Tölts időt vele

Többirányú fejlődést pozitívan befolyásol az apával együtt töltött idő a gyermek korai életszakaszában – kutatók munkáján alapszik például, hogy az apjukkal jó kapcsolatban élő gyerekek intelligensebbek, mint azok, akik kénytelenek voltak apjuk hiányában felnőni. Októberi magazinunkban az apával töltött hasznos idő fontosságáról Szalay Zsuzsanna pszichológust munkatársunk, Kovács Eszter kérdezte, emellett pedig ötleteket kaphatunk a közös foglalatosságokra.

Többirányú fejlődést pozitívan befolyásol az apával együtt töltött idő a gyermek korai életszakaszában – kutatók munkáján alapszik például, hogy az apjukkal jó kapcsolatban élő gyerekek intelligensebbek, mint azok, akik kénytelenek voltak apjuk hiányában felnőni. Októberi magazinunkban az apával töltött hasznos idő fontosságáról Szalay Zsuzsanna pszichológust munkatársunk, Kovács Eszter kérdezte, emellett pedig ötleteket kaphatunk a közös foglalatosságokra.

Szakemberek megállapították és már rég nem titok, hogy az a gyerek, amelyik apa nélkül nő fel, illetve amely kevés időt töltött apjával, az az egész élete folyamán a hiányból származó űr betöltését fogja hajszolni. Szalay Zsuzsanna pszichológus azt is kihangsúlyozza itt, hogy az anyának komoly szerepe lehet abban, hogy az apa milyen kapcsolatot alakít ki a gyerekével. Anya úgy is sokat tehet, hogy kritika helyett inkább támogatja apát, állapítja meg a pszichológus a Lurkó-rovatban.

A csecsemőkorú gyerekkel sok apa nem tud mit kezdeni, viszont a háttérbe vonulást ne engedjük túl hosszú kötélre, ugyanis ahogy a gyerek értelme „nyílik”, úgy tud apa is egyre több feladatot ellátni. Ugyanennél maradva megtudhatjuk még, hogy apa modellként hat a fiúk életére, a kislányoknál pedig a rajongást, az önbizalom forrását jelenti.

„Apaidőt” tudatosan is lehet szervezni, nem kell hozzá nagy tudomány, jelenlét viszont annál inkább: akkor és ott csak a gyereket hallgassuk, őrá irányuljon minden figyelmünk – emeli ki Szalay Zsuszanna, ezt pedig egy megszólaltatott szülő is alátámasztja saját példáján keresztül. 

Ötleteket is kaphatnak az olvasók a gyermekkel való időtöltésre, és bár naivan hangzik, ebben a témában még az is sokat számít, ha csak egyszerűen apa kíséri el őt a napközibe, iskolába.

További tippeket és tanácsokat a magazin októberi számának Lurkó rovatában találnak, keressék a Nőileget a lapárusoknál! 

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>