Ha november: Vásárolj vagy ne vásárolj? Ez itt a kérdés!

November már nálunk is a karácsonyi bevásárlási időszak őrületének kezdete. Ezt széles szalagcímmel fémjelzi a Black Friday, az akciós bevásárlások királya. A boldogító, az elhülyítő, a pénztárcaürítő Fekete Péntek. Ugyanakkor az „ellen-nap” is ekkor van: a túlfogyasztás-ellenes, bankkártya-összetörős, Ne vásárolj semmit! nap.
Hirdetés

1961, Amerikai Egyesült Államok, Philadelphia

Egy okos kereskedő a pulykasült mellett töprengve kitalálta az évszázad üzletét: legyen a Hálaadás utáni nap a vásárlásé. Az ötlet instant működött: tömeg az üzletekben, bevásárlási láz, közlekedési dugó, végül rendőrség, gumibot. A Fekete Péntek, azaz Black Friday elnevezést is az utcán hömpölygő tömegről és a hatalmas kocsisorokról kapta. Az atrocitások miatt azonban az ötlet majdnem dugába dőlt, kellett hát egy új, ami ismét vásárlásra buzdítja a tömeget.

Jött egy másik okos PR-os, aki azt mondta: legyen AKCIÓ! És lett. Azóta is. 

A karácsony előtti bevásárlási szezon nyitónapja pár év után Philadelphiából átszivárgott más városokba, aztán Amerikából átterjedt a világ többi részére, kivétel ugye, a volt kommunista blokk, ahol a párt megvédte híveit a kapitalista mizériától (vicc).

Az akciókat felsorakoztató Fekete Péntek kitalálója, Abe Rosen, sokat dolgozott azon, hogy a Black Friday megnevezést, – aminek kezdetben volt némi pejoratív felhangja –, Big Friday-ra írja át, de nem sikerült neki. Maradt a fekete, szerencsénkre, mert kicsit bajban lennénk mi itt magyar nyelvterületen, ha ősszel is lenne egy Nagypéntek. 

„Mint sok minden más, Amerikától átvett dolgot, nálunk ezt is rosszul értelmezzük. A kereskedők pedig kihasználják a tömegpszichózist és a majmolás ösztönét, s jól átverik a népet. Mi meg hagyjuk magunkat, mert milyen vagány, hogy olyanok lehetünk, mint az amerikaiak… nekünk illúzió kell, a jólét illúziója, amit saját hülyeségünkből fakadóan nagy pénzzel meg is fizetünk.” – összegzi kíméletlen véleményét Kinga, aki mélységesen ellenzi mindazt, ami Amerikából hozzánk nyakló nélkül jön át.

A fekete pénteki akció kavalkád valóban azért talált melegágyra nálunk, mert hosszú időn keresztül nélkülöznünk kellett mindent, amivel a nyugati civilizáció kényeztette állampolgárait: ruhákat, elektronikai cikkeket, kozmetikumokat. Így most már évtizedek óta pótolunk. S ha úgy érezzük, nincs pénzünk, hát ott vannak a leárazások. Ugye, milyen jó alkalom olcsóbban hozzájutni az egyébként elérhetetlen árú termékhez? Az is lenne, csak nem az. 

Vettem tavaly egy csizmát 700 lejért. Idén, ugyanaz a csizma – csakhogy ezidőtájt már tavalyi modellnek számít – „leárazva”, azaz 30 százalék árkedvezménnyel, szintén 700 lej. Ennyit az itthoni akciókról – meséli Blanka, aki sokat élt Amerikában és azt mondja, a tengeren túl nem nagy kunszt valóban olcsón vásárolni ruhaneműt. Ám az ottani fekete pénteki bevásárlás szerinte elsősorban az elektronikai cikkekre irányul, amelyeket tényleg féláron lehet ilyenkor beszerezni. „Itthon az embereket masszívan átverik az üzletek, beleértve a nagy online boltokat is. Nem szeretem, ha hülyének néznek!” – fejezi be Blanka.

1992, Kanada

Ami elég, az elég!” – jelentette ki a reklámszakmában dolgozó Ted Dave, aki egyúttal kitalálta a Ne vásárolj semmit! napot. Ezáltal akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen.

Az ötlet aztán mozgalommá fejlődött, tiltakozássá a túlfogyasztás ellen, az ellen, hogy a világ népességének mintegy 20 százaléka fogyasztja el a rendelkezésre álló tartalékok 80 százalékát. 

Hirdetés

A Buy Nothing Day sok esetben egybeesik a Black Friday-jel, mert előbbit mindig november utolsó péntekén tartják. 

Nem titok: egyre jobb üzlet a Ne vásárolj semmit!

Vannak amerikai boltok, amelyek bezárnak a Ne vásárolj semmit! napon. Mások nagy betűvel hirdetik, hogy náluk márpedig nincs ilyenkor semmiféle akció. S hogy hol éri meg ez nekik? Hát ott, hogy a nevük bekerül a körforgásba, újságcikkek, facebook, insta hirdeti, hogy ők a jó fejek.

Egyszóval remek reklámfogás.

Mondjuk azok a boltok, amelyek közölték, hogy egész napi bevételüket környezetvédelemre fordítják, tényleg jó fejek, még akkor is, ha esetükben is reklámfogás a jófejség.

„Hülyeségnek tartom, hogy csak azért vegyünk meg valamit, mert le van árazva. Vagy szükség van rá, vagy nincs. Én személyesen a Ne vásárolj semmit! napot tartom jónak. Amúgy is agyonvásároljuk magunkat teljesen fölösleges dolgokkal, legyen egy olyan nap, amikor a józan gondolkodásra buzdítják az embereket, s nem a még nagyobb elhülyülésre!” – magyarázza Kati, aki elmondása szerint egyébként sem vásárol soha fölöslegesen. 

Elsősorban Európában, tehát itthon is, sokan átértelmezik a Ne vásárolj semmit! napot amolyan Vásárolj helyitől, vásárolj termelőtől, vásárolj hazait! nappá. Ami egyébként teljesen egyezik azzal az egyre népszerűbb nézettel, amely a környezet védelmét és a fenntarthatóságot minden fölé helyezi. 

Konklúzió, ha kell: Fekete Pénteken tartsunk Ne vásárolj semmit! napot.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés