Színekkel az önazonosság felé

Van néhány írott vagy íratlan praktika, amelyre sokan esküsznek: például, hogy fehér színt viselni a legjobb választás egy nehezebb éjszaka után, vagy, hogy a fekete szín öregít. De valóban érvényes mindenkire? A színeknek hatalmas az ereje, de hogy kiből melyik szín hozza ki a legtöbbet, nem húzható egyetlen mintára.

Korpos-Ferencz Evelin szín- és stílustanácsadó, mentálhigiénés segítő szakember egészen Budapestig ment, hogy elsajátítsa e különleges szakma fortélyait. „Éveken keresztül azzal szembesültem, hogy a szekrényem tele van ruhákkal, mégis alig akad olyan, amiben jól érzem magam. Unalmasnak éreztem őket, és vágytam a változásra, nőiesebben akartam öltözködni” – fogalmaz Evelin, aki szakmájának köszönhetően találta meg a válaszokat azokra a kérdésekre, hogy melyik színek és fazonok állnak neki a legjobban, amelyektől igazán jól érzi magát a bőrében. „Ez a szakma jóval több, mint divat vagy felszín: rólunk szól, és a lelkünkhöz, a személyiségünkhöz vezet közelebb. A színek mögé elbújhatunk vagy felfedezhetjük, hogy miben mutatkozik meg belső erőnk, miben vagyunk önazonosak, magabiztosak” – fejti ki bővebben a szakember. 

– Miért fontos, hogy megtaláljuk a saját színeinket?

– Mindannyian egyedi színtulajdonságokkal rendelkezünk, nagyon sok különböző bőr-, haj- és szemszín van. Logikus, hogy nem áll ugyanaz az árnyalat jól egy tejfölszőke, világos bőrű-, kék szemű hölgynek, mint egy kreol bőrű, sötét hajú, sötét szemű nőnek.

Az a szín, amelyik egyiküket kiemeli, ragyogtatja, az a másikat elnyomja, akár öregítheti. 

Ebben segít a színelemzés, amely a haj-, bőr- és szemszínhez leginkább illő árnyalatokat mutatja meg, de felhívja a figyelmet az előnytelen színekre is. Leélhetünk úgy egy életet, hogy találomra választunk ruhákat vagy – tudatosan használva a színeket – az előnyünkre fordíthatjuk őket. 

– Mit jelképeznek az egyes színek? Van jelentésük?

– A színek mindig az ember életének szerves részei voltak, érzéseket és jelentést társítunk hozzuk. Például a mi környékünkön a fekete a gyász színe, míg más népcsoportnál a fehér tölti be ezt a szerepet. Felmenőinktől sokszor önkéntelenül vesszük át ezeket a jelentéseket. De a szín önmaga is hordoz egy üzenetet, például a kék a legtöbb ember számára megnyugtató, így például békességet sugároz. Ezzel ellentétben a piros energiát adó, erőteljes, lüktető, ugyanakkor sokan az agressziót társítják hozzá. Nem mindegy, hogy mikor melyiket viseljük: ha egy megbeszélésre készülünk, ahol a célunk bizalmat ébreszteni, megmutatni, hogy képesek vagyunk csapatban dolgozni, nem szeretnénk kitűnni a tömegből, akkor érdemes kéket viselni. De ha középpontban kell lennünk, tegyük fel, előadást tartunk, akkor a piros sokkal jobb választás. 

Minden színnek van tehát pozitív és a negatív jelentése a köztudatban, és ehhez hozzájön a személyes élményünk is. 

Például ha egy számunkra negatív emlék kapcsolódik a fehérhez, akkor hiába a tisztaság jelképe, nekünk kellemetlen lesz viselni. 

 

– Ha egy ember mondjuk csak monokróm színeket visel, az mit mond el róla?

– A monokróm színösszeállítás, azaz, amikor ugyanazt a színt vagy egy szín különböző, egymáshoz hasonló árnyalatait viseljük magunkon, kifinomult, elegáns, letisztult hatást kelt – nézzük csak meg az angol királyi család tagjait. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek, ha összeszedett, nyugodt benyomást szeretnénk kelteni, érdemes emellett dönteni. Jó választás lehet az üzleti életben, de akkor is, ha nőiességet, finom eleganciát akarunk sugározni.

– Mit mond el egy emberről, hogy milyen színeket preferál?

– Kutatások bizonyítják, hogy pár másodperc alatt alkotunk véleményt egymásról. Ezt később nehéz felülírni, tehát érdemes használni a színekben rejlő erőt. 

Az, hogy mit viselünk magunkon, árulkodik a személyiségünkről, önbizalmunkról, hangulatunkról, önismeretünkről. 

Nem kell stílustanácsadónak lenni ahhoz, hogy érzékeljük, ha valaki rendben van önmagával, és pontosan érezzük azt is, ha valaki nem önazonos színeket visel. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon tényleg azokat a színeket viseljük-e, amelyek jól állnak, vagy egyszerűen az alapján választunk, hogy mi tetszik? Sajnos a kettő nem mindig fedi egymást. A szívünknek kedves színek felvéve diszharmóniát kelthetnek, ahogy reakcióba lépnek a bőrünkkel. Ugyanakkor a színek jelentését is érdemes figyelembe venni.

 

– A színek tudják befolyásolni a közérzetünket?

– Nagyon nagy mértékben. A legtöbb színhez érzést, élményt, emléket kapcsolunk. Ezért van az, hogy vannak olyan színek, amelyeket nem tudunk elviselni magunkon. Ilyenkor érdemes mögé látni: miért nem szeretem ezt a színt? Természetesen igaz az ellenkezője is. Ha olyan színt viselünk, ami úgy érezzük, erősít bennünket, akkor szárnyakat kapunk, magabiztosabbak leszünk.

Az a fontos, hogy megtaláljuk az összhangot: mi áll jól és mire van szüksége a lelkemnek – a kettőből születik meg a saját stílusunk. 

– Azt látom, hogy Székelyföldön nem akarunk színeket venni magunkra... Mit gondolsz, miért szeretünk az őszi-téli szezonban előszeretettel feketét-, szürkét viselni? 

– Talán, mert a köztudatba az vésődött be, hogy a feketével nem lehet mellényúlni, tehát mindenkinek jó, minden helyzetben viselhető, minden kényes területet elrejt és mindennel talál. A gyakorlatban viszont nem ez működik. A fekete egy nagyon domináns, karakteres, erős árnyalat, amely nagyon sok embert varázsol pillanatok alatt falfehérré, színtelenné. Leuralja, elrejti, háttérbe szorítja a személyt. Vannak olyan személyek, akiken valóban nem mutat rosszul, az évszakelmélet szerint ők a tél típusok, akik nagyon karakteres színtulajdonságokkal bírnak. De általánosságban azt mondanám, hogy

nagyon vigyázzunk a feketével, főleg 40 év után. 

Az évszakok változása bennünket is befolyásol; ezért van az, hogy a természettel együtt mi is bekuckózunk, besötétedünk őszre, télre. Plusz a kirakatok sem segítenek, még mindig sokkal több a fekete kabát, mint a színes. Sokszor igazi kihívás egy nem fekete, jó minőségű kabátot találni.

– Vannak olyan aranyszabályok, amelyeket mindenkinek tudnia kellene?

– Vannak színek, amelyek jól állnak nekünk, és vannak, amelyek nem. Nem a színes ruháktól vagy a feketétől leszünk szebbek, hanem akkor, ha a megfelelő színeket viseljük. Ez a szabály létezik, akár tudomásul vesszük, akár nem. Érdemes megismerni a saját színeinket. Általánosságban elmondható, hogy egy sötétkék, vagy középkék mindig jobb választás lesz, mint a fekete. Vigyázzunk a közhiedelemben terjedő igazságokkal, például hogy a világos (szőke) haj fiatalít. Ez nem igaz. Az esetek nagy százalékában az eredeti hajszínünk az, ami fiatalít, és érdemes idősebb korban is ahhoz hasonló (vagy egy-két árnyalattal világosabb) árnyalatot festeni.

Fotók: Korpos-Ferencz Evelin

korábban írtuk

Melyek a te színeid? – Évszakelmélet az öltözködésben
Melyek a te színeid? – Évszakelmélet az öltözködésben

Biztosan voltak olyan napjaid, amikor mindenki bókolt, hogy milyen jól nézel ki, máskor pedig, bár semmi bajod nem volt, betegnek, fáradtnak láttak. Ez azon is múlik, hogy épp milyen színű ruhát viseltél, mert bizony mindannyiunknak más-más színek állnak jól. Lehet, hogy téged az erős, élénk színek dobnak fel, kivirulsz tőlük, s előfordulhat, hogy barátnődnek épp az ellenkezője, a pasztellszínek állnak jobban. Erről szól az évszakelmélet az öltözködésben, amelyet ma már nagyon sok stílustanácsadó ajánl.