Bármennyire fáj: elfogadott utcai viseletté vált a „tréning” ARCHÍV

A világjárvány közepette sokak megjósolták a divatvilág átalakulását is: fellazuló dresszkódok, a kényelem mint elsődleges szempont – 2021-re a jövendölések egy része be is jött, Erdélybe is beszivárgott a trend. Soha nem gondoltuk volna, hogy ezt írjuk, de: ma már teljesen elfogadható utcai, sőt, munkahelyi viseletté vált a „tréning”. Hogyan? Hát így… (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. januári lapszámában jelent meg.)

Azt hiszem, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a home office egyetlen előnye volt, hogy egész nap a legkényelmesebb melegítőben ülhettünk otthon, és még akkor sem lepődött meg senki, ha – a boltba való kimerészkedéskor – az utcán is így jelentünk meg. Nem meglepő tehát, hogy 2020 végére a kényelmes otthoni ruhákat forgalmazó cégek teljesítettek a legjobban, 2021-ben pedig már minden márka nagyobb hangsúlyt fektetett a szabadidős ruhaneműk szekciójára.

A trend olyannyira elharapózott, hogy a klasszikus blue jeans, azaz a kék farmer helyét átvette a melegítőnadrág, sőt: bármennyire fáj ezt leírni, nadrág helyett viselhető a leggings, azaz a cicanadrág!

Nevet is adtak az irányzatnak: az athlesure angol kifejezés a sport- és szabadidős ruházatok keverékét jelenti.

Ellenben ne tévesszük szem elől: ez is egy trend, ami letűnik hamarosan (az év derekától például már megint az elegánsabb, nőiesebb anyagoké lesz a terep), ezért nem feltétlenül kell fejest ugrani bele. Tagadhatatlan azonban, hogy kényelmesebb darabokat nehezen találnánk. Az athlesure tehát nem ördögtől való, főként, ha az öt alapszabályt is szem előtt tartjuk. 

Jó minőségű anyagok

Az athlesure trend különlegessége, hogy speciális anyagokkal dolgozik: az utcán is viselhető leggings olyan textíliából készül, amely ugyan testhezálló és rugalmas, de nem hangsúlyozza ki az előnytelen bőrproblémákat (értsd, a narancsbőrünket), és soha (SOHA!) nem áttetsző. Ezen speciális anyagok előnye ugyanakkor, hogy rendkívül jól szellőznek, jól és gyorsan száradnak, valamint nem engedik túlhevülni a bőrt. Ha másért nem is, ezért már megéri befektetni néhány alapdarabba, még akkor is, ha nem az utcán hordjuk majd azokat.

Figyeljük a trendeket!

Két évvel ezelőtt még nem lehetett trendekről beszélni a sportruházatban, ma már igen. Például 2020 végén divatos volt a hálószerű betét a sportruházatban, manapság meg a pasztell színek és a tömbösített színkombinációk hódítanak. Hogy miért fontos mindez? Mert ha letűnt darabokkal próbálnánk az új trendnek megfelelni, akkor kissé erőltetettnek tűnhet az összhatás. 

Figyeljünk a kiegészítőkre is!

Néhány kiegészítőn múlik, hogy az athlesure szettünk csak az edzőteremben megy el, vagy az utcán is viselhető. Ha például egy egyszínű melegítőnadrághoz kapucnis felsőt és futócipőt húzunk, akkor az egyértelműen azt jelzi: sportolni, és nem az irodába készülünk. De ugyanahhoz a melegítőnacihoz színeiben harmonizáló pulóver és csizma is jöhet, mellé egy szövetkabát: így már például simán lehet a szett nappali viselet. 

Maradjunk a semleges színeknél

Ha kétségeink vannak, akkor maradjunk a semleges színeknél: középkorúan nem biztos, hogy a legjobb ötlet neonszínű athlesure darabokba befektetni. De lehet, hogy húszévesen sem. Számtalan szép szürke, bézs vagy geometriai mintával díszített darabot látni a boltokban, inkább ezeket válasszuk. A legbiztonságosabb megoldás pedig még mindig a fekete: egy sima fekete melegítőfelső még szövetnadrággal is felvehető. 

Az alkalom hordozza

Ne essünk át a ló túlsó oldalára: habár a lazább irodai környezetben előfordulhat, hogy megengedett a melegítő, illetve bevásárolni simán felvehetjük a sportos darabokat, de ünnepélyesebb alkalmakkor ne próbálkozzunk ilyennel. A melegítőnadrágot például semmilyen kombinációban nem venném fel színházba, de még randira sem. A felsők terén egyszerűbb dolgunk van, hiszen egyre több tréning anyagú, de szabásában elegánsabb darabot kapni már a boltokban: ha megtaláljuk az egyensúlyt (például egy elegánsabb, klasszikusabb nadrággal, kabáttal, stb.), akkor ez lehet irodai viselet is. Ugyanakkor figyeljünk a lábbelikre is: habár fehér sportcipőt ma már akár fogadásra is felhúzhatunk, egy sportosabb formájú cipő teljesen felboríthatja az egyensúlyt. És talán maradiság, de – a selyem, melegítőszabású nadrágokat leszámítva – nem tudok olyan kombinációt elképzelni, ahol a tréninggatyánk tűsarkúval jól nézne ki. 

Akkor se csüggedjünk, ha az új trenddel sehogyan sem tudunk azonosulni: a klasszikus elegancia ugyanis örök, és az athlesure-divatjának csillaga is leáldoz majd. 

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Egyedi vagy csicsás? – Öt plusz egy aranyszabály a bizsukról
Egyedi vagy csicsás? – Öt plusz egy aranyszabály a bizsukról

Az ékszer feldobhat vagy elronthat egy szettet: kérdés, hogyan és milyent viselünk? Az öltözködési etikett számtalan szabálya kitér az ékszer- és kiegészítő viselésre, de ezek egy része ma már elavult. Igen, lehet aranyat és ezüstöt egyszerre hordani, és több gyűrű is sikkes! Mutatjuk hogyan. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)