Az elnök legyen varrónő!

A család már rég elmenekült itthonról. A végeredmény szép ugyan, de a munka az nem vagány: cérnák tekergőznek mindenhol, a nagy, kiterített vásznon nem szabad átgázolni, kerülgetni kell, a varrógép az étkezőasztalon, még enni sem lehet jól. Aztán mindenhol gombostű, még ott is, ahol nem szabadna lennie, főleg lábakban landol. A varrógép hangos szokott lenni, el is neveztem traktornak. Beláthatatlan ideig zajlik ez, míg egyszer csak kész lesz a rendelés, jelen esetben egy óriási falvédő, bár csak bokorral, színes dombbal, csicsergő madarakkal, bólogató virágokkal. Szép, na. (Cikkünk a 2020-as Nőileg szeptemberi számában jelent meg).
Hirdetés

Azt akarom, hogy az elnök legyen varrónő. Vegyen egy ceruzát, és egy piszkozat lapra tervezze meg, hogy mit szeretne varrni. Legyen ideális, legyen tökéletes. Addig radírozzon míg azon a piszkozat lapon nincs ott az, amit látni szeretne. Ezután terítse ki a fehér vásznat, nézze meg, hogy milyen anyagdarabjai vannak, kell-e még elmenni a boltba vásárolni. Nézze meg: van-e cérnája elég, a varrógépben cseretű. Szabjon, passzítsa az anyagokat egymáshoz, tapogassa, simogassa a textilt, érezze, hogy hogyan viselkedik. Gombostűvel tűzze le, mert ez még nem végleges, ez még könnyen és sérülésmentesen szedhető fel. 

És ez még csak a tervezés. A tervezés nekem a legnehezebb. Elfáradok benne, mintha egész nap kapáltam volna. Ha jól tervezek, jól szabok és jól tűzök, a munka nagyját elvégeztem, onnantól már csak ülni kell és kattogtatni azt a varrógépet, hogy meneküljön a család. 

A varrás ekkora nagy és bevehetetlen anyagnál nem egyszerű, pláne, hogy nem ipari varrógépet használok. Ami segített, hogy sűrűn tűztem, így nem mozdultak el az anyagok, és ceruzával az anyagra is rárajzoltam a varrás helyét, ahol kellett. Az összképet varrásnál  nem lehet látni. Sokszor azt sem tudtam, hogy épp hol varrok, egyszerűen követnem kellett a kijelölt irányt, bízva abban, hogy a tervezésben jól állítottam fel az összképet és az összképhez vezető  lépéseket. 

Az elnök legyen varrónő. Mert nagy és nehezen bevehető anyagot kapott. Piszkozatra rajzoljon, radírozzon addig, amíg azt nem látja a papíron, amit akar. Legyen idealista, törekedjen a tökéletesre!

Nézze meg, hogy milyen erőforrásai vannak, vegyen még, ha kell! Szabjon, és tanulja meg érezni az anyagok viselkedését! Rakja egymás mellé őket! Jelölje ki az útvonalat gombostűvel, mérföldkövekkel, hogy követhető legyen, mikor a munka miatt nem látszik az összkép!

Hirdetés

Szerintem az elnök legyen varrónő. Vagy varró bá, ez mindegy is. Fáradjon el a tervezésben, s ha a varrást már nem tudja csinálni, a krétanyomok biztos pontokat adjanak annak, aki csinálja. Aki varr, az meg higgye el, hogy az összkép szép lesz, bár csak bokorral, csicsergő madarakkal és bólogató virágokkal. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés