Megjelent a 2022-es Székely Kalendárium

Az Előre az Úz völgyében című, nagy sikert arató kötet szerkesztője, Kocsis Károly ezúttal a Székely Kalendárium 19. kiadását tette le az olvasó asztalára. Amint azt már megszokhattuk, a 336 oldalas, teljesen színes kiadvány ezúttal is egyedülálló tárházát kínálja Székelyföld értékeinek.
Hirdetés

A tulajdonképpeni naptár-rész Székelyföld ásványtani-földtani kincseiből nyújt ízelítőt, gyógynövényeket, mezőgazdasági praktikákat ajánl. A továbbiakban többek között Horthy székely tábornokairól, nagyszüleink félrelépéseiről, Orbán Balázs jóslatairól, beszélő borvizes helyneveinkről, a Fiság mentéről, sóváradi érdekességekről olvashatunk, interjút a magánál mindig bicskát hordó Pál István „Szalonnával” és az Erdélyi Református Egyházkerület első női főjegyzőjével; riportot a mezőpanati húsfüstölőről, a csíkszentmártoni Bocskor Pékségről, a szencsendi édenkertről és a Kárpát-haza legnagyobb pásztorbot-gyűjteményéről.

Megtudhatjuk, mi köze van egy francia katedrálisnak a gyimesi csángókhoz, mit kerestek székely elődeink Kárpátalján, a Tátrában, Brazíliában, Szinaján vagy éppen a 110 éve elsüllyedt Titanicon. Kiderül, mit tartogat számunkra a Jupiter éve, milyen eredetű a tüsző, hogyan védekeztek a régiek világjárványok idején, miért körözték Mikes Kelement 120 évvel a halála után, és milyen rejtett üzenetet hordoznak a székelykapuk. Olyan természeti kuriózumok tárulnak fel előttünk, mint a Csala tornya, a Békás-szoros, a maroshévízi vízesés vagy a Parajdi-Sóhát.

A gasztronómiai rovat, amellett, hogy rangsorolja a legjobb székelyföldi cukrászdákat, közel 70 eredeti ételreceptet is tartalmaz, kiemelt hangsúlyt fektetve a kenyérsütésre, a fintorostól a lődörkéig terjedő hurkafélékre és az erdélyi specialitásként is felfogható tokányokra. A legvégén az elmúlt év legjobb székely vicceinek, bölcseleteinek gyűjteménye csal mosolyt az olvasó arcára.

A 2022-es Székely Kalendárium megvásárolható ügyfélszolgálatainkon:

Csíkszereda, Márton Áron u. 18. szám
Gyergyószentmiklós, Virág lakónegyed 41/E.
Marosvásárhely, Borsos Tamás u. 11. szám
Székelyudvarhely, Bethlen Gábor u. 55. szám

Hirdetés