Hogyan öltözzön egy vállalkozó nő?

Röviden: ahogy akar. Merthogy a nadrágkosztümöt ugyanúgy le lehet költségként írni, mint a virágos maxi ruhát vagy a pizsamát. De kérdezd meg a könyvelőd.

Szóval, nem a ruha teszi a vállalkozó nőt. De akkor mi? Az első termék, amit legyárt vagy importál? Az álom, amit meg akar valósítani? A változás, amit létrehoz? Aki részt vett már workshopomon, az most tuti arra tippel, hogy az értékesítési kompetencia teszi a vállalkozót vállalkozóvá, mert állandóan arról beszélek, hogy tudni kell eladni.

Eladni tudni kell, de egy vállalkozáshoz az kell, hogy tudatosan profitban gondolkozzunk. 

És ha most felhördültél, hogy ezért a blődségért rontod most a szemed a képernyő előtt, akkor engedd meg, hogy megmagyarázzam, mit értek ez alatt.

Tudom, hogy a pénz nem minden, de azért vállalkozunk, hogy pénzünk legyen. Az, hogy mennyi, az nagyon személyes, de végül is mindenki ki akarja fizetni a villanyszámláját. És a villanyszámla szoros összefüggésben van a profittal.

Ennek ellenére, a profit helyett sokszor beszélünk jövedelemről, befektetésről vagy munka iránt érzett szenvedélyről. 

Egyszer felkeresett egy hölgy, hogy segítsek felépíteni az induló vállalkozását. Imádta, amit csinál: gyönyörű ékszereket készít, hosszan magyarázta a technikákat és mutogatta a kollekciókat. Néha még húszezer lejt is árul egy hónapban. „Nagyon jó business” mondta. Elnéztem a plafonig érő polcon tornyosuló készleteket, és megkérdeztem mennyi pénz van benne. „Hát, sok.”  És ez volt a pillanat, amikor

kiderült, hogy neki nem biznisze van, hanem hobbija.  

Félreértés ne essék, a hobbi egy szuper dolog. Mindenkinek kellene legyen hobbija, ami feltölti és inspirálja, akkor talán nem üvöltöznének annyit az emberek egymással. Ha azonban ez a hobbi hoz is annyit, amiből kifizetjük a költségeit, az még szuperebb, és ha netán még vállalkozás is lesz belőle, az meg ultra szuper. Csak úgy gondolom, hogy

egészségesebb, ha tudjuk, hogy a hobbi nem vállalkozás.

És mielőtt azt mondanád, ez csak kisvállalkozás esetén történik meg, szólok, hogy álltam már IT cégnél is kütyükkel teli szekrény előtt, nézegetve a nyolc év „innovációját”, ami eltűnt a süllyesztőben, mert pénzt nem hozott. Az a vállalkozó befektetésről és szenvedélyről beszélt, pedig biztosan tudta ő is, hogy a profit fontos.

Könnyebben megfeledkezünk a profitról, mint gondolnánk. 

Az egyik kedvenc kliensem megdöbbent, amikor kiszámoltuk, hogy ő profit helyett évente hatvanezer euróért brandet épít. Pedig egy rém okos nő. Szóval, ez a tudatos profittermelés egy sunyi dolog. Annyira logikusnak tűnik, hogy néha már nem is foglalkozunk vele, mondván, hogy a pénz nem minden, vagy, hogy a szegény leány is a mesében mindig elnyerte a jutalmát, szóval, mit kell ezt ragozni? És teljesen egyetértek, hogy csak akkor ragozzuk, ha ezt a „jutalmat” nem akarjuk a királyra, a gazdag emberre vagy a valami szárnyas jó tündérre bízni. Ha a „jutalmat” – mondjuk ki tisztán –, profitot mi akarjuk meghatározni, tudva, mennyit költünk villanyszámlára és fodrászra.

Szóval öltözz úgy, ahogy a legjobban érzed magad. 

Öltözz úgy, hogy erősnek, okosnak és fantasztikusnak érezd magad. Bármit is jelentsen ez neked. Viselj nadrágot, virágos ruhácskát vagy catwoman kosztümöt, a lényeg, hogy

tudatosan számold ki a profitodat. 

Láss minden ötletet, minden projektet, minden kollaborálást a profit szempontjából. És akkor a jövedelemnek, a szenvedélynek és a befektetésnek is több értelme lesz.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Párkapcsolati aknamező: pénzügyeink menedzselése otthon
Párkapcsolati aknamező: pénzügyeink menedzselése otthon

Az anyagiak menedzselése az egyik legnagyobb aknamező, amin járnunk kell nap mint nap a házasságunkban, függetlenül attól, hogy sok vagy kevés pénzösszeg fut be a számlánkra hónapról hónapra. Az egyik legjellemzőbb és ugyanakkor legnehezebben alakítható probléma, ha a házastársak más-más pénzkezelési mintákat hoznak otthonról.