December, gyerekek

Decemberben is akad néhány kultúrcsemege a gyerekek számára, amiért érdemes lesz őket a képernyő elé ültetni. Akik szeretik a bábjátékokat, azok duplán örülhetnek. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)

Könyvajánló

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról

„Isten megnézte az összes lányt magának a világon, és úgy találta, hogy Mária a legkedvesebb, legaranyosabb, legjobb szívű…” – sokan és sokféleképpen írtak már a karácsonyról, Lackfi János a tőle megszokott, letisztult, humorral átszőtt módon meséli újra a szent család és Jézus születésének történetét. Főként három- és hatéves kor között kiváló ünnepváró olvasmány az Igaz mese a karácsonyról, mely a Mesepogácsa című, készülő sorozat első kötete – ajánlja a Libri könyvkiadó.

Az igencsak termékeny, gyermekköny-illusztrátorként például a Dönci-sorozatból ismert Horváth Ildi rajzai szintén igazi élményt jelentenek az olvasmány mellett.

Online bábozik az Ariel Bábszínház

A varázstükör évadkezdő bemutatót és néhány előadást követően a virtuális térbe költözött a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház. A társulat tagjai igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne maradjanak színházi élmény nélkül a legkisebbek: vasárnaponként 18 és 20 óra között játszanak egy-egy darabot a repertoárjukból. Nézőik a jegyvásárlást követően az e-mailben kapott linkre kattintva kapcsolódhatnak be az éppen aktuális előadásba. Részletes tudnivalókért a társulat Facebook-oldalán, a www.teatrulariel.ro-n, illetve a 0740–566454-es telefonszámon hétköznap 9 és 13 óra között fordulhatnak az érdeklődők. Kiemelt képen: A tűzmadár /Ariel Bábszínház 

Tárgyanimáció a Puck Bábszínházban

Ha a gyerekek nem mehetnek bábszínházba, a bábszínház jön a gyerekekhez – így vélekedik a kolozsvári Puck társulata is. Tavaszi kezdeményezésük folytatásaként november végétől december 17-ig a bábművészek árnyjátékokkal csalogatják a képernyők elé a családokat. Kisfilmjeikhez a színészek otthonukban kerestek szereplőket, amik nem mások, mint saját hétköznapi tárgyaik. Ezen tárgyak, melyek talán mindenki másnál jobban ismerik tulajdonosaikat, elmesélnek róluk egy-egy történetet.

A Homo ludens animációsorozat mellett a társulat interjúkkal is jelentkezik,

melyekben az ötletek születéséről és az animációk készítése során szerzett tapasztalatokról számolnak be a művészek. November 26-án Bondár Tibor és Domokos Szabolcs Uddhaccsa kukkuccsa című produkciójával indítottak, őket követi Balog Dorottya, Mostics Balázs, Erdei Emese, illetve Kötő Áron.

Csütörtök esténként 18 órától a bábszínház Facebook-oldalán várják az érdeklődőket.

Friss lapszámunkat alább kérheted: