123456 a jelszavad? Cseréld le!

Naponta több mint 175.000 gyerek lép fel az internetre életében először – ez azt jelenti, hogy félpercenként. Borzasztó belegondolni, milyen tartalmakkal találkozhatnak, azok hogyan hatnak rájuk, és mit kezdenek velük. Ma van a Biztonságos Internet Napja – vajon hogyan óvhatjuk meg kiskorú gyermekeinket az internet veszélyeitől?
Hirdetés

A digitális bennszülöttek számára – ahogyan a mai fiatalokat nevezzük – a világháló tanulást, lehetőségeket, szórakozást is nyújt, de rengeteg hátránya is létezik. Sajnos azonban vannak olyan felhasználók is, akik az internetet galád, erőszakos, kizsákmányoló célokra használják. Ettől kellene megóvni a tapasztalatlan kiskorúakat azoknak, akik körülveszik őket: elsősorban családtagok, pedagógusok. 

Hogyan tudjuk az internetet biztonságosabb hellyé tenni?

Az Unicef Magyar Bizottság Alapítvány néhány egyszerű, de megfontolandó tanácsot ad mindannyiunknak – ha szülő vagy, az alábbiakra figyelmeztesd a gyereked:

  • Ellenőrizd le a beállításaidat és jelszavaidat: 123456 a jelszavad? Válassz bonyolultabbat! Elmondtad egy barátodnak? Változtasd meg!
  • Ki láthatja az online posztjaidat? Mikor nézted át utoljára a privát beállításaidat? Ellenőrizd a biztonsági beállításaidat!
  • Ne feledd, veled kezdődik! Ne terjessz pletykákat és ne ossz meg fájdalmas vagy kínos sztorikat, képeket. Ami először csak egy ártatlan viccnek tűnik, az egy másik embernek nagyon fájdalmas lehet.
  • Oszd meg az online biztonsággal kapcsolatos tippjeidet – ők pedig megosztják a legjobbakat a világgal.
  • Gondold át kétszer, mielőtt megnyomod a „Küldés” gombot, különösen, ha dühös, sértett, zaklatott vagy. Ha már megosztottál egy üzenetet, képet vagy videót, akkor annak sorsát nehéz befolyásolni. Leszedni szinte lehetetlen. Gondold át, mielőtt megosztod!
  • A közösségi média felületein megváltoztatható a privát beállítások, így kontrollálni tudod, hogy ki láthatja a rólad szóló információkat és az összes helyet, ahonnan becsekkoltál. Ne rakj ki személyes tudnivalókat, lakcím, telefonszám, banki adatok. Ha a privát beállításaid nem biztonságosak, mindenki láthatja az információidat.

Ha gyanúsat észlelsz: Jelentsd!

Ha láttál valamit a közösségi médiában, ami felkavart, bántott, tudod jelenteni. Sok felületen tudsz jelenteni bizonyos posztokat vagy képeket, ha azok a közösségi elveket sértik. A legtöbb közösségi médiafelület engedi blokkolni azokat az embereket, akiknek a tartalmát nem akarod látni, és így nem tudnak kapcsolatba lépni veled vagy üzenetet küldeni neked.

Veszélyekről és a gyerekek képernyő előtt eltöltött idejének szabályozásáról írtunk alábbi cikkeinkben.

A TikTok titka: 15 másodperces videókkal a népszerűségért

Veszélyeket is rejt magában az, hogy a mai felnőttek, még a legfiatalabbak sem ismerik a TikTok-univerzumot. Megpróbáltunk mélyre ásni abban a világban, amelyben a mai tinédzserek otthon érzik magukat.

Tudjuk, hogy hol jár a gyermek?! Fokozattabban figyeljünk csemeténk szabadidejére

Hirdetés

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy létrehoz egy Facebook-profilt kiskorú gyerekének – bár még nincs 13 éves – „csak le ne maradjon semmiről”, amivel aztán olyan lavinát indít el, amit aligha lehet megállítani. Megfelelő útbaigazítás nélkül csúnya következményekkel járó folyamathoz fog a szülő asszisztálni.

Sok szülő-gyerek problémát megold a képernyőidő-funkció

Hihetetlen, hogy mennyire rezonálnak velünk gyerekeink: nem kell mondanom semmit, csak rájuk nézek, és rögtön tudják, hogy most játék lesz. Felcsillan a szemük, az arcuk csak úgy ragyog a boldogságtól, mert megjött „a legyőzhetetlen Robot Robi”, és indul is a birkózás!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock 

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés