Szex, sztárok, glamour

Ikonikus lap, az egyik legismertebb márka a világon. Ha azt halljuk, nyuszis magazin, egyből tudjuk, hogy a Playboy-ról van szó. Megítélése mindig is vitatott volt, egyesek kiemelik a faji és nemi megkülönböztetés elleni küzdelmét, tabudöntögető szándékát, mások elítélik az erotikus tartalom miatt. Mindenesetre a lap megkerülhetetlen, ha a XX. század kultúrtörténetéről beszélünk. Bár a magazin magyar nyelvű kiadása megszűnt, az amerikai változat a weben továbbra is elérhető. Bus Istvánnal, a magyar Playboy utolsó főszerkesztőjével beszélgettünk. (A teljes interjú a 2020-as júniusi Nőileg magazin korszakos mellékletében jelent meg.)

– A Playboy életmódmagazinként indult, ám sokan, sokszor rányomták a „pornós lap” bélyeget. Akkor mi is valójában?

– Abszolút lifestyle kategória, ízléses képekkel. Amikor indult, léteztek férfimagazinok Amerikában, de sok volt bennük a szélsőséges tartalom, például fegyverek. Majd felbukkant Hefner a médiapiacon, aki nemcsak meztelen nőket tett a lapba, hanem nagyon magas színvonalú írásokat, a kor legnevesebb írói voltak a Playboy szerzői. A szövegek művészetről, filozófiáról, szabadságról szóltak. (…) 

– Sokak szerint a Playboy tárgyiasítja a nőket. Szerinted?

– Volt főszerkesztőként biztos nem fogom azt mondani, hogy tárgyiasítottuk a nőket! Ha valaki le akar vetkőzni, levetkőzik, ha pedig nem akar, a fotókért fizetett pénz se motiválja, hogy megtegye.  Azok, akik megtették, büszkék arra, hogy a fotóik megjelentek a Playboy-ban, egyfajta önmegvalósítás ez számukra. Hagyjuk már meg a döntést a nőknek, hogy le akarnak-e vetkőzni vagy sem, ne akarjuk kívülről megmondani, hogy ez nekik rossz. Ha ők akarják, nincs az az „izmus”, amely felelősségre vonhatná őket, hiszen akkor a szabad akaratukat kérdőjeleznénk meg. (…)

– A lap mindig kényes volt a képek minőségére. Hogyan zajlott egy fotózás?

– Mindig arra törekedtünk, hogy akit fényképezünk, jól érezze magát, éppen ezért először elbeszélgettünk a modellel, aztán jött egy kreatív csapat, amelyik ötletezett. A legjobb fotósokkal dolgoztunk, általában Nánási Pállal, de másokkal is. Ne felejtsük, akt-fotóprodukciót kellett összerakni, és a folyamat maga egy kényes szituáció, komoly ilyenkor a kitárulkozás minden szinten, ezt a helyzetet szakmailag kezelni kell. Különösen figyeltünk arra, hogy az emberi méltóság ne sérüljön. (…)

– Megszűnt a magyar nyelvű Playboy, van helyette Apa magazin, aminek szintén te vagy a főszerkesztője. Valóban változott ekkorát a világ?

Hirdetés

– Szerintem igen. Az apaság egy rendkívül férfias dolog, fel kell nőni hozzá. Ma már nemcsak az jellemez egy férfit, milyen az autója, a telefonja, hanem az is, milyen társ, milyen apa, a társadalmi ügyek iránt érzékeny-e. Mielőtt a lányom megszületett, gourmet helyekre jártunk a feleségemmel, iszonyat finom, különleges ételeket ettünk. A szülés után meg azon kaptam magam, hogy éjjel 3-kor hideg babfőzeléket lapátolok a hűtőből kivett lábasból. Megváltozott az életem, és én is vele tudtam változni, mert az apasághoz rugalmasság kell. Az sem árt, ha nyitott, netán jófej vagy – vagy legalábbis törekszel rá. Apának lenni cool!

Az erdélyi Playboy-nyuszi: Csősz Boglárka

A sepsiszentgyörgyi születésű Csősz Boglárka, aki az Apám beájulna című filmnek köszönheti filmes karrierje indulását, 2004-ben pózolt a Playboynak. „19 évesen, frissen Magyarországra érkezett erdélyi szőkeségként nem kevés irigységet kaptam. A külcsín meghatározta, hogyan vélekednek rólam, ezért úgy gondoltam, ha amúgy is a külsőmről ítélnek meg, miért mondanék nemet a Playboynak?” – meséli nyuszilányos története kezdeteit az azóta producerként és üzletasszonyként dolgozó Bogi.

„Egy Playboy-fotózásnak akkoriban nagy presztízse volt, nekem pláne címlapot ajánlottak. Egy nő életében egy ilyen felkérés egyszer jön, most visszagondolva is nagyon büszke vagyok azokra a fotókra.

Valójában nekem ez a lap óriási sikert és ismertséget hozott, az utána következő években rengeteg munkalehetőséget kaptam” – mondja az erdélyi szépség, aki 12 éve Isztambulban él férjével, az ENSZ-ben is tevékenykedik, női jogokkal foglalkozik. „Fontosnak tartom, hogy egy nő maga dönthessen az őt érintő kérdésekben. Sem a családja, férje, párja, sem a barátai ne szóljanak bele a döntéseibe. Azért küzdök, hogy mi, nők, úgy fejezhessük ki magunkat, ahogy nekünk jól esik” – hangsúlyozza Bogi. 

A téma apropóján Csősz Bogival is interjúztunk, amit nemsokára itt olvashattok!

Fotó: Playboy

Segítsünk közösen a nehéz helyzetbe került erdélyi családoknak! 

A Nőileg, együttműködésben a Gyulafehérvári Caritasszal támogató programot indított, mellyel célkitűzésünk legalább 50 erdélyi család segítése fél éven keresztül. Adakozásra hívjuk a Nőileg olvasóit és nemcsak! 

Támogatásoddal segíthetsz munkanélkülivé vált családfenntartókat, kiskorú gyerekeiket egyedül nevelő szülőket. 

További részleteket itt olvashatsz, vagy kattints az alábbi gombokra: