ARCHÍV Konyhatündér – Rizskalauz

Akárcsak száraztésztából, manapság rizsből is számtalan fajta kacsintgat a boltok polcairól. És tényleg nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk. Adunk néhány ötletet! (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin februári számában jelent meg.)

Arborio rizs

Ez az olasz rizsfajta a rizottó alapanyaga: a rövid, tömzsi szemű rizs keményítőtartalma magas, így krémesre fő, ám nagyon jól megtartja formáját, úgynevezett al dente marad. Nemcsak kellemes ízű, hanem textúraélményt is ad. Tejberizshez is ezt a fajtát használjuk.

 Basmati rizs

A basmati rizs a közel- és távol-keleti konyha egyik alapvető hozzávalója: a fajta eredetileg Indiából származik, jelenleg is ott termelik a piacon lévő basmati hetven százalékát. A rizsszemek formájának, valamint a fajta alacsonyabb keményítőtartalmának köszönhetően a basmati megfőzve nem tapad össze. Zömmel piláfok, mártásos ételek mellé kínálják, ha sima rizibizi köretet készítenének, akkor ezt a fajtát válasszák.

Bombarizs

Ez a majdnem kerek, kövér szemű rizs Spanyolországban terem. A többi fajtánál sokkal több folyadékot szív magába főzéskor, majdnem tarhonya nagyságúra dagad. A paella elengedhetetlen összetevője. Használhatjuk mártásos ételekhez habarás vagy lisztes sűrítés helyett: a fövési idő utolsó negyedórájában adjuk hozzá a fogáshoz.

Barna rizs

Ez valójában nem különálló rizsfajta, csupán a fehér rizsek kevéssé finomított, feldolgozott változata: csak a rizsszemek külső héját távolítják el. Így a barna rizs kevésbé lágy textúrájú, kissé rágósabb, mint a fehér, de sokkal magasabb a tápanyag- és rosttartalma, több benne a vas, a magnézium és a B-vitaminok. A rizottót és a szusit leszámítva minden más ételben használható, a fehér rizs egészségesebb alternatívája.

Vitamindús és ízletes a barna rizs

Jázminrizs

A basmatihoz hasonló hosszú szemű rizsfajta, melyet zömmel Ázsiában termesztenek, a thaiföldi és kambodzsai gasztronómia fontos alapanyaga. Párolva kissé ragacsos lesz, kellemes, édeskés ízének köszönhetően önmagában is elkészíthető. Köretként fogyasszuk, édes-savanyú ételekkel kiváló.

Szusirizs

Rövid, tömzsi rizsfajta, amelynek jellegzetessége, hogy rendkívül ragacsos, amikor megfőzzük. Ezért a szusikészítéshez a legalkalmasabb: rizsecettel, cukorral keverve lehet belőle formázni szusifalatokat, vagy algalapba feltekerni. A főzési módozata azonban különbözik a többi rizsétől: itt ugyanis nem egy a kettőhöz arányban töltjük fel vízzel a rizst, hanem fele-fele arányban, tízpercnyi fövés után pedig tizenöt percig lefedve pihentetjük.

Vadrizs

Bármennyire is meglepő, a vadrizs valójában nem is rizs: így hívják a Kínában és Észak-Amerikában is őshonos fűfajta termését, amely csak formájában hasonlít a rizsre. A vadrizs rendkívül egészséges, főve igen kemény, ezért zömmel más rizsfajtákkal keverve szokás elkészíteni. Köretként használjuk.

Fotóink illusztrációk: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: