ARCHÍV Háztartási tippek-trükkök kezdő és haladó konyhatündéreknek

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a legújabb gyapjúpulóverünk az első mosásnál gyerekméretűre zsugorodik össze. De könnyfakasztó az is, ha a levest sikerült elsóznunk. Legtöbbször van megoldás. Ígérjük! (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)
Hirdetés

Pirítós édesburgonyából

Ha szeretnénk kiváltani a kenyeret az étkezésünkből, próbálkozzunk az édesburgonyával: gazdag rostforrás, számtalan vitamint és nyomelemet tartalmaz, és nagyon gyorsan elkészíthető. Reggeliként remek! Nagyobb édesburgonyákat válasszunk a boltban, majd éles késsel hosszában körülbelül egy centiméter széles szeletekre vágjuk.

A szeleteket grillsütőn is kisüthetjük, de egyszerű kenyérpirítóban, magas fokozaton is készre sülnek.

Ha úgy találjuk, nem sültek át az édesburgonya-szeletek, akkor próbáljuk kissé vékonyabbra szelni. Feltétként pedig bármilyen szendvicskrémet használhatunk, de rányomkodott avokádóval vagy néhány szelet paradicsommal és fetasajttal is kiváló. Vigyázzunk azonban, egyszerre csak annyi édesburgonya-pirítóst készítsünk, amennyit el is fogyasztunk: ha állni hagyjuk a szeleteket, akkor meglágyulnak, kevésbé élvezhetők.

Ha elsóztuk a levest, pörköltet

Konyhai aranyszabály: fokozatosan, egyszerre csak keveset sózzunk, hisz hozzátenni mindig lehet, kivenni azonban már nehezebb. Mégis előfordul, hogy túl sok ömlik az ételbe a sótartóból, vagy más sótípusra váltunk, és elsózzuk az ételt. Ha még a fövési idő alatt észrevesszük a hibát (és nem a szükséges mennyiség három-négyszeresét adtuk az ételhez), akkor megpróbálhatjuk helyrehozni.

Ha elsőztad…

A fövő levesbe vagy leves, szaftos ételhez adjunk két-három szem meghámozott burgonyát. A krumplikat főzzük készre a lében, de semmiképp ne tálaljuk az étel mellé: a krumpli ugyanis magába szívja a felesleges sót. Megmenti ugyan az ételünket, de valószínűleg fogyaszthatatlan lesz.

Gyapjú mosása

Hirdetés

Az új pulóverek, kabátok címkéjét érdemes elolvasni, hisz sokszor gyapjú is van az összetételükben: ha az ilyen ruhaneműt nem megfelelően mossuk ki, akkor tönkremegy. Gyapjú ruhaneműt langyos, 30-40 Celsius-fokos vízben mossunk, kímélő mosószert használjunk. Centrifugálni szigorúan tilos! A felesleges vizet kézzel nyomkodjuk ki, és

szárításnál ne függőlegesen aggassuk fel a ruhákat (hisz így a saját súlyuktól nyúlnak el a gyapjúdarabok), hanem a  szárítóra fektetve szárítsuk.

A kötött gyapjúszövetet nem tanácsos vasalni, ha mégis szükséges, mosás után ne hagyjuk egészen megszáradni, hanem nyirkos állapotban vasaljuk ki ruhán keresztül. Ha a mosás miatt mégis összemegy a kedvenc gyapjúpulóverünk, akkor lágy vízben áztassuk, majd langyos vízben finoman nyújtsuk, nyomkodjuk meg, és utána fektetve szárítsuk. Ha pedig kinyúlt a gyapjúfelső, akkor előbb forró vízbe áztassuk, majd forró fűtőtesten vagy hajszárítóval szárítsuk ki.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés