ARCHÍV Kipárnázott kényelem

Legyen pihe-puha és színes. Passzoljon a lakásunk színvilágához, díszítse, de legyen praktikus, könnyen tisztítható, cserélhető huzattal az igazi. A jelszó: kényelem. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. novemberi lapszámában jelent meg.)

Legyen pihe-puha és színes. Passzoljon a lakásunk színvilágához, díszítse, de legyen praktikus,   könnyen tisztítható, cserélhető huzattal az igazi. A jelszó: kényelem.

Ránézni szabad volt, ráülni tilos. Nagyanyáink idejében a katonásan bevetett kanapék  kikeményített őre, és szinte érinthetetlen éke volt a díszpárna. De hol van már az a szigorú világ, amikor egy-egy csipkés, varrottas párnaköltemény volt a házirend rendíthetetlen, cifra vigyázója, amit, bosszúból, mert nem gyömöszölhettük kedvünkre, titkon jól megdögönyöztünk. Változtak az idők, s az egykor csak porfogó dísz(let)ként szolgáló párnák ideje leáldozott, szerepe megváltozott: ma már nem csak díszítenek, hanem a mindennapi kényelmünket is szolgálják.

Kirmaier Zsuzsa lakberendező és dekoratőr szerint több oka van, amiért megszerettük a díszpárnákat. „Elsősorban azért, mert szeretjük a kényelmet. Akár az otthonunkban, vagy egy szórakozóhelyen. Nem csak a fotelekbe, a kanapéra esik jól lehuppanni, de egy mutatós székpárnával kényelmessé tett padra, kerti székre is szívesen lecsüccsenünk.”

Ha nem vagyunk merész dekoratőrök, ódzkodunk a színesre pingált falaktól, a harsányabb mintás szőnyegektől, az élénk színű bútoroktól, akkor sem vagyunk arra ítélve, hogy otthon puritán cellában érezzük magunkat.  A legunalmasabb szürke, barna, fekete sarokkanapét is „feldobhatjuk” pár, a helyiség színvilágával harmonizáló díszpárnával.

„A legegyszerűbb megoldás egy kis pluszhoz, amit a monotónia kíván, néhány kellően elhelyezett és kombinált díszpárna” – ajánlja az egyszerű megoldást a lakberendező. A lakástextíliákat és a lakberendezési cikkek arzenálját kínáló kis- és nagyáruházakban nem nagy kunszt szert tenni egy-egy mutatós darabra, a lényeg, hogy olyan darabot válasszunk, ami valóban passzol a lakásunk hangulatához.

Olcsóbb, bár kétségkívül időigényesebb megoldás, ha, latba vetve kreativitásunkat és kézügyességünket, saját kis kezünkkel varrjuk meg az ízlésünknek megfelelő díszpárnát. Fontos, hogy a párnahuzatnak, legyen bár egyszínű vagy mintás, lehetőleg természetes textilt válasszunk, s ez a szabály vonatkozik a párnatöltelékre is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a mindennapi strapának kitett kedvenc párnánk bizony elkoszolódik, jó, ha a huzat cserélhető, és mosáskor nem megy össze, nem nyúlik el.

A gyerekek is imádják a színes párnákat, a gyerekszobában, kuckóban jól elfér egymás mellett, de akár egymás hegyén- hátán is néhány ötletes, gyömöszölhető kispárna. Lehet  „állati” a párnakollekció, a mackó, kutyus, bagoly, katicabogár, pillangó formájú puhaságokat a lurkók biztosan szeretni fogják. Fő, hogy bírja a párnaháborút!

A változatosság gyönyörködtet, mondja Kirmaier Zsuzsa, aki azt ajánlja, hogy lehetőség szerint varrjunk, vásároljunk több, különböző mintájú, színű párnahuzatot, így ha kedvünk tartja, cserélgethetjük. „Mind mellé kerül egy-egy szép abrosz, virágcsokor a vázába, egy illatos gyertya, és a díszes kényelem mellé máris biztosítottuk a hangulatot is” – ajánlja az egyszerű praktikát Zsuzsa.

Hogy milyen díszpárnát válasszunk? A bátortalanabbaknak egyszínű, monokróm huzatokat, a merészebbeknek már nem csak mintákat, de akár különböző mintákat, például a csíkos-pöttyös kombinációt is ajánlja a lakberendező.

korábban írtuk