ARCHÍV Simó Franciska: A ruha fűszer az egyéniségünkhöz

Simó Franciska az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa, többnyire a háttérben dolgozik. Irodavezető, pénzügyekkel és adminisztrációval foglalkozik, s bár nem az ő feladata volt, de előfordult, hogy ő sminkelte, öltöztette a műsorvezetőket. Aztán egy nap megálmodta, hogy jó lenne, ha saját sminkese, fodrásza, öltöztetője lenne a tévének. Megvalósította, és azóta is ő „felügyeli”. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)

„Nem a divat a legfontosabb az életemben, nem is mondhatom, hogy mindenben követem, de azt sem tagadhatom, hogy imádok mindent, ami hozzá tartozik. Szeretek »elveszni« vásárlás közben. Kikapcsol” – vallja be e kettősséget Simó Franciska. Talán ez és szépsége eredményeként került a gimnázium befejeztével a modellszakmába, Magyarországra. De bevallása szerint nem volt nagy karrier, hobbi szinten foglalkozott vele, némi jövedelemkiegészítés gyanánt. 

Franciska szereti a világos színeket, mert részben visszahozzák a nyár érzését – amíg ki nem teszi a lábát a házból

Ahogyan nagyon sok kislányra, Franciskára is erőteljesen hatott gyerekként édesanyja és nővére öltözködési stílusa. „Kislányként imádtam a »kopogós« cipőket. Ez a mai napig megmaradt.

Édesanyámtól és a nővéremtől lestem el mindent, ami az öltözködést és sminkelést illeti. Tőlük tanultam meg mit, miért és hogyan használok. Amit ők viseltek, az nekem is kellett. Sokáig így volt ez, amíg rá nem jöttem, nem áll jól nekem minden, ami nekik igen. Jelenleg úgy érzem, olyan nő lettem, amilyent kislányként elképzeltem, és ez örömmel tölt el.”

Viselni is tudni kell

Franciska szerint egy nő akkor sugárzik, ha tudja viselni, amit magára vesz. Mert ritka az a típus, akinek minden jól áll. Úgy gondolja, hogy nem a ruha határozza meg az egyént, hanem mi fűszerezzük meg kisugárzásunkat egy-egy ruhadarabbal. A legkényelmesebben a sportos darabokban érzi jól magát, de amire azt mondhatja, hogy na igen, ez teljes mértékben én vagyok!, az a sportos és az elegáns között van. 

Bár télen sötét színeket visel inkább, mégis igyekszik rávenni magát, hogy színeket is lopjon a szettekbe. Ezt a zöldet különlegesnek tartja, bár nincs meggyőződve róla, hogy az ő színe

Amikor egy különleges alkalomra készül, mint általában a nők, szereti megadni a módját. Ilyenkor nagyobb figyelmet fektet arra, hogy mit fog viselni, illetve a kiegészítőkre, amiket egyébként a hétköznapokban nem igazán hord. Színekben azokat szereti viselni, melyek kiemelik a szeme színét, vagyis kéket, szürkét, de a fekete is örök kedvenc marad. S bár a nőies fazonokat kedveli inkább, gyakran hord laza ruhadarabokat is.

Különleges darab ez a pávatollas zakó, mely nagyon jól kiegészíti a feketét. Franciska a színkavalkádját szereti

„Ha azt kérdezed azonban, hogy mikor érzem magam szépnek, nincs egy teljesen egyértelmű válaszom. Nem hiszek abban, hogy egy divatos darab tehet azzá, sokkal inkább a lelki egyensúly határozza ezt meg.” 

Ami nem megy, ne erőltessük – csak azért, mert trend

„Igyekeztem ehhez a gardrób fotózáshoz most változatos darabokat kiválasztani, mind stílusban, mind pedig színekben is.

A világos farmerhez szinte bármi megy, Franciska színes darabokkal szokta kombinálni

Mildit, a kiskutyámat egyszerűen csak azért öltöztetem fel, mert fázik. Nem vált mániámmá. Még. Nincs különleges kötődésem egy ruhámhoz sem. Talán azokhoz igen, amelyeket ajándékba kaptam, azokra másképp tekintek, mert a személyt látom bennük, nem pedig az anyagot.” És hogy mi lenne Franciska mindig bevált öltözködési tippje az olvasóknak?

Bár a flitter nagyon megosztó, és van, aki túl soknak érzi, Franciska a játékosságáért szereti. Egy szilveszteri bulin is kitűnik ebben a szettben

„Talán arra érdemes odafigyelni, hogy amit viselünk, saját magunkat tükrözze, és ne erőltessünk olyan darabokat, amelyekben nem érezzünk jól magunkat. Ne viseljünk valamit csak azért, mert azt diktálja a trend.” 

Fotó: Rab Zoltán

korábban írtuk

Kabátmustra: a vastagabb nem mindig melegebb
Kabátmustra: a vastagabb nem mindig melegebb

Szép és vagány is legyen, de meleg is, könnyen karbantartható és sokoldalú: nem kis feladat a legmegfelelőbb kabátot kiválasztani. Néhány éve tudatosan, tervezetten vásárolok felsőruházatot, summázzuk az eddigi tapasztalatokat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)