ARCHÍV 7+1 kerítés kreatívan

Amilyen a kerítés, olyan a házigazda: megjelenik rajta a család egyénisége, stílusa, olykor humora is. Olyan, mint az első benyomás. Ma már a kerítéseknek nemcsak az a feladatuk, hogy behatárolják a házak körüli telket, hanem karaktert is adnak az otthonoknak. Ha nem a boltokban keresed a legjobb megoldást, akkor ébreszd fel a kreativitásodat, és ötleteinkkel vagány, egyedi kerítést építhetsz. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júliusi számában jelent meg.)
Hirdetés

1. Ceruzakerítés

Pedagógusoknak, sokgyermekes családoknak stílszerű. Ilyent már többfelé láthattunk: például Székelyudvarhelyen az Orbán Balázs Általános Iskola előtt, de Erdőszentgyörgyön is kopogtattunk be olyan otthonba, melynek ilyen kerítése volt.

Nem kell más hozzá, mint a régi fakerítést egy kicsit „meghegyezni”, és minden lécet más-más színűre festeni. Minél színesebb, annál jobb. Nem kell feltétlenül egyforma ceruzáink legyenek.

2. Zongorakerítés

Itt is festeni kell. Lásd magad előtt a zongora billentyűit és azt másold, fesd a kerítésre. Az egész hangok billentyűit természetesen fehérre, míg a félhangos billentyűket feketére mázoljuk. 

3. Állatbarátoknak: madáretetők

Ha nem szeretnél sokat mázolni, de barkácsolni annál inkább, készíts különböző színű és méretű madáretetőket, és azzal dekoráld a kerítésed belső felét. Nem csak jópofa lesz, de az ide érkező madarak is gyönyörködtetnek majd.  

4. Síléc- vagy kerékkerítés

Mennyire adja magát, hogy régi sílécekből készítsünk kerítést, igaz? Bár inkább nyaralóknál, hétvégi házaknál tudjuk elképzelni, akárcsak a kerekekből, biciklivázakból alkotott kerítést is. Utóbbi még akkor is jól mutat, ha rozsdásak a kerekek. 

Hirdetés

5. Kerítés ajtókból, régi spalettákból

Ha asztalos vagy restaurátor vagy, ne habozz, tedd egymás mellé a régi faajtókat, spalettákat és ízlésednek megfelelően fesd le őket (színesre vagy egyszínűre). 

6. Színes üvegből

Sok otthon az üveg? Hasznosítsd újra őket! Fúrj lyukat az üvegek aljába és egy kifeszített kötélre, huzalra húzd fel egymás után őket! Ezzel a kerítéssel nem az lesz a cél, hogy el- vagy kitakard a belátást a telkedre, sokkal inkább dekorálja a ház elejét. Az üveget másképp is felhasználhatod: a fakerítésbe fúrt kisebb-nagyobb lyukakba színes üvegkavicsokat tehetsz, melyek a nap sugaraival gyönyörű fényjátékot rendeznek majd neked.

7. Könyvborítós kerítés

Könyvimádók álma ez a kerítés, és talán ezt a legnehezebb megvalósítani az ötleteink közül, a végeredmény azonban nem mindennapi látványt nyújt. Egy magyarországi városi könyvtár el is készítette magának. Válaszd ki kedvenc könyveid borítóját, majd reklámpanóra ki kell nyomtatni és felszerelni. Könyvajánlóként is szolgál az arra járóknak.

+1 Akvárium kerítés?!

Igen, ilyen is létezik. Drága mulatság, de nem mindennapi megoldás. Felénk talán nehezen megvalósítható, hisz télen csak a jeges vizet nézhetnénk a hosszan húzódó akváriumban. Ámuldozni azonban lehet rajta, hogy van aki a napsütötte óceán partján ilyen kerítést készíttetett magának. Az biztos, hogy impozáns látvány egy villa előtt. 

Illusztráció: Shutterstock

Hirdetés