Trapéz mindenhol – hamvaiból támadt fel a hippi-divat ARCHÍV

A kétezres évek elején azt hittük: végleg búcsút intettünk a trapéz csípőnadrágoknak, s lám, néhány évtizednyi kihagyás után ismét itt vannak. Méghozzá orkánszerű a visszatérés: trapéz minden, már nem csak a nadrág, hanem az ingujjak is! Viselhető? Így igen. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Az 1970–1980-as években vált világszenzációvá a combokra feszülő, ám a száránál bővülő nadrág, akkor olyannyira, hogy a férfiak is hordták. Aztán a hippi korszakkal együtt lecsengett a trapézgatya érája, hogy a 2000-es évek elején ismét felszínre kerüljön. A Spice Girls, majd Christina Aguilera és Britney Spears – minden pop-hercegnő trapéz csipőgatyát hordott ekkortájt, lehetőleg falatnyi kis felsővel. A trend természetesen leszivárgott az átlag divatfogyasztó szintjére is, olyannyira, hogy emlékszem: a székelyföldi télben sokszor lábszárközépig felázott latyakkal a trendi trapéz farmerom. Hajaj, a divatosság ára, mondtuk akkor. 

A trend két évtizedet pihent, majd tavaly újult erővel jelent meg a kifutókon, és nemsokára a fast-fashion márkák kirakataiban is megjelent. 

Trapézt, de hogyan?

Nem feltétlenül előnytelen a trapéznadrág, ha az alakunkhoz megfelelő fazont választunk. Elsősorban megjegyzendő: a rövid derekú, ún. csípőnadrágok helyett válasszunk hosszított derekú darabokat. A csípőgatya semmilyen fazonban nem túl előnyös (minden hibát megmutat), a magas derekú darabokat ellenben a teltebb hölgyek is bátran hordhatják, hiszen nemcsak takar, hanem kiemeli, hosszítja a derekat. 

Nem uszály: nem kell földig érnie

Úgy válasszunk trapéz nadrágot, hogy annak a szára lábbelivel együtt se roggyanjon meg, azaz ne húzzuk a földön, ne tapossunk rajta! Ha a földet éri a nadrág szára, akkor óhatatlanul koszoljuk azt, de optikailag is ellenünk dolgozik a túl hosszú nadrág: a magasított derekú trapéz nadrág, ha megfelelő hosszt választunk, hosszítja a lábainkat, ellenben ha roggyan a nadrágszár, akkor megtörik az áramvonalas hatás. Nem kell akkor sem kétségbeesni, ha nekünk megfelelő hosszúságú nadrágot nem találunk a boltokban – ha a darab egyébként mindenhol máshol tökéletesen simul a vonalainkhoz, a szárak felhajtása nem ördöngősség.

Cropped flare: mi fán terem?

Cropped – azaz bokáig vagy afölé érő és flare, tehát trapéz alakú: az a legújabb trend a nadrágok terén. S bár a fazon a nagyon magas és sudár alakú nőkön jól tud mutatni, a legtöbbünknek nem előnyös. Hogy miért? Mert lábszárnál „elvágja” a test vonalát, ráadásul a bővülő gatyaszár még a magasabb hölgyek lábait is rövidíti. Alacsony vagy teltkarcsú testalkatúaknak szigorúan kerülendő!

S lám: a trapéz cicanadrág

Sosem rejtettem véka alá, hogy a sztreccs anyagú cicanadrágot nem tartom elfogadható utcai viseletnek (Kövezzetek meg!), s bár ebbéli hitemből továbbra sem tértem ki, a rugalmas anyagú, ám bő szabású trapéz alsókat elfogadhatónak látom. Egyrészt: amennyiben nem nagyon áttetsző vagy a melegítőkhöz hasonló anyagból készültek, őszi-tavaszi viseletnek alkalmasak lehetnek ezek a darabok. Fontos szempont tehát a darab anyaga és a fazon, valamint, hogy ki hordja: a laza, gumírozott anyag ugyan kényelmes, de mindent megengedő, így aztán semmit nem rejt el, nem formázza az alakot. 

Trapéz a szövetnadrágoknál

A trapéz alakú szövetnadrág igazán elegáns viselet, de csak akkor 21. századi, ha nem a felül szűk, alul enyhén bővülő fazont választjuk. A mai bőszárú szövet vagy selyemnadrágok már a combrésznél bővülnek, ez a fazon az ún. palazzo. Itt is az alsó hosszára figyeljünk: semmiképpen ne húzzuk a nadrág szárát a földön, de túl rövid se legyen!

Trapéz mindenhol máshol is

A bővülő divat „megfertőzte” a felsőket, blúzokat is: egyre gyakrabban látni harang alakú blúz-ujjakat is a boltokban. A harang a buggyos alternatívája lehet: a legegyszerűbb felsőt is feldob egy ilyen kis szabási furfang. Téli, kötött pulóvereknél is gyakran látni már ilyet (a 2021–2022-es szezonban a Zaranál volt több ilyen remek darab), ilyenkor azonban érdemes átgondolni, hogy milyen kabát alá szánjuk a bő ujjú pulóvert: iszonyúan dühítő ugyanis, ha kisebb akrobatikai mutatvány a bő ujjakat beletornázni a szabott kabátujjba. 

Figyeljünk tehát arra, hogy mit és mivel fogunk viselni! Hisz – mint minden más trend esetében – a trapéz kapcsán is fontos szem előtt tartani: stílusunkhoz, már meglévő ruhatárunkhoz igazítsuk az új darabokat, és ne üljünk fel minden új divatőrületre.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

A rakott, a mintás és a maxi: földig érő rokolyák
A rakott, a mintás és a maxi: földig érő rokolyák

Ápol és eltakar: igaz ez a bő, földig érő ruhára vagy szoknyára. Kényelmes, ez sem elhanyagolandó szempont. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ki, hová és hogyan viseli… Mutatjuk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. márciusi lapszámában jelent meg.)