Színre színt

Van, aki a fehér festésre szavaz, mert ahhoz minden passzol. Más el sem tudná képzelni otthonát színes falak nélkül. Mert a színek hatással vannak ránk: felvidítanak, nyugalmat sugároznak, inspirálnak. Íme néhány ötlet, hogy mire érdemes figyelni, ha le- vagy újrafestenénk lakásunk falait. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin júliusi számában jelent meg.)

A színeknek erejük van, hatással vannak ránk. Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, milyen színekbe öltöztetjük otthonunkat. Figyelembe vehetjük a trendeket, de azok hamar változnak, választhatunk aszerint, hogy milyen hatást gyakorolnak a hangulatunkra, de néha jobb, ha egyszerűen az ösztöneinkre hallgatunk, és olyan színeket, színárnyalatokat választunk, amelyek tetszenek nekünk.

Minden (is) passzolhat mindennel – így a dizájner

Paál Tímea dizájnerrel ástuk bele magunkat a témába. Mint kiderült, ma már mindent szabad. Nincsenek erős szabályok, nincsenek tiltólistás színek. Az ízlés az, ami tulajdonképpen dönt. Ha van érzékünk ahhoz, hogy jól válasszunk színt, és ahhoz megfelelő kiegészítő színt, akkor akár egy kevés neonzöld is jól tud mutatni egy lakásban. „Annyi trend van ma már a világban, hogy nem tudom azt kijelenteni, hogy lenne olyan szín, amit nem ajánlanék falra. Mindenre láttam már jó példát.” És itt a kulcs: megtalálni az egyensúlyt, a harmóniát.

Akkor most színt vallunk.

Színek hatása

Pszichológusok, kutatók sokasága foglalkozott már a színek hatásával, szimbolikájával. Ezek a kutatások hol megerősítették, hol megcáfolták egymást. Az viszont bizonyos, hogy befolyásolják hangulatunkat, ugyanakkor minden színnek lehet pozitív, de negatív jelentéstartalma is.

A piros a legerőteljesebb szín, figyelemfelhívó. A szerelmet, vért, háborút, szenvedélyt, határozottságot, hatalmat, sikert társítjuk hozzá. Gyorsítja a szívverést, emeli a vérnyomást, és étvágyfokozó hatása is van. Hát, elég ritkán látunk piros konyhát, de a hálószoba és a fürdőszoba már belép a sorba…

A kék a természetben számtalan helyen jelen van. Békét, nyugalmat áraszt, de az erő és a magabiztosság jelképe is. A kék környezet, így egy kék szoba, a munka hatékonyságát növelheti.

A sárgához sokszor az irigységet társítjuk, ám a vidámságot, életet, gazdagságot, egyensúlyt is jelképezi, optimista színnek mondják. Kutatások szerint aktivizálja a memóriát.

Az emberi szem a zöld árnyalatait tudja a leginkább megkülönböztetni. A zöld szín nyugtat, természetet és frissességet sugall, a fiatalságot jelképezi.

A lila szín a kreativitás, spiritualitás, vagányság szimbóluma, míg a narancssárga energikus szín, lelkesedést, boldogságot sugároz.

Kapcsolódó

  A fekete luxust, tekintélyt és eleganciát tükröz az üzleti életben. A maga egyszerűségével lehet figyelemfelhívó. Otthonokban kissé morózus, de mostanában egyre gyakrabban festenek fekete falakat, például krétafestékkel, melyre írni, rajzolni is lehet.

  A fehér szín a tökéletességet és a tisztaságot szimbolizálja, de egyfajta sterilitást is sugall. A minimál stílus hordozója.

  A barna a föld színe, ezért mindenhez kötődik, ami természetes és organikus. Ezenkívül megbízhatóságot és stabilitást sugároz.

  A semleges szürke az élénkebb, erős színeket ellensúlyozza. Akárcsak a kék, segít ellazulni, megnyugodni.

  Egy helyiség hangulatát azonban nemcsak a színes falak határozzák meg. Narancssárgának érzékelünk például egy olyan szobát is, ahol minden fehér, csupán egy fotel, a függöny és a párnahuzatok narancssárgák. Tímea azt is hangsúlyozza: aki a trendeket szeretné követni, ne a falakat fesse: inkább a kiegészítők színében élje ki a divat iránti vonzalmát, ezeket ugyanis könnyebb lecserélni. Ilyen esetben fessünk semleges színeket – fehér, fekete, szürke falakat lakásunkban, és a színek az apró kiegészítőkben köszönjenek vissza.

  Hogyan válasszunk színt?

  1. Festéskor olyan színeket használjunk, ami segíti a lakás otthonossá tételét.
  2. Divat helyett inkább aszerint döntsünk, hogy melyik az a szín, amit elviselünk hosszú távon. Ami jó érzést kelt bennünk.
  3. Nagy felületekre ne válasszunk erőteljesen rikító színeket, élénk ettől még lehet. A legjobb, ha a matt, tompított színeket választjuk, függetlenül attól, hogy halvány vagy sötét falakat szeretnénk.
  4. Az erős színekkel csak csínján! Hamar megunhatjuk. Ha mégis ilyent választunk, akkor semleges környezetet teremtsünk. Sötét színű falakhoz a világos bútorok passzolnak (fehér drapp, világosszürke), erős színű falakhoz inkább a semleges színeket társítsuk (fehér, szürke).
  5. Ha kevés természetes fényt kap a szoba, fessünk okkersárgára vagy meleg levendulaszínűre egy falat, mert ezek világosságot, derűt, napfényt visznek a szobába.
  6. Ne keverjük egy helyiségen belül az erős színeket!  Irritáló, ha az egyik fal türkiz, a másik meg zöld.
  7. Ha harmóniát akarunk a lakásba, ugyanolyan színárnyalatot válasszunk minden helyiségbe! Lehet a konyha kék, a nappali zöld, a dolgozószoba szürke, a lényeg, hogy az árnyalat, a színerősség hasonló legyen.
  8. Ne fessük az összes falat egyszínűre! Még mindig az a legjobb választás, ha egy szobában egy fal színes, a többi fehér.
  9. Kerüljük a hideg színeket! Minden színnek van ma már meleg árnyalata, még a szürkének, kéknek is, inkább azokat válasszuk.

  Ide már jó lett volna az a fehér fal...

  Igen vagy ne?

  • Geometriai alakzatokat ne fessünk otthonunk falára. Az elé kerülő bútorok, polcok megtörik azt, nem lesz hangsúlyos, sőt, túl sok lesz. Hasonló a helyzet a nagy mintázatú tapétákkal is.
  • Szinte bármi felkerülhet a falakra. Tapéta, fotótapéta, fotó, sőt teljes falat beboríthatunk burkolóanyaggal. Itt is az a szabály, hogy ne tegyünk elé lehetőleg semmit, hogy érvényesülni tudjon.
  • Egy magas belmagasságú lakás alacsonyabbnak tűnik majd, ha csak a mennyezetet festjük sötét színűre. Ugyanezt a hatást érjük el, ha a falakat nem festjük fel teljesen a plafonig a megadott színnel.
  • Közvetlenül nagy méretű fafelületek mellé ne tegyünk élénk színeket: legyen inkább fehér, szürke, drapp vagy pasztell.
  • Sötét falakon nagyon jól mutatnak a képek. Színes falakra nem jó fényképeket, festményeket tenni, mert nem érvényesülnek, kivéve, ha fekete-fehér a fotó.

  Valahogy így kell kinéznie egy letisztult színvilágú, nyugtató hatású hálónak

  Ma még sokáig kell keresgélnünk szakember után, ha tanácsot akarunk kérni a színeket illetően. Paál Tímea szerint kényes a téma, mivel mindenkinek szívügye az otthona, ezért nehezen működnek együtt a szakemberrel. Többnyire abban az esetben sikerülhet, ha teljesen szabad kezet adnak neki. Hasznos lehet viszont a tanácsadás – teszi hozzá. Tájékozódhatunk a világhálón is, és akár egy saját magunk által összeollózott terv alapján megvizsgálhatjuk, hogyan passzolnak a színek egymáshoz, melyet otthonunkba álmodtunk.

  Kiemelt kép: Shutterstock