz.

Ugyanakkor a partnerek elvárásainak és igényeinek a megbeszélése, a határok betartása alapvetően befolyásolja a biztonságérzetet és a bizalmat. Jó tudni, hogy a régóta fennálló szexuális elhidegülés, a szexről szóló állandó vita vagy éppen a teljesen kommunikációmentes, rossz szexuális élet többnyire nem dobható fel kizárólag szexkellékek bevonásával. Ilyenkor ajánlott előbb szakember segítségét kérni az intimitás, a jobb kommunikáció helyreállításában, és csak ezt követően, valamint a szakember ajánlására bevonni az eszközöket is a szexuális élet izgalmasabbá tételébe.

korábban írtuk

Hogyan tedd változatossá a szexuális életed?
Hogyan tedd változatossá a szexuális életed?

Minden pár életében eljön a pillanat, amikor a szex ellaposodik, a vágy elkezd alábbhagyni. Az agyban a vágyért felelős terület nehezen tűri a kiszámíthatóságot, hiszen az ismétlődő, teljes egészében előrelátható helyzetek után nehezen lehet vágyakozni…