NEMes MESÉK: Jobb volna, ha jó lenne

Tudod, jobb lenne, ha most szopikálnál egy kicsit, kincsem, hisz azért sírsz te, mert éhes vagy, na, így na... Látod, túl mohó voltál, drágaság, most fáj a hasikád, jobb lett volna, ha nem szívod úgy tele magad. Ne sírdogálj, aranyom, elmúlik, apu is fáradt, anyu is fáradt, jobb lenne, ha alukálnál, mert késő van, holnap jobb lesz, majd meglátod.

Jaj, te kis rakoncátlan, mondtam neked, hogy jobb lenne, ha fogóznál, ugye, most beverted a fejed! Fáj? Na, gyere csak ide, megpuszilom, így, ni... Máris jobb, ugye? ... Óóó, jobb volna, ha anya adná a szájacskádba, nézd, most meg az egész kanállal az öledben kötött ki. Jobb lenne, ha odafigyelnél, most ne azt a legyet nézd!

Menj bátran, kicsim, jobb volna, ha most a gyerekekkel játszanál, ne öleld az óvó néni lábát, ő is azt szeretné, hogy a játszóház körül bújócskázz a többiekkel. Jobb lenne most már, ha összeszednéd a játékokat, tudod, nem szeretjük a rendetlenséget, aztán gyere, jobb lesz, ha ágyba bújsz és meghallgatod a mesét. Jaj, na, drága gyermek, mondtam én neked, hogy jobb volna lefekvés előtt pisikálni, most ki kell mosnunk az ágyneműdet újra, jobban tennéd, ha szólnál, nincs minden napra tiszta ágynemű.

Jobb volna, ha nem lépnél a pocsolyába, te gyermek, nem lesz az iskolába száraz lábbelid, kerüld ki szépen, jobban tennéd, ha nem szerepelnél a többiek előtt, nem kell átgázolni minden tócsán! Ha kérdez a tanító néni, akkor jobb lenne, ha jelentkeznél ügyesen, de ha azt kérdi, hogy segítettünk-e a házi feladatban, akkor jobb volna, ha azt mondanád, hogy ááá, dehogy. Nem értem, hogy miért érdekelnek téged a madarak, sokkal jobb volna, ha a kémiát ismételnéd, minden ilyen halász-vadász-madarásznál jobb orvosnak lenni, madárfüttyből nem lehet megélni. Hagyd most a barátokat, jobb lenne, ha a felvételi lebegne a szemed előtt, a barátokat majd megkapod, jobb volna, ha nem diskurálnál velük egy darabig! Mondtam neked, hogy jobb lenne tanulni, nesze neked, most mehetsz libát őrizni, és ha elszállnak, húzhatsz utánuk délre, van bőven mosatlan mindenfelé!

Menj el, fiam, jobb lenne, ha hagynád azt a libát, te jobbat érdemelsz, egész nap csak billegeti magát, nézd meg jobban az anyját, apját, biztos ez kell neked!? Mit mind akadékoskodnak? Hát nem jobb volna az esküvőt őszire tenni, nyáron mindenki szerteszét, ahány helyen voltunk apáddal, amennyit fizettünk, az lenne a legjobb, ha mindenki visszajönne, nem? Jobb volna, ha maradnátok, fiam, ugyan biza, hogy fizetitek majd az albérletet, s a szegény kicsi is, lesz ott neki külön szobája!?

Jobb volna, ha végre nem az anyád szavát lesnéd, én vagyok a feleséged, jobban tudom, hogy mi kell a paradicsomlevesbe. Cukorral a legjobb! Tedd le azt a poharat, és nyögd ki végre, hogy mit szeretnél!

– Talán jobb volna, ha csak egyszerűen jó lenne.

 

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. januári lapszámában jelent meg.