Márciusi Gyerekileg: ha élményt akarsz adni neki

Pályázat, múzeumos foglalkozások, képregény – gyerekeknek ebben a hónapban ajánljuk.

Tündérszó meseíró pályázat

Tizenegyedik alkalommal hirdeti meg meseíró pályázatát a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület. Egy-egy magyar nyelven írott mesével a világ bármely országában élő 8–15 éves gyerekek jelentkezhetnek. Témával kapcsolatos megkötés nincs, a pályamű terjedelme 6000 leütés (szóköz nélkül). A nyerteseket egyedi művészeti alkotással jutalmazzák június elején, Székesfehérváron.

A mesét küldhetik e-mailben vagy postai úton 2020. március 13-áig, a pályázó neve mellé csatolva születési idejét, postacímét, szülei egyikének e-mail-címét vagy telefonszámát.

Honfoglaló diákok a Csíki Székely Múzeumban

Helyi kézművesek közreműködésével, játékosan ismerkedhetnek a honfoglaló magyarság életmódjával az iskolások a csíkszeredai múzeumban. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karoson feltárt, rendkívül gazdag leletről a régészek azt feltételezik, hogy a korabeli magyar fejedelmi kíséret tagjaié lehetett: aranyozott ezüstveretes övek és női hajkorongok, szablyák, tarsolylemezek, számos pénzérme – a honfoglaláskor legszebb tárgyi emlékei.

A miskolci Herman Ottó Múzeum Elit alakulat 2.0 című régészeti tárlatához kapcsolódó foglalkozásokra április 3-ig, korcsoportonként várják a diákokat. Az 1–4. osztályosok A csodaszarvas mondát adják elő maguk készítette bábokkal, vagy A csodaszarvas, A vérszerződés és a Fehérlófia egy-egy részletét játsszák el jelmezbe bújva. Az 5–8.-osok egy óriási térkép segítségével a honfoglalók útvonalán jutnak el a Kárpát-medencébe, mely kalandozásról animáció is készül. Az Életút és hitvilág az ősök hitvilágába enged betekintést kézműves foglalkozások által, míg a Régészeti labort választók régészek bőrébe bújva ismerkednek a tárlat anyagával. A középiskolások két honfoglalás kori mesterséget a gyakorlatban is kipróbálhatnak, valamint számukra is nyitott a Régészeti labor.

Kálmán Áron: Csontváry-képregény

Ne harsány Marvel-műre számítson, aki a gyógyszerészsegédből lett festő, Kosztka Tivadar halálának századik évfordulóján, 2019-ben megjelent képregényt lapozza fel. Kálmán Áron fordulatos, már-már rajzfilmszerű jelenetekben adja vissza Csontváry életének kulcsfontosságú, olykor borzongató mozzanatait, köztük a művészi pálya kezdetét jelentő látomást: „Te leszel a világ legnagyobb napútfestője, nagyobb Raffaelnél.” Az önéletíráson alapuló képregény végigkalauzol a nagy különc gyermekkorán, vatikáni, németországi és közel-keleti útjain.

Kiemelt kép: A játékos időutazás fontos kelléke a jurta/Gábos Albin 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.