ARCHÍV A melltartó – évszázados sikertörténet

Több mint száz év telt el azóta, hogy az első „brassier” megjelent, manapság kismillió színben, formában kapni melltartót a legegyszerűbbtől a húszmillió dollárt érőig. Melltartótörténet: a szerény kezdetektől napjainkig. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin februári számában jelent meg.)

Az 1910-es években Herminie Cadolle készítette el az első kétrészes fűzőt, a corselet-gorge-t, melynek felső része melltartóra hasonlított. Mégis az első modern melltartót az amerikai Mary Phelps Jacob szabadalmaztatta:

két zsebkendőt varrt össze némi selyemszalaggal, hogy a manhattani bálban szabadabban táncolhasson. A komfort rögtön elsöprő sikert aratott.

A húszas évek végén, a flapperdivat megjelenésekor a melltartó célja nem a keblek kiemelése, hanem az ellaposítása volt. A 30-as években az S.H. Camp and Co. jóvoltából jelentek meg a kosárméretek és az állítható hosszúságú pántok. Még a push-up melltartók előtt, a negyvenes években pedig a hegyes formák hódítottak: a háború éveiben a nők gyárakban dolgoztak, a hegyes melltartó viselése pedig állítólag „biztonsági szempontból” volt elengedhetetlen.

Egy push up melltartó 1963-ból

Aztán a hatvanas években jött az áttörés: megjelent a Wonderbra, a kis mellű nők nagy örömére. Meglepő módon az első sportmelltartót csak a hetvenes évek végén készítették.

Az ezredfordulón gyártotta a Victoria’s Secret Claudia Schiffer strasszos Million Dollar Miracle névre keresztelt melltartóját, majd Gisele Bündchen piros „fantázia” melltartóját, amelyet gyémántok ékesítettek összesen 15 millió dollár értékben. De még mindig nem ez a történelem legdrágább melltartója: 2006-ban Susan Rosen elkészítette a húszmillió dollár értékű Miracle Brát.

Adriana Lima és Alessandra Ambrosio modellek (balról) a csuda(drága) melltartókkal 2014-ben

Napjainkban a komfort és a szépség egymás mellett is megfér: ismét népszerű a selyem és a csipke, a melleket ölelő, de nem szoros alsónemű. A sportmelltartók szexibb változata, a bralette már nemcsak alsó-, hanem felsőruházat is: sokszor kikandikál a blúz, pulóver alól, zakó, kiskabát alatt úgynevezett elsőként is viselik.

A funkcionalitás is fontos: csúszásmentes szilikonsávval ellátott pánt nélküli melltartók tárháza elérhető a piacon. Sőt, a teljesen szilikonból készített, az általunk „cuppanósként” ismert melltartó akkor is viselhető, ha a felső elöl-hátul dekoltált. Mondhatni: minden méretű, formájú kebelre van mellre, avagy testre szabott melltartó.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: