Anya(tigris) születik

Jóanyád negyvenegy éves. Majdnem lecsúszott rólad, de esélyt kapott veled: megkésve bár, de ő is felnőhet. Boldog anya tud boldog gyermeket nevelni – fő vezérelvként rögzítette. És mindig mosolyogni rád, minden nehézségben.

Anyai dédanyád édesanya nélkül nőtt fel. Nagyon kicsi volt még, amikor elveszítette az anyját, korán fel kellett nőnie. Mindhárom gyermeke egyetemet végzett. Nagy dolognak számított azokban az időkben. Legendásan főzött: nem csak a családnak, de a helyi iskola tanárait is etette. A paradicsomos, nyári töltött káposztája híres volt a vidéken. Három unokáját a hatból évekig nevelte.

Majd a három hónapos nyarak, három félárva gyermekkel. De a férje unokái is náluk nyaraltak, szívesen fogadta őket.

Délelőtt zsenge borsót fejtett, ami a kertben termett, máskor zöldpaszuly „bontódott” ebédre. Ha rágós volt a hús, vasszeget főzött a tokányba, néha benne felejtette. Verandáján júniusban bodzaszörp illatozott, majd kovászos uborka díszlett, ha annak volt szezonja, „hullomás” alma-, ribizli- vagy egresleves főtt ebédre. A frissen vágott csirkéből utánozhatatlan paprikást rittyentett, a pulykáit pálinkával itatta, mielőtt levágta őket. Édesebb lesz a húsa – így tanulta, s hitte. Libasült és máj készült a nagyobb ünnepekre, a kerti asztalon tálalt, tucatnyian ültük körbe.

Hősnagymama – cukkolta dédapád, csak félig viccesen.

Ha elkészült az ebéd, zöldet szedett a rucáknak, fél napját gyomlálással töltve. Este aztán injekciózni indult: aktuális macskái minden alkalommal vele mentek, „gettónak” hívták a negyedet, ahová a Bözödújfaluból kitelepítettek Erdőszentgyörgyön költöztek. A poros úton lépten-nyomon olyan emberek köszöntek, akiket ő „fogott ki” a szülészeten.

⁎ ⁎ ⁎

Nagyanyád felkötözi a rózsát és az estikéket. Három hónapos vagy, amíg elszaladok a városba, megetet téged. Porszívózik, felmos, tereget. Letörli a kályhát, vizet forral tápnak, sterilizálja az éjszakai cumisüveget. Zöldséget pucol, húst potyol, odateszi főni a krumplit az ebédhez. Felhívja a nagyobbik unokát, hogy a megbeszélt penzumból mennyit olvasott el. A még nagyobb unokával elültetik az árvácskákat a temetőbe. Nagyapád sírjára földet visznek.

Dobozolja a szilvás gombócot, minden gyermekének.

Míg anyád dolgozik, kitartóan beszélget és tapsi kacsázik veled. A kutyát kocsonyacsonttal kenyerezi le. Legyőzte a félelmét, noha néhány hónapja még rettegett tőle. A nagy unokától egy boksz ásványvizet rendel. A boltból matracot a kiságyba, újabb rend textilpelenkát, még egy mellbimbó formájú cumisüveget.

Legyen mindenből nála is, majd, ha hozzá viszlek.

Vízforralónak piros mázas edénykét vesz. És egy „hagyományos” zörgőt neked – a mai zörgők nem zörögnek eléggé szerinte. Kiviszi a használt pelenkákat, összesepri a lehullott leveleket. Szabad perceiben kiló-szám falja a könyveket. Most épp arról olvas, miként neveljük olvasásra a gyermeket. Asztalt terít, ebédet ad a szoptatós anyádnak – hátha a jó koszttól több teje lenne. Mielőtt hazamegy, elmosogat, letöröl mindent. Pesztra-műszak után, otthon megfőzi a zakuszkát, hordóba rakja a káposztát télire. S a kicsi lánya kedvencét, egy paradicsomos töltött káposztát is összerak közben.

Mami hetvenegy éves. Felsorolni is nehéz, hány ügyre van gondja, mennyi munkát végez. Ez is örökséged.

⁎ ⁎ ⁎

Jóanyád negyvenegy éves. Majdnem lecsúszott rólad, de esélyt kapott veled: megkésve bár, de ő is felnőhet.

Semmi sem állandó: a jó-, s a rossz napok sem – ezt tanulta elsőként tőled. Már vagy ötnapos voltál, mire elsajátította a pelenkázás szakszerű műveletét – a kórházban napokig csak fekve, nem tudta ellesni az ápolóktól, hogy ki kell hajtani a „csipkéket”. Az első hat hétben, tudtán kívül, éheztetett téged. Előtted sosem fogott csecsemőt, s a hősanyaság is távol állt tőle.

Boldog anya tud boldog gyermeket nevelni – fő vezérelvként rögzítette. És mindig mosolyogni rád, minden nehézségben.

Nem fog eljutni körmöshöz a következő három évben – riogatta a nővére, mielőtt bement a szülészetre. Nem-e? Fogd meg a sö… fekete ribizli szörpöm – gondolta magában, s dacból is ápolt a keze. Mert amiként anyád viszonyul nőként magához, aképpen fogsz te is. S amit a férfiakról gondol, (jajj!) meghatároz téged is…

Bocsásd meg, pici lányom, de anyád – saját örömére – havi egy kulturális eseményre is elmegy. Kéthónapos korod óta dolgozik melletted. Énközpontú nőből szempillantás alatt családfenntartó lett. Kéthetente egy-egy terepmunka a szellemi feltöltődése.

A közelgő keresztelődre libalakomát nem ígérek. De töltelékes káposzta biztosan lesz: édes káposztából, csomborral, paradicsommal, ahogy dédanyád, nagyanyád s jobb napokon anyád is főzte.

Az anyaság láncolat. Amilyen anyák vagyunk, te is hasonló leszel. Nyomasztó a felelősség súlya, de a gyeplő – és a varázspálca is – a kezemben.

Fotó: Magyari Tekla

Folyt. köv. hamarosan.

A szerző műve a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának támogatásával jött létre.

A házmentés történetének előzményeiből:

korábban írtuk

A lányom háza én vagyok
A lányom háza én vagyok

Talán soha nem álltam távolabb az álmom megvalósulásától, mint ezekben a hónapokban, hetekben: a parasztház felújítási projektje mélyen alszik, az adósságcsökkentés teljes kómában, a törlesztésre szánt bevételemből élek. Ráadásul a pelyhes fülű újszülöttem teljes fókuszváltást követel. Egy hónapja én vagyok A Ház egy alig háromkilós, nyünnyögő csöppségnek. Anya épül, és mindent elfelejt.

korábban írtuk

Az Úr csodásan működik…
Az Úr csodásan működik…

Nem sokkal ezelőtt hallottam egy tapasztalt író-szerkesztőtől, hogy amikor már elviselhetetlenül gyötrő az ihlet késlekedése, valamint a leadási határidő fojtogató szorítása, legalább egy órára belefog valami másba: kertészkedik, virágot ültet, főz vagy kapál. Látszólag nem az írással foglalkozik olyankor, mégis, a mondanivaló a háttérben hatékonyan munkál. Jómagam is tapasztalom sok éve: amikor a legsürgősebb írásokra „edzek”, akkor készülnek a legbonyolultabb ebédek, akkor jön rám a rég halogatott taka

korábban írtuk

Élet kell az életbe
Élet kell az életbe

Észrevétlen reppent el az őszi szántás ideje, de karácsony előtt két nappal csak meglett – lóval és ekével. Csodás késő ősz volt. Novemberben nyírfákat ültettünk, december elején még rukkolát szüreteltem a kertben. Csupán néhány napot szunnyadtak a borozdák hó alatt, a konyhakertem puha dunyháját az enyhe tél idén gyorsan elcsente. Hamar elérkezett a tavaszi veteményezés ideje.