Káoszból rend: ötletek a tároláshoz

Bizony létezik átlátható, rendszerezett spájz – nem csak a magazinokban és nem csak fél napra. Mindössze néhány nagyon fontos szempontot kell figyelembe venni, és garantálom, hogy még a férj is megtalálja a lisztet a polcon, ami amúgy is a szeme előtt volt.

A konyha az otthonok központi helyszíne, a kamra pedig a konyha szíve. Tulajdonképpen előbbi meghosszabbítása, amely elrejti a szemnek kevésbé tetszetős tárgyakat, így nem lesz káosz a konyhában. Onnan viszont átköltözik a kamrába. Oda, ahol sosincs rend. Mintha önálló életet élnének az ott tárolt élelmiszerek, befőttek, konzervek, kisgépek. Sosem találjuk őket, amikor keressük. Mondunk néhány ötletet, amely segít átláthatóvá tenni a legrendetlenebb spájzt is.

Tárolók

Az egyik leghasznosabb tippünk: vegyünk/készítsünk tárolókat. Például a tartós élelmiszerek (liszt, cukor, kukoricadara, tésztafélék) kerülhetnek például nagyobb, esztétikusabb fémdo

bozokba, jól látható felirattal. Fontos, hogy jól zárható tégelyek legyenek, és könnyen elérhető helyre kerüljenek, hogy egy mozdulattal elérjük és kivehessük. Egymáshoz illő, hasonló edénykékbe, befőttesüvegekbe, tégelyekbe tegyük a fűszereket. A nyáron eltett dzsemek, befőttek, savanyúságok, lehet, különböző üvegekbe kerültek (főleg, ha még édesanyától, anyóstól is kapunk néhányat), ám ha egyforma, mintás anyaggal kötjük át a tetejüket, és így sorakoztatjuk fel a polcra őket, sokkal esztétikusabb lesz az éléskamra. Az üvegeket feliratozhatjuk, címkéket is ragaszthatunk rá.

A kosaras rendezés másik előnye az átláthatóság mellett, hogy így a rendrakás is könnyebb, hiszen csak a kosarakat kell felemelni takarításkor, nem pedig egyesével a csip-csup dolgokat.

Tipp: A naponta használt holmik legyenek kéznél, könnyen elérhető helyen.

Le a földre!

A krumplit, a hagymát jól szellőző tárolókba tegyük, a legpraktikusabb, ha fonott kosarakat, drótkosarakat, kisebb faládákat használunk erre a célra, és lehetőleg a legalsó polcra vagy a földre tegyük őket, hiszen ott van a leghűvösebb.

Fel a tetejére!

Azokat a holmikat, amelyeket csak évente egy-két alkalommal használunk, nyugodtan tehetjük magasra, a polcrendszer tetejére. Fölpakolhatjuk ide a karácsonyfadíszeket és a ritkán használt háztartási gépeket is, de jó hely a felső polc az év során kiürülő befőttesüvegek számára is.

Tárolás mesterfokon

Minél több helyet használjunk ki tárolásra! A kamrát körbe lehet polcozni, ám ha túl szűkös, akkor ajánlott két falra, azaz L alakban kialakítani a polcrendszert. Tegyünk az üresen hagyott falra, sőt az ajtóra is kampókat, akasztókat, textilből készült tárolókat. Így helyet spórolhatunk meg. Tehetünk ezekre/ezekbe  ajándékszatyrokat, zacskókat, fedőket stb.

Mindennek legyen helye!

Ha otthonunk kicsi, sajnos a kamrába kerülnek olyan dolgok is, amelyek nem feltétlenül odavalók. Helyet kell azonban néha szorítani a fúróknak, egyéb szerszámoknak, villanykörtéknek, úgy, hogy mégse legyenek szem előtt. A legszerencsésebb valamilyen fiókos vagy elzárt tárolót kialakítani ezeknek, de ha erre nincs lehetőség, akkor egy külön polc is megteszi. Fontos azonban, hogy ezek az eszközök mindig ugyanoda kerüljenek vissza, ugyanis hajlamosak a térhódításra: ahogy telik az idő, a csavarhúzó, a kalapács és a szigetelőszalag is mind több helyet foglal el.

Ha elkerülhetetlen, tisztítószereket is tárolhatunk a spájzban. Vigyázzunk azonban arra, hogy az élelmiszerekkel még véletlenül se érintkezzenek, és gyerekek se férjenek hozzá!

Tipp: Ha lehet, takarítóeszközöket – vödröt, seprűt, felmosórongyot – ne tároljunk a kamrában, mivel nem higiénikus. Jobb, ha az előszobai szekrényben vagy a fürdőben különítünk el számukra egy részt. 

Az apróságok…

…amiket sohasem találunk. De tényleg. A legjobb megoldás, ha sikerült egy külön polcot elkülöníteni vagy csúszófiókos megoldást választani. Nagyon jól jöhet az effajta tárolás apró dolgoknak: olajos magvak, fűszerek, tortadíszek, teafüvek. A gondosan feliratozott fiókokba minden olyan holmit elrejthetünk, amely egyébként rendetlenül nézne ki a polcokon. Ha használunk zacskós ételeket, azokat is tartsuk dobozban vagy kosárban, így könnyedén átnézhetjük, melyiket szeretnénk épp választani.

Kamraszekrény

Ha nincs kamra, akkor bizony nagy gondban vagyunk. Akadnak olyan háztartások, amelyekben mindössze egy szekrénnyel gazdálkodhatunk, de azt is tökéletesen ki lehet használni úgy, hogy a legfontosabbak helyet kapjanak ott. A kihúzható, fiókos polcok a leghasznosabbak, ugyanis helytakarékosak és átláthatóak, de akár az ajtóra szerelt kis zsákok is segíthetnek, amelyekbe fűszereket vagy szószokat tehetünk, esetleg porcukrot vagy felbontott, de fel nem használt alapanyagokat. A kamraszekrény esetében a fő szabály az, hogy inkább száraz élelmiszereket, vizet, üdítőt, konzerveket, befőtteket tároljunk benne.

Tippek:

  • Konyhaszekrényt építhetünk a hűtő köré is, amellyel szintén helyet spórolunk a konyhánkban. 
  • Gipszkarton segítségével leválaszthatunk egy kis teret, amely kamraként funkcionálhat. Rendezzünk át egy üres sarkot erre a célra!
  • Ha csak fél méter széles tér áll rendelkezésre, építsük be az egészet kihúzható polcrendszerrel! A mélység így kompenzálja a szélességet, hisz minden centiméter okosan ki lesz használva.

Fotó: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. januári lapszámában jelent meg.