Ilyet még tuti nem láttál: a sörivó székely nő prototípusa

Mindig szándékosan kerülöm, hogy olyan, márkák üzenetei által generált vitákba szóljunk bele, amelyekről egyértelműen lerí, hogy az ingyen reklámra hajtanak. A Csíki Sör bizonyára most is jó poénnak, olcsó viccnek fogta fel a „karantén videóját”, és úgy tűnik, gőzük sincs, hogy milyen kártékony, amit csinálnak. Ha pedig tudják, még förtelmesebb és még inkább szót érdemel.

Igyekszem nem sértő lenni, de közben ami fröcsög a gondolataimban, nem vetíteném ki a Facebookra. A hazai sörünk valósággal lealázta a székely (hazai) nőt szombaton közzétett videójában. Felelős beosztású női kollégáit fogta be egy kis ingyen reklámra, megalázó, lealacsonyító helyzetbe hozva ezzel a Nőt. A nőt, aki folyamatosan küzd a sztereotípiák ellen, háromszorosan teljesít az előrejutásért, az egyenlő jogokért, a vezetői képességeinek elismeréséért, és sorolhatnám, hogy mennyi akadályt jelentettek és jelentenek azok az előítéletek, amelyek társadalmunkat még ma is átszövik.

És akkor itt van ez a videó, melyben a női munkatársak, pár korty sörtől kivetkőzve magukból villantanak,

háttérben franciaággyal, egyértelműen a szexualitással összekapcsolva önmagukat. 

Kellett ez, Hölgyeim?!

Mit akartatok ezzel üzenni? Ha egy kicsit iszunk máris szexuális tárgyak leszünk? Vagy a férfiak, ha megitatják az asszonyt, számíthatnak egy kis etyepetyére?! Leszámítva, hogy erősen kétlem, hogy a népviseletet is fel kell használni egy ilyen ócska üzenethez, még csak kattintásra sem méltattam volna a videót, ha nem tűnik szembe, hogy mindezt a szakmai státuszukkal erősítették...

 

Nem vagyok álszent. Iszogatunk mi is ezt-azt, kinek mi kedvére való, jólesik a beszélgetésekhez, akár még az esti gyűléseink is kreatívabban mennek egy pohár jó borral a kézben, és hogy ki mivel csalogatja párját a hálószobába, hát különösebben nem érdekel, legyen az ő dolga. De ne keverjük a szerepeket:  nő, szakember, anya, szerető, feleség és még sok más, amelyeknek meg kell felelnünk. Mi küzdelem volt már eddig, hogy megértse a társadalom, mennyi helyzetben kell helytállnunk!

Elkeserítő, amikor mi, nők, alámegyünk önmagunknak, nem szólunk, amikor a társaságunkban disznó viccekkel röhögve megaláznak. Hányszor láttam, hogy maga a hölgykoszorú is térdet csapkodva hahotázik, legfeljebb kínosan mosolyog. 

Miért nem szólunk, vagy miért hallgatunk el, amikor leintenek azzal a megjegyzéssel, hogy ugyan, ez csak vicc, mit mind kell állandóan emancipálódni?! 

Nem szólunk, amikor pejoratív hangsúllyal fehérnépeznek, nem tesszük szóvá, ha a kéznyújtásunk fölött átnéznek, ha kislányoznak szakmai körben, ha általánosítva beskatulyáznak egy feltételezésbe.

Nem agresszióról beszélek.

Csak azt mondom, tedd szóvá, kérd ki magadnak!  

Sejtésem szerint a videóban szereplő hölgyek komoly szakértelemmel végzik a feladatukat. Nem is érdekel, hogy kényszerből vagy jókedvükből adták-e magukat egy ilyen lealacsonyító reklámhoz. Lehet, és kell is nemet mondani. A sztereotípiák fenntartásáért mi magunk is felelősek vagyunk!    

Kiemelt kép: Shutterstock