Szörfölj, kattints, posztolj!

Ha három egymást követő napon nem lájkolok, nem kommentelek vagy nem posztolok – ami szinte teljességgel kizárt, vagy csak kétévente esik meg – a barátaim aggódva hívnak: minden rendben van-e, jól vagyok? (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

Mi több, néhány héttel ezelőtt mindössze néhány órán át, este 6 és éjjel 3 között nem voltam online, nem pötyögtem, nem reagáltam sem e-mailen, sem Messengeren, se Viberen, se WhatsAppon: csak mert egy születésnapi bulin lemerült a telefonom. Már majdnem rám küldték a mentőket aggodalmukban az otthon maradt barátok. Nem szoktak hozzá, hogy nem vagyok elérhető, tudják: MINDIG fel van töltve a mobilom, és legkésőbb 2–3 órán belül MINDIG reagálok. A világháló rabja vagyok. Mint annyian, mások.

Elvonási tünetek jelentkeznek, ha hosszabb időn keresztül térerőtlen vidéken vagyok. Mégis, ilyenkor valamiként fel is szusszanok az állandó elérhetőség és az azonnal reagálás nyomasztó terhe alól.

Nagyjából húsz éve kezdődött a virtuális rabságom, akkor még új távlatokat nyitó, mindent (is) megkönnyítő felületnek tűnt a világháló. Ma már munkaeszköz, amolyan „szükséges rossz”, s a világjárvány óta használata még inkább megsokszorozódott: online vásárolunk, fizetünk és kulturálódunk, a képernyőkön keresztül tanulunk és találkozunk.

Sokak számára a társtalálás, a meghittség, de még a szex is az internetre költözött. Örökmozgó szőrös asszisztensem, Vifi, a szombatfalvi celEb, el nem tudja képzelni, mit bámulok egész nap görnyedve a képernyő előtt, mint ahogyan azt sem, az ő neve honnan jött…

Novemberi lapszámunkban Czirjék Kati mesél a női szerepek komplexitásáról és összehangolásáról, médiakutatókat kérdeztünk a mindennél gyorsabban terjedő rémhírek kordivatjáról, a tévéképernyők és a híroldalak folyamából ránk zúduló médiaerőszakról, a tömegkatasztrófák és háborús övezetek nyomoráról. Ugyancsak a tévé ihlette a visszaemlékezést a tehetségkutató műsorok fénykorára, Egyensúly rovatunkban pedig anya társat keres – egyre gyakrabban a világhálón. E havi lapunkban a gyerekek dadogására kértünk hasznos tanácsot, bekopogtattunk Kádár Annáékhoz, és megkóstoltuk, milyenek az örmény gasztro-hagyományok.

Kell-e óvakodnunk az internet fogságától? Megoldás lehet-e a nyugodt(abb) életre a hálótlanság? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a nyomtatott lapban – és hol máshol, mint a világhálón?

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: