Az Úr csodásan működik…

Nem sokkal ezelőtt hallottam egy tapasztalt író-szerkesztőtől, hogy amikor már elviselhetetlenül gyötrő az ihlet késlekedése, valamint a leadási határidő fojtogató szorítása, legalább egy órára belefog valami másba: kertészkedik, virágot ültet, főz vagy kapál. Látszólag nem az írással foglalkozik olyankor, mégis, a mondanivaló a háttérben hatékonyan munkál. Jómagam is tapasztalom sok éve: amikor a legsürgősebb írásokra „edzek”, akkor készülnek a legbonyolultabb ebédek, akkor jön rám a rég halogatott takarítás. Amint azonban az „időhúzó pótcselekvések” végére érek, játszi könnyedséggel íródnak a szavak, s pikk-pakk megy a koncentrálás. Remélem, hasonlóan működik a házfelújítás is: a „pihentetés” hosszú hónapjai alatt is halad a megvalósulás kifürkészhetetlen útján.

Amikor egy projektet megtervezünk, gondolatban mindenki nyílegyenes utat vizionál. Pedig tervezhetetlenek előre a nem várt akadályok, szinte mindig közbejön egy éles kanyar, áthidalandó dagonya vagy emésztő(nek tűnő) mocsár. 

A célokhoz nincs egyenes út.

Rendszerint hajmeresztő lejtőkön, hosszas kitérőkön kell átverekedni magunk. Hegymászók mesélik, csúcstámadás előtt gyakran napokig nem is látszik a megcélzott hegycsúcs. De attól még tudják, hogy hová tartanak, merre visz a girbegurba, úttalan út.

Idén nyárra a terasz befedését terveztük. 

A 160 éves parasztháznak ugyan nem volt filagóriája, de mai ember lánya mai igényekkel operál. A parasztházmentésben jártas építész az épület hátsó meghosszabbításaként tervezett egy teraszt, kőalapja már a ház alapjával együtt, a költöztetéskor elkészült, ám a gerendák összerakásának villám-hete alatt nem volt már idő – se pénz – befedni a boldog órákat ígérő kiülőt. Ráadásul hiányzott hozzá csaknem ezer cserép, ami újabb nap le- és felrakás, s a rohamtempóban dolgozó ács-csapat diktálta az ütemet, elmaradt tehát. Idén aztán, a tervezgetős téli hónapokban kiszámoltuk, hány gerenda, hány léc, s kábé mennyi pénzből kellene hozzá, ázik ugyanis a még fedetlen terasz alapja, s az olykor tócsaként álló esővíz korántsem gerendaház-barát. Erre a nyárra terveztük a kis-, de annál fontosabb haladást. 

Ki gondolta akkor, hogy berobban egy sürgetőbb feladat, ahová át kell csoportosítani a nem létező pénzt és prioritást?

Elsőbbséget kapott ugyanis egy korábban nem kalkulált babaszoba és a teljes albérlet-felújítás. Előbb érkezik az új lakó, s csak majd aztán készülhet a saját ház: a gyerekkel járó fókuszváltás évekkel tolhatja későbbre a falura költözést meg a parasztházfelújítást…

Leszedem a gonddal keményített csipkét a házzal együtt vásárolt szekrények polcairól, ki tudja, hány évtizede vasalta őket női kéz utoljára? A jócskán megkopott, de annál beszédesebb tálaló egy ideig még a városi albérletben emlékeztet rá: 

a falusi álmom félkészen ugyan, de kitartóan vár. 

⁎⁎⁎

A borsó életerősen virágzik a Magyari ősöktől örökölt kertben, a zöldhagymából és a gyérítés salátából ettünk már. A bodza, a galagonya és hecserli bokrok buján jelzik a bennvaló természetes határvonalát. Az őzek tovább szökkennek, amikor meghallják a kocsim zaját, de az énekesmadarak szólói minden ottlétem alatt negyvenegy évem ráncait simítják. Amikor a legjobban aggodalmaskodtam, ki fogja kaszálni a csaknem harminc áras kertet, önként jelentkezett az egyik szomszéd: az állatainak jól jön a fajgazdag takarmány. 

Aranyat ér az ilyen helybéli, székelyföldi falvakon is ritkán találni ilyet már. 

Sürgősen el kell ültetni az édesburgonyát. Cseppet sem hagyományos errefelé, bár fontosak a gyökerei, akárcsak a székely embernek – oldja fel az ellentmondást a jó humorú kollégina az első batátaszüret után. Az őszi szántást követően, ültetés előtt kapálás is dukál. A kalákában végzett ültetés és ásás az évünk közösségi ünnepévé vált: a reformzöldségnek számító édespityóka meghitt csapatot verbuvált, a földdel való érintkezés, a fizikai munka valami egyszerű, ősi mélységekbe repíti vissza az összes városi klaviatúra-betyárt.

⁎⁎⁎

Anyánk hetven elmúlt, de kitartóan ültet, hajlong és gyomlál. 

Az albérletben meszet vakar, töröl, rendez és szekrényt sikál – merthogy a várandós lánya egy ideig nem hajolhat, nem cipelhet már. A dolgozó barátnő takarítónőt küld maga helyett, női segítségből nincs hiány… Három fiútestvérét hozza a bútorokat ki- és behordani a másik barátnő, húszéves, vadidegen testépítő srácok kerülnek Facebookon, amikor a testvérek nem érnek rá. Távoli kolléga segít a hűtőszállításban, bátyám függönytartót fúr és polcot szerel, unokaöcsém a bérelt házikó aprócska kertjében kaszál. 

Még meg sem született a lányom, de a családot összehozta már. 

⁎⁎⁎

A beltéri építkezési anyagokat forgalmazó nagyáruház társtulajdonosa egy csütörtökön hív fel, a Facebookon látja az egy hónapja zajló lakásfelújítást. Segíteni szeretne a maga eszközeivel: válassz bármit, legyen az zuhanytálca, csempe vagy fürdőkád. 

(Kisvárosban) jó tett helyébe jót várj! 

A luxusmárkás babakocsi az eresz alatt, összeszerelésre vár. Többet ér, mint az autóm, szintén megható felajánlás. Babakelengyéből lassan kisebb turkálót nyithatnék már. Emberi kapcsolatokra épül most a babaszoba és majd a parasztház. Korábban sosem sejtett módon összezárnak ilyenkor a kisgyermekes anyák.

Nem lehet egyszerre félni és énekelni is – hívja fel a figyelmem a pszichológus-barát. Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van – éneklem hangosan a kocsiban a zsoltárt. Heteken belül itt az örökös, az első dalok közt tanítom meg neki a Ne aggodalmaskodjál-t. 

Folyt. köv. hamarosan.

A szerző műve a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának támogatásával jött létre.

A házmentés történetének előzményei itt olvashatók:

korábban írtuk

Élet kell az életbe
Élet kell az életbe

Észrevétlen reppent el az őszi szántás ideje, de karácsony előtt két nappal csak meglett – lóval és ekével. Csodás késő ősz volt. Novemberben nyírfákat ültettünk, december elején még rukkolát szüreteltem a kertben. Csupán néhány napot szunnyadtak a borozdák hó alatt, a konyhakertem puha dunyháját az enyhe tél idén gyorsan elcsente. Hamar elérkezett a tavaszi veteményezés ideje.

korábban írtuk

Csodák márpedig vannak
Csodák márpedig vannak

Négy éve posztoltam ezt a képet. Akkor még egy senkinek sem kellő, huszonéve parlagon hagyott föld volt a most nagy becsben tartott kertem. Kaszálta ugyan egy szomszéd, de mi, a városi unokák semmit sem kezdtünk vele. Itt akarok megöregedni – írtam akkor, ám mint nagyon távoli álom lebegett előttem. A falura költözés ugyan még ma sincs közel, de csodás érzés látni, hogy az álom látványosat haladt a beteljesedés fele.

korábban írtuk

A félelem semmiképp sem győzhet
A félelem semmiképp sem győzhet

Pompás állapotban voltak a gerendák – a 160 megélt esztendő ellenére. 1863 – díszelgett a felirat a pincebejáratnál, amikor a tanácsadóimat is vittem. Merthogy „gyönge” nőként nem hozhattam meg a döntést, szakértőket hívtam a bontásra váró házikó szemrevételezéséhez.

korábban írtuk

Mi marad, ha (f)eladod az álmod?
Mi marad, ha (f)eladod az álmod?

Aki építkezett valaha, tudja, teljességgel kizárt, hogy minden a terv szerint haladjon. Mindig van egy váratlan csavar, egy legyőzhetetlennek tűnő akadály, egy szívhalálként ható árulás – minden dramaturgiában kötelező tartalom. Ugyancsak kötelező „tartozék” a feladás szele, az újratervezés és kezdés, sokszor. A házam történetében is elérkezett egy ilyen pont.

korábban írtuk

Élet kell az életbe
Élet kell az életbe

Észrevétlen reppent el az őszi szántás ideje, de karácsony előtt két nappal csak meglett – lóval és ekével. Csodás késő ősz volt. Novemberben nyírfákat ültettünk, december elején még rukkolát szüreteltem a kertben. Csupán néhány napot szunnyadtak a borozdák hó alatt, a konyhakertem puha dunyháját az enyhe tél idén gyorsan elcsente. Hamar elérkezett a tavaszi veteményezés ideje.