ARCHÍV Élsportolók járvány idején

Az idei sportszezonban is bőven lett volna miért, kiért szurkolnunk. Saját csapataink esetében is több éves munkát húzott keresztül a világjárvány, s bár értik a helyzet súlyosságát, nem könnyű elfogadni, hogy később kell bizonyítaniuk. Számukra talán a legfontosabb, hogy formában tartsák magukat a kényszerpihenő alatt is. Hogyan tovább, ha már elmúlt a vész? Erről kérdeztük sportolóinkat. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)
Hirdetés

Az elmúlt időszak egy sportágnak sem kedvezett. Bár voltak és vannak már mérkőzések, megmérettetések, ez azért még nem azt adja, amit hátrahagytak – sem nekik, játékosoknak, sem nekünk, szurkolóknak.

Demeter Nóra, a Sepsi SIC játékosa

Február közepén ötödször lett román kupa-bajnok a Sepsi SIC kosárlabdacsapat. Jelenleg csak elméletben készülhetnek a rájátszásra, ez következett volna a csapat naptárában.

„Esélyesek voltunk a bajnokság megnyerésére, nagyon sokat dolgoztunk ezért”,

mondja Demeter Nóra, a Sepsi SIC kosárcsapat játékosa. Mivel a mérkőzések elmaradtak, Nóra naponta többször is edz, hogy formában tartsa magát: a saját testsúlyos és súlyzós gyakorlatokat egyaránt kedveli, emelett biciklizik, TRX-ezik és jógázik is teste épsége érdekében. Azt mondja, ebben az időszakban jobban figyel az egészségére mint eddig bármikor.

„Több vitamint szedek, és figyelek arra, hogy természetes úton is erősítsem az immunrendszerem. Szerencsére anyukám kertje ezt lehetővé teszi, és otthon termesztett zöldségeket és gyümölcsöket ehetek” – teszi hozzá a kosárlabdázó. Sportolói karrierje mellett Pécsett a jogi tanulmányaiban is helyt kell majd állnia. „A vizsgák után a kosárlabdapályán folytatom és gőzerővel kell dolgoznom, hogy bepótoljam a kimaradást, és hogy tovább fejlesszem magam” – mesélt terveiről a fiatal tehetség.

Niczuly Roland, a Sepsi OSK kapusa

Nyolc bajnoki idény, 287 lejátszott meccs és 476 rúgott gól után a Sepsi OSK futballcsapat háza táján is lelassultak az események. A csapat egyébként jó idényt tudhat maga mögött, hiszen a román nemzeti első ligában és a román kupában is jól teljesítettek. „Egy egész szezon munkáját szakította meg a vírus” – mondja Niczuly Roland, a csapat kapusa.

A fiatal játékos nemrégiben lett apuka, így többnyire ez a szerep tölti ki most az idejét, de emellett próbál naponta minél többet mozogni, és betartani az edző által ajánlott edzéstervet. „A családom és magam érdekében betartom a járványügyi előírásokat, most ez a legtöbb, amit tehetek.

Fejben már védek a pályán, és azt remélem, hogy minél hamarabb ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk”

– mondja Roland. A Sepsi OSK-nak 12 mérkőzése maradt el az idényből, köztük a román kupa elődöntője.

Incze Kriszta, birkózó

Hirdetés

Nem tagadja, csalódott, hogy félbeszakadt a szezon, hiszen nagyon szeretett volna bizonyítani. A februári, római Európa-bajnokságon ötödik helyen végzett a sepsiszentgyörgyi sportoló, tehát benne volt a lendületben. A tavalyi két ezüst-, valamint bronzérme mellé szeretett volna újabb sikereket. Épp az európai kvalifikációs versenyre készült, Budapestre, ahonnan egyenes út vezetett volna a tokiói olimpiára. Számára a formában maradás most nehezen megy, a bezártságot sem kedveli. „A kijárási tilalom miatt nem igazán tudok sok mindent csinálni. Itthoni edzéseket végzek minden nap, ha pedig már nem bírok otthon ülni, elmegyek biciklizni” – avatott be mindennapjaiba Kriszta.

Arra figyel, hogy ne lustuljanak el az izmai. Hogy mit hoz számára a jövő, nem tudja megjósolni, hiszen nagyon sok versenye hiúsult meg. Az viszont biztos, hogy olimpiai álmait nem adja fel, csak eltolja egy évvel.

Becze Tihamér, a Csíkszeredai Sportklub tagja

A jégkorong élvonalában játszó csapatok idényről idényre bizonyítanak, most azonban az Erste Liga, valamint a román bajnokság rájátszását szakította félbe a járvány, amely Becze Tihamér, a Csíkszeredai SK jégkorongozója szerint a szezon legizgalmasabb és legfontosabb része. „Nagyon érdekesen alakultak a meccsek. Mindkét székely csapat a rájátszásba jutott, a Sportklub és a Gyergyói Hokiklub mérettettek össze, sajnos csak két meccs erejéig. Erős és sikeres szezont zárhattunk volna, reméljük jövőre ugyanitt találkozunk” – bizakodik Becze. Addig viszont próbál formában maradni.

„Az egész családom részese az egészséges életmódnak, amit folytatnom kell a sikeres fizikai felkészülés érdekében. Bevallom, mostanában néhányszor eltértünk a megszokottól, sütöttünk magunknak kenyeret, és volt pár diétamentes nap is. De ez csak egy-két alkalom volt, aztán visszatérünk a napirendhez” – osztotta meg velünk élményeit a jégkorongozó. 

„Két szezon között nagyon pontosan felépített edzés-sorozatot szoktam követni. Komplex, egymásra épülő programok ezek, amelyek mindenképp szükségesek a jégen nyújtott kondícióm megtartásához és fejlesztéséhez. Ha lejár a járvány, ezekhez kell visszatérnem” – summázott a sportoló.

Kiemelt képünk illiusztráció: Shutterstok

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés