ARCHÍV Lézerrel, ultrahanggal, fagyasztással a zsírpárnák ellen

A túlsúly, testünk állapota – akár bevalljuk, akár nem – tartósan befolyásolja életminőségünket. Túl a hiúságon, az öltözködés, mozgás nehézségein, az egészségnek sem tesz jót, ha túl sok pluszkilót cipelünk. Léteznek ma már célzott alakformáló kezelések, ezeknek jártunk utána. (Cikkünk a 2018-as Nőileg magazin júniusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Gyakori, hogy valaki eljut a változáshoz vezető döntésig, és belevág az életmódváltásba, elkezd valamilyen edzésformát, de csak nem akar jönni az a fránya eredmény. Hiába mondja mindenki körülötte, hogy idő kell, kitartás kell, az ember mégiscsak szereti a gyors, kézzelfogható sikereket. Úgy tűnik, van erre lehetőség. Ellátogattunk egy testkezelő szalonba, ahol megtudtuk: itt megkaphatjuk azt a kezdő löketet (azaz levesznek rólunk egy adag zsírt), miközben támogatást nyújtanak a megfelelő táplálkozás kialakításában. Ezután csak a rendszeres mozgást kell az életünk elmaradhatatlan részévé tennünk, s máris biztosak lehetünk, hogy egy mérettel kisebb ruhákkal kell feltöltenünk a gardróbunkat. Székelyudvarhelyen, a Perfect Body Stúdióban többféle „zsírgyilkos” módszer vehető igénybe. Ezek titkaiba Simó Erika biológus, testkezelő specialista vezetett be.

– Mit jelent tulajdonképpen a zsírbontás?

– A zsírbontás tulajdonképpen abban áll, hogy valamilyen módszerrel a sejtek sejtfalának az áteresztőképességét megváltoztatják, vagy egyenesen a teljes sejtet roncsolják.

– Hogyan lehet ezt elérni?

– Manapság már számos elektrokozmetikai kezelés áll mindazok rendelkezésére, akik – annak ellenére, hogy sok mindent kipróbáltak – nem tudnak megszabadulni a makacs, diétának és edzésnek ellenálló zsírpárnáiktól. Stúdiónkban háromféle zsírbontó kezelés vehető igénybe: a lipolézeres zsírbontás, a kavitációs ultrahanggal történő zsírbontás és kriolipolízis vagy zsírfagyasztás. Mindegyik más-más mechanizmus alapján működik. Nagyon lesarkítva: a lipolézernél alacsony frekvenciájú vörös lézerfényt használnak, amely áthatol a bőrön, és a bőr felszínéhez közel található zsírsejtek membránján pórusokat képez, ezeken a pórusokon keresztül folyik ki a zsír a sejt közötti térbe. Fontos, hogy ez gyors és látványos eredményt produkál, viszont a zsírsejtek épek maradnak, így bármikor újra feltelhetnek.

Ezt az eljárást főként azoknak javaslom, akiknek kevés a súlyfeleslegük, de a kicsi kidudorodó zsírpárnáiktól gyorsan szeretnének megszabadulni (például menyasszonyok esküvő előtt). A kavitációs zsírbontó kezelés a zsírsejtek lebontásával, számuk végleges csökkentésével fejti ki hatását. A zsírbontás a zsírsejtek hatékony roncsolása által jön létre, a környező szövetek, idegek és erek károsítása nélkül. Az eljárás nem igényel fizikai beavatkozást. És hogy hogyan valósul meg a zsírbontás folyamata? Nagy teljesítményű ultrahanghullámok a kezelt terület szöveteiben mikrobuborékokat hoznak létre. Ezen mikrobuborékok összeroppanása során nyomásváltozás jön létre, ami az ott található zsírsejteket szétbontja.

Mivel a zsírsejtek száma születésünkkor adott, és nem növekszik, ezért a kavitációs zsírbontás hatása garantált és hosszan tartó,

hiszen a megsemmisült zsírsejtek helyett a kezelt területen újak nem jönnek létre. A kriolipolízis vagy zsírfagyasztas az alakformáló kezelések piacvezető technológiája. Megbízható kezeléseket biztosít. A működési elve: szervezetünk zsírsejtjei a legérzékenyebbek a hőváltozásra, így a kontrollált hűtés következtében könnyen elhalnak. Ettől nem kell tartani, teljesen veszélytelen. Az elhalt és szétesett zsírsejteket a szervezet „falósejtjei” bekebelezik. Ez hónapokig is eltarthat. Ebből tényleg csak annyit lehet észrevenni, hogy kezelés után még hónapokig csak vékonyodik a nem kívánt zsírréteg.

– Hogyan néz ki egy kezelés, mennyi időt tart, és hányszor kell megismételni?

– Nagyon fontos dolgok zajlanak a kezelés során, amelynek három részből kell állnia: a zsírbontásból, a kötőszövet kezeléséből és a zsírok szervezetből történő kivezetéséből (ez alól kivételt képez a zsírfagyasztás). Ha valamelyik nem történik meg, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kezelés nem lesz hatékony, de ez a legkevesebb. Ám ezenkívül berepedezhet, megereszkedhet a bőr, sőt a belső szerveinknek is rengeteg munkát adunk. A zsírbontás folyamatának időtartama annak függvényében változik, hogy melyik készüléket választjuk, nyilván a kezelő szakember útbaigazítása, részletes tájékoztatása segítségével. De a folyamat a kezelt területektől és azok számától függően maximum ötven perc alatt lezajlik. A kötőszövet kezelése és a zsírok kivezetése még negyven perc. Ezt fontos tudni, ha alakformáló kezeléseket akarunk igénybe venni – bárhol bármilyen géppel is végezzék a kezelést. Nagy általánosságban elmondható – nyilván vannak kivételek –, hogy a kezeléseket hat–tíz alkalommal szabad megismételni, majd három-négy hónapig pihentetni kell a szervezetet, és ez idő alatt nem szabad, sőt határozottan tilos bármilyen elektrokozmetikai kezelést igénybe venni.

– Konkrétan milyen eredményre számíthatunk?

– Nagyon sokféle testalkatú ember járt és jár hozzánk, úgyhogy változatosak az eredmények. Mindig úgy követjük a kezelés erdeményességét, hogy megmérjük a kezelt terület körforgatát, és lefotózzuk, hogy mindig legyen összehasonlítási alapunk. Nagyjából úgy kell kalkulálni, hogy egy ruhaméretet fogyunk a kezelés végére. Nyilván van, aki többet is, de ez sok mindentől függ.

Hirdetés

– Azonkívül, hogy fekszünk és fizetünk, van-e egyéb dolgunk az eredmény elérésében?

– Bizony, a legtöbb dolga a vendégnek van. Én a majdhogynem két óra után elengedem úgy, hogy a folyamatnak rá nézve semmiféle egészségi kockázata ne legyen. De nagyon fontos, hogy legalább három napon keresztül napi három liter vizet fogyasszon el, teljesen hagyja ki az étrendjéből a szénhidrátokat. Stúdiónk vendégei számára szakszerű étrendajánlatot biztosítunk, illetve folyamatosan követjük a kezeléssorozat alatt. Szakképzett dietetikussal is együtt dolgozunk, tehát ha a vendég igényli, akkor a vizsgálatok után megkapja tőlünk a teljes kezelési időtartamra az étrendjét.


Mindig javasoljuk a kezelés mellé valamilyen mozgás bevezetését. Nálunk szerencsés helyzet alakult ki, ugyanis a Perfect Body stúdióban infratrainer-edzésre is lehetőség van, úgyhogy az alakformáló kezeléseket társítani lehet ezzel (lapunkban már írtunk az infratrainerről). De mindenképpené célszerű beiktatni heti három alkalommal egy ötvenperces edzést, persze a szakirodalom azt írja, hogy emellett a napi harmincperces mozgást sem kellene elhanyagolni, amely lehet akár séta is.

– Mennyire lesz tartós az eredmény?

– Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert nyilván ez attól is függ, hogy a kezelés után milyen étrendet folytatunk, és hogy az életünkbe beiktatjuk-e a mozgást. Ha visszatérünk a korábbi életmódunkhoz (amelynek a zsírpárnákat „köszönhettük”), akkor nyilván nincs az a beavatkozás, amely tartós eredményt biztosítana.

– A fogyáson túl milyen hatással vannak a felsorolt eljárások a testünk, bőrünk állapotára, az egészségünkre?

– A minap egy ügyfelünk nagyon szépen összefoglalta mindazt, amit a kezeléssorozattól kapott. Nemcsak a kezelt terület körfogata változott, feszesedett a bőre és eltűnt a narancsbőr, hanem olyan erős motivációt kapott, és olyan biztos támpontokat az életmódváltáshoz, amellyel – úgy érzi – ezután mindig kordában fogja tudni tartani a súlyát.

– Gyakran találkozunk ezen a téren is csodákat reklámozó tartalmakkal. Mire figyeljünk, amikor eldöntöttük, hogy igénybe veszünk valamilyen testkezelést?

– A legesleggyakrabban azzal a hangzatosan csengő mondattal reklámoznak testkezelést, hogy utána már 1–1,5 centiméterrel kisebb lesz a kezelt terület körfogata. Ez többnyire igaz is. Azt azonban nem árt tudni, hogy ez csak azért valósul meg, mert a vastag sejtfalú zsírdepók kiürülnek. De attól még a zsír a sejt közötti térben van! Úgyhogy ennek nem kell bedőlni. A zsírok nem illannak csak úgy el, azokat a testkezelést végző szakember a megfelelő módszerekkel a nyirokkeringésbe kell hogy juttassa, hogy menjen át a kiválasztó folyamatokon. Nyilván ha utána a kezelést igénybe vevő személy sportol, akkor egy részük a természetes, szervezetben lezajló égési folyamatokon keresztül energiát szolgáltat. Figyelni kell arra is, hogy a fentebb említett mindhárom fázist a testkezelés során betartják-e. Ez alól csak a zsírfagyasztás képez kivételt. Egy biztos, helyesen kombinált tápanyagokkal, heti három alkalommal ötvenperces edzéssel is szép eredményeket lehet elérni, az alakformáló kezelések pedig a lokális fogyást eredményezik.

Fotó: Shutterstock

Hirdetés