Önkifejezésből megélhetés: a tetovált rosszfiú

Motorbőgés, kerékcsikorgatás, káromkodva cigiző, tetovált pasik, mindenki ismeri a jelenetet: van akik szerint kerülni kell őket, mint a tüzet, míg mások számára, ha titkon is, álmaik pasijának tökéletes megtestesítői. A megszelídítésre váró ügyeletes rosszfiúk.

Mégis kevesen gondolnak bele, hogy a modell-fotókon látott figurák létező emberek, és hogy sokan a hobbijukból, önkifejezésükből megélhetést is kovácsolnak, nem csak női fantáziákat mozgatnak meg. Lukács Roli egyike a fiatal könyvborítókra kívánkozó pasiknak, aki elmesélte, milyen rajzolt bőrben létezni a hétköznapokban, és milyen az, ha autók és emberek „díszítéséből” kell megélni. 

Autók iránti szerelem

Fiatal, sármos, tetovált és még egy huncut sebhely is díszíti az arcát: tökéletes „rosszfiú", aki a mostani trendek mentén akár modellkedhetne is. Nem teszi, viszont már-már tökéletesen beleillik a romantikus regények főhősei közé: imádja az autókat, de amikor nem könyékig olajos, akkor az íróasztal fölé görnyedve rajzol. 

A „Need for speed” videójáték ébresztette fel bennem az autók iránti szerelmet. Aztán ahogy cseperedtem, már valódi autókkal kezdtem el játszani,

üvegszálas módszerrel tuningolom a négykerekű bestiákat. Lökhárítók, küszöbök. Jórészt a sajátomon dolgozom, hisz olyan nincs, hogy kész legyen, de felkérésre mások kocsiját is megcsinálom” – meséli igazi gyermeki örömmel. Elmondta, hogy bár sokáig driftelt is, ma már sajnálja az aszfalton koptatni a szépülő-épülő gépet, viszont ha havas a terep még be-bedurrantja a motort. „Hobbiautó, igaz még csak külsőleg dolgozom rajta, valószínű a mechanikát is megbuherálom a jövőben. Találkozókra járok vele, és büszkélkedem az eredményekkel”. 

Benzingőzös művészet

Hiába a kocsik iránti szerelem, Roli szakmáját tekintve nem mérnök vagy autószerelő. Művészeti iskolában tanult, már kisgyerekként szeretett rajzolni. Saját elmondása szerint, bár a családja bátorította, majdnem lebeszélte magát, és hajszál híján sikerült a felvételije. Elárulta azt is, hogy micsoda erős motivációja volt művészeti szakot választani: „nem volt matek”. A rajztömbtől, illetve a festővászontól már csak egy lépés volt, hogy a tetoválás is felkeltse az érdeklődését. „Már az iskolában tetováltam, házilag gyártott gépen. Az első munkám egy méhecske volt. Akkoriban rajtam még nem volt semmi, szűz bőrrel szignóztam másokét.” – foglalta össze a kezdeteket.

A barátai bőrét vitte vásárba, rajtuk gyakorolt és mindent autodidakta módon tanulmányozott ki, és a YouTube segítségével próbált tökéletesíteni.

Mostanra már több százan hordják a munkáját, amit profi körülmények között készít el. „Szeretem a kreatív, »beteg« mintákat kidolgozni, de rengeteg olyan kérést is teljesítek, amiket én magam sem értem, miért akar valaki egy életen át magán viselni” – ismerte be. Elmondta, hogy farkasból van legtöbb a portfóliójában, de akadnak minták, szimbólumok, amit nem vállal, például fiatal pároknak is tagadta meg a kérését, hogy a egymás nevét feltetoválja rájuk. „Amikor szinte biztos vagy benne, hogy a nagy lángolásnak vége egy negyedéven belül, nem akarsz részese lenni egy életen át tartó megbánásnak”- jelentette ki. 

Nem csak a könyvborítókat bámulják

Első saját tetoválása egy X lett a bokáján, ami fájt ugyan, de másnap már strandolt vele. Akkor már nagykorú volt, de beismerte, a döntését nem azért akkor hozta meg, mert úgy gondolta, hogy nagykorúként megfontoltabban dönt, egyszerűen tartott tőle, hogy otthon a szülei hogyan reagálnának. Azóta viszont komoly gyűjteményt tudhat a teste minden szögletén.

„Vannak, akik már megszokták, hogy így festek, meg természetesen mindig vannak, akik nagyon furán néznek, akár kikerülnek emiatt. Megszoktam, nem is adok figyelmet az ilyesminek.

Az biztos, hogy nyáron, amikor lengébben lehet öltözni, vagy egyenest derékig meztelenül jönni-menni, érzem magamon a csajok tekintetét, még ha ez szórakoztat is. A barátnőm is mindig észreveszi, ő pedig annyira nem szokott örülni ennek a kiemelt figyelemnek” – vicceli el a helyzetet. Jövőbeni tervei között szerepel a saját tetoválás-gyűjteményének bővítése, ahogy az autó-tuningolás, akár az airbrush festés gondolatával is eljátszadozik. Az viszont biztosnak tűnik, hogy jópasi trendek jönnek és mennek, de Roli személyisége nem a divatirányzatok szerint változik, még ha mosolyogva ki is élvezi a jelenlegi figyelmet, ami körülveszi. 

Kiemelt képet fotózta: Benedek Szabolcs