ARCHÍV Egyedi vagy csicsás? – Öt plusz egy aranyszabály a bizsukról

Az ékszer feldobhat vagy elronthat egy szettet: kérdés, hogyan és milyent viselünk? Az öltözködési etikett számtalan szabálya kitér az ékszer- és kiegészítő viselésre, de ezek egy része ma már elavult. Igen, lehet aranyat és ezüstöt egyszerre hordani, és több gyűrű is sikkes! Mutatjuk hogyan. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)

Az örök szabály: a kevesebb több

Habár az ékszertrendek évről évre változnak, Coco Chanel óta érvényes a szabály, hogy a kevesebb sokszor több. A bizsuk, ékszerek esetében érdemes maximum 2–3 darabot viselni egyszerre, vagy, ha egészen pontosan akarunk fogalmazni: két-háromféle ékszert hordjunk egyszerre. Igen, ékszernek számít a jegygyűrű és a karóra is! Ha mindkettőt rendszeresen hordjuk, akkor ne vegyünk fel fülbevalót és nyakéket is, főként ne hivalkodóbb, nagyobb darabokat. 

Egészben nézzük az öltözetünket!

Mindig utolsó lépésként vegyük fel az ékszereket, hiszen így egészben láthatjuk a teljes szettet. Igen, a cipőt is húzzuk fel, és csak utána jöjjenek a bizsuk: ha ugyanis a lábbelin mondjuk több ezüst vagy arany csat van, esetleg strasszos vagy nagyon mintás, akkor a szett többi részét kissé visszafogottabbra tervezzük: kevesebb és kisebb ékszert hordjunk. Ugyanígy, ha övet viselünk a nadrággal vagy ruhával, akkor vagy rövid, diszkrét nyakéket válasszunk, vagy csak fülbevalót. Ha hosszú nyakláncot társítunk az öv mellé, akkor a kettő látszólag „összeér”, optikailag felborul a szettünk egyensúlya, és a felsőtestünkre több kiegészítő kerül. 

Aranyat ezüsttel?

Igen, pontosan, de nem mindenféle aranyat az ezüsttel. Azaz: a fehérarany egyértelműen talál az ezüsttel, de a sárga vagy a rózsaszín arany is. A lényeg, hogy három árnyalatot már ne keverjünk, tehát sárga, rózsaszín arany és az ezüst ékszer egyszerre már kicsit sok. A különböző színű fémek keverésénél pedig egyszerű a szabály: lehetőleg egyik kezünkön csak egyfélét viseljünk, ha csak maga az ékszer nem többféle színű fémből készült. Például: számtalan olyan karóra-láncot látni, amely kétféle színű fémet ötvöz. Emellé jöhet egyik vagy másik, vagy akár mindkét színű karkötő, gyűrű vagy akár fülbevaló is, de egy harmadik színt már nem tanácsos behozni. 

Kicsi vagy nagy?

A túlméretezett ékszereknek is megvan a helyük, akárcsak a kis diszkrét kiegészítőknek: például egy 7–8 centiméteres arany fülbevaló is tud ízlésesnek hatni, ha megfelelő szettel viseljük azt. Alapvető szabály azonban, hogy például munkahelyre nagyon nagy méretű, hivalkodó darabokat nem hordunk, de partikra remekül feldobhatunk például egy kis fekete ruhát nagy ékszerrel. A kulcs ebben is a mérték: ha túlméretezett, hivalkodó darabot választunk, akkor mellé még egy ugyanilyet ne vegyünk fel! Tehát a nagy nyakék mellé felesleges a nagy fülbevaló. Ha viszont egy méretesebb fülbevalót választunk, akkor mellé egy hozzá hasonló, nagyobb karkötőt viselhetünk. Ebben az esetben a két darab megfér egymás mellett, hiszen távol kerülnek egymástól – de ekkor semmi más kiegészítő nem fér már meg a szettben! 

Rétegezés, az új trend

Az elmúlt években egyre hangsúlyosabbá váltak a rétegezett ékszerek, azaz amikor egyszerre több gyűrűt, karkötőt, nyakláncot vagy akár fülbevalót hordunk. A rétegezés minden esetben akkor szép és ízléses, ha az egyes darabok nem túl nagyok, az összhatás ugyanis egyébként is hangsúlyos lesz. Akár három-négy ujjunkon is viselhetünk több gyűrűt is, azonban keressünk finom, könnyű darabokat: a legtöbb divatboltban már előre összeállított szettek közül is választhatunk. Karkötőknél is rétegezhetünk vékony láncokat merevebb karperecekkel, a nyakláncok esetében pedig arra fontos figyelni, hogy különböző hosszúságú láncokat válasszunk: így a rétegezett láncok szépen fekszenek egymás alatt, és nem gabalyodnak folyton össze. A fülbevalók esetében egyre hangsúlyosabb trend az ún. curated ear, azaz amikor több (akár sok) piercinget is hordunk egyszerre mindkét fülünkben. A szakemberek ez esetben arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan válasszuk ki az egyes ékszereket, hogy – habár mindenik darab különböző – az összhang legyen ízléses. 

+ A kivétel erősíti a szabályt

Felróhatod, kedves olvasó, hogy a fenti szabályok nem minden esetben érvényesek, és valóban: számtalan olyan trenddívát ismerünk, akik gyakorlatilag minden szabályt felrúgnak, és úgy is sikkesen, ízlésesen néznek ki. Igen, lehet egyedinek, merésznek lenni, azonban nagyon keskeny a határ a vagány és egyedi, valamint az ízléstelen és csicsás között. Ellenben, ha van olyan összeállítás, olyan darab, amit szívesen viselsz, ami mintegy „védjegyeddé” vált, akkor ne válj meg tőle! A bizsut – mint bármely ruhadarabot vagy kiegészítőt – viselni is tudni kell. 

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Simó Franciska: A ruha fűszer az egyéniségünkhöz
Simó Franciska: A ruha fűszer az egyéniségünkhöz

Simó Franciska az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa, többnyire a háttérben dolgozik. Irodavezető, pénzügyekkel és adminisztrációval foglalkozik, s bár nem az ő feladata volt, de előfordult, hogy ő sminkelte, öltöztette a műsorvezetőket. Aztán egy nap megálmodta, hogy jó lenne, ha saját sminkese, fodrásza, öltöztetője lenne a tévének. Megvalósította, és azóta is ő „felügyeli”. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)