Kovács Péter – Sajtó, politika, motorok, rádió, gyerekek…

Pár éve meglepetésszerűen kiszállt – nem is kiszállt: kiugrott – a politikából, és a mikrofon másik végére ült. Kovács Péter hosszú évekig volt élvonalbeli politikus, ma a Kolozsvári Rádió főszerkesztője, mellesleg két gyerek édesapja, aki azt mondja: nyugalomra vágyik (de mi nem hiszünk neki). A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában olvasható.
Hirdetés

(…)

– Mióta motorozol?

– Nagyapám óta motoros család vagyunk. 16 éves koromban, 1990-ben vett apám egy robogót, amire akkor nem kellett hajtási, de még sisak sem.
Aztán az első igazi motoromat a ballagási pénzemből vettem 1992-ben Vásárhelyen, az orosz piacon. Arra is emlékszem, hogy 1100 lej volt.

– Azt mondtad, hogy 16 évesen te már robogtál Marosvásárhelyen. Menő srácnak számítottál  akkor, a 90-es években?

– Én azt hittem magamról, hogy menő vagyok, de nem feltétlenül voltam az. A nagymenők alvilági figurák voltak akkoriban Vásárhelyen. A menő srác azt jelentette, hogy ha kell, akkor megver valakit, mindig hölgykoszorú üldögél körülötte, és szakadt BMW parkol a háza előtt.
– Na, hát én ehhez képest nagyon-nagyon jófiú voltam, akinek volt egy robogója.

Akkoriban Marosvásárhelyről Udvarhelyre úgy lehetett átmenni csajozni, hogy felültünk este a vonatra, átszálltunk egyszer Kocsárdon, aztán átszálltunk Segesváron, és reggelre ott voltunk Udvarhelyen. Ehhez képest nekem volt egy motorom, felültem, és másfél óra múlva ott voltam.

Ez óriási dolog volt. (…)

Politikusnak lenni sem mindig könnyű

– Menő vásárhelyi srácból hogy lettél politikus?

Hirdetés

– Úgy, hogy a Kolozsvári Rádió nem akart engem alkalmazni. Egyszer kijöttem az egyetemről és a villanyoszlopon láttam egy hirdetést, hogy az RMDSZ országos ügyvezető elnöksége önkénteseket keres. Elmentem, voltunk egy hadseregnyien, de végül néhány hónap alatt a legtöbben lemorzsolódtak, nekem meg egy adott pillanatban felajánlották, hogy dolgozzak a sajtóirodában.

– Mert te voltál a legmagasabb, vagy miért?

– Mert én fénymásoltam a legjobban 😊. Végigjártam a ranglétrát. Igazából engem mindig az érdekelt, amit a háttérben lehetett csinálni, építeni, tervezni, kitalálni, végrehajtani. Sokkal inkább, mint, hogy megyünk és csillogunk-villogunk a mikrofonnál vagy a tévé képernyőjén.

– Ezzel együtt azért ismert arc lettél.

– Igen, mert ezt nem lehet elkerülni. Egy idő után együtt jár a tisztséggel vagy a munkával, hogy egy mikrofon előtt nem szabad összebugyogni. (…)

Miért szállt ki a politikából, mire jó a falusi nyugalom, és hogyan képzeli el a jovőjét Kovács Péter, benne a májusi Nőilegben!

Fotó: Elekes Bea

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés