Tervek az otthonról – megspórolhatsz időt, bosszúságot

Néhány éve ismertem meg egy workshop alkalmával a székelyudvarhelyi Ketesdi Enikőt, akivel, mint kiderült, számos közös érdeklődési pontunk van, többek között a lakberendezés és az újragondolt bútorok. Elmondása szerint hobbiból kezdett a lakberendezéssel foglalkozni, mert szereti az igényes, harmonikus környezetet és a kreatív megoldásokat. Hozzá kapcsolódik a nemrég indult Kreatív Interior - Lakberendezés Székelyföldön nevezetű csoport, erről beszélgettünk.
Hirdetés

Legszívesebben konyhákat tervez, és az új technológiával ellentétben még mindig szeret kézzel rajzolt terveket készíteni, mert azoknak, mint ahogy a nyomtatott könyveknek is, megvan az a különös hangulatuk, amit az elektronikus hordozók nem képesek visszaadni. Noha régóta tervezgette és követte a külföldi oldalakat, alig egy éve indította el az első magyar nyelvű székelyföldi lakberendező csoportot Kreatív Interior – Lakberendezés Székelyföldön névvel. 

Milyen szükséglet indította el benned a csoport iránti igényt? Miért érezted hiányát ennek a csoportnak?

– Úgy gondoltam, szükség lenne egy felületre azok számára, akik inspirálódni szeretnének otthonaik, környezetük kialakításában. Másrészt, szeretnék elindítani egy olyan folyamatot, amely növelné az igényt a lakberendezésre, hiszen egy átlagembernek könnyű elveszni a hatalmas választékban, ha éppen át szeretné rendezni a lakását, vagy új konyhabútort szeretne, esetleg házat épít. Sok energiát, utánajárást igényel összeválogatni a burkolatokat, a bútorokat, a textileket, amelyek gyönyörűek külön-külön, de lehet, hogy végül a várt harmonikus összhatás elmarad.

– Nagy segítség lehet ezzel szemben, ha egy szakértővel közösen készül a terv, alaposan átgondolt szükségletek és elképzelések alapján, méretarányos, színes látványterveken szemléltetve. Ezáltal megkímélhetjük magunkat a hibák okozta kellemetlen érzésektől, bosszúságoktól, cserébe igazi, kellemes otthont kaphatunk.

– Milyen céllal hoztad létre a csoportot? Ki a célcsoportja?

– A koncepció egy szakmai csoport létrehozása, ahol a tervező és a gyártó találkozik a vásárlóval. A cél egy interaktív közösség kialakítása Székelyföldön, de akár egész Erdélyben is, kezdve a fogyasztóktól, az egyéni vállalkozókon át egészen a nagy vállalkozókig, akik bekapcsolódnak a csoport működésébe, lakberendezés vagy belsőépítészet témakörben. Természetesen ez nem egy adás-vételi csoport, elzárkózunk az ilyen jellegű bejegyzésektől. Adás-vétel helyett inkább a párbeszédre szeretnénk a hangsúlyt fektetni.

– Beváltotta az elképzeléseket?

Hirdetés

– Még eléggé az elején tartunk. Egyelőre tartalmakat közlünk és szeretnénk növelni a tagok számát. Keressük a gyártókat, tervezőket, akik szívesen együttműködnének velünk. Már vannak vállalkozók, akik jelezték, partnereink lennének. Nagy örömmel fogadtuk őket, reméljük, hogy mások is kedvet kapnak és csatlakoznak hozzánk. Elég bátortalanok egyelőre a tagok is, ritkán kérdeznek, noha biztos vagyok benne, hogy egy-egy cikk kapcsán felmerülnek kérdések bennük saját otthonaikat illetően. De hiszem, hogy az idő majd meghozza gyümölcsét, ha elég kitartóak vagyunk.

Ez nem egy vállalkozás, nincsenek előrevetített tervek, nincsenek számbeli elvárások, amiket teljesíteni kell. Inkább a lassú víz partot mos retorikája érvényesül. Tesszük a dolgunkat, s ha az másnak is hasznosnak tűnik, csatlakozik hozzánk.

– Hogyan látod a lakberendezők mai helyzetét?

– Hobbi-lakberendezőként úgy gondolom, hogy ma még elég szűk az a réteg, aki az otthonteremtéshez, az igazi otthon-feeling kialakításához igényt tart egy lakberendező vagy egy belsőépítész szolgáltatására. Vagy mert nincs tisztában azzal, mit is csinál ez a két szakember, vagy mert előre eldönti magában, hogy ő ezt nem tudja megfizetni, még mielőtt tudná, mennyibe is kerülne tulajdonképpen. Éppen ezért az emberek többsége nehezen szánja rá magát, hogy lakberendezőre költsön. Csakhogy azzal sem számol, hogy komoly pénzkidobással és sok bosszúsággal járhat például egy elrontott átalakítás hibáinak a kijavítása. Tervezés során rengeteg szempontot figyelembe kell venni: funkcionalitás, térkihasználás, stílus, arányok, burkolatok, világítás – és ez komoly tervezési folyamat. Természetesen nagyon fontos a rendelkezésre álló anyagi keret is. A laikusok nem feltétlenül tudnak mindenre figyelni, ezért ajánlatos szakértőhöz fordulni. 

Hirdetés