Heti összefoglaló: érték és értékrend

E heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Szeptemberi lapszámunkból

„Nem érzem, hogy lenne olyan, amit a nevem, a családi örökségem miatt ne tehetnék meg. Mert azokat a dolgokat nem is akarom megtenni. Például nem lehetek korrupt politikus, mert az rosszul nézne ki. És nem én fogok hason csúszva kijönni a kocsmából. Én inkább úgy akarok kijönni a kocsmából, hogy kísérjen a zenekar hazáig.”

Életörökség: teher vagy útravaló?

Pénzügyeink: eszköz, erő vagy hatalom?

Az anyagiakból származó konfliktusok előkelő helyen szerepelnek a párkapcsolati problémák sorában. Az egyik legnehezebben alakítható probléma, ha a házastársak más-más pénzkezelési mintákat hoznak otthonról.

Párkapcsolati aknamező: pénzügyeink menedzselése otthon

Gernyeszeg utolsó birtokos gazdája – Az arisztokrata fogatos

„Én ebben a körben soha nem találkoztam végletekig elkeseredett, nyafogó, siránkozó emberekkel. Természetesen adódtak nehéz pillanatok, biztosan ők is szenvedtek, de soha nem mutatták. A kastélybeli életükről azonban vajmi keveset tudunk, a családtörténelemnek ez a része nagyon hiányos, ritkán került szóba például, hogy melyik szoba miként volt berendezve – valószínűleg azért, mert ez életük roppant fájdalmas szakaszát elevenítette volna fel.” – idézi fel emléküket fiuk, Teleki Kálmán

Gróf Teleki Mihály, az arisztokrata fogatos

A zaklatások mind egy tőről fakadnak, és mind az emberi lelket rombolják

„Mint a kígyók, megharapnak, ártalmatlanná tesznek, félig megrohadsz, akkor megesznek, szétszednek, majd újra összeraknak, és már nem tudod, hogy ki voltál, ki vagy, hová tartasz.” – Nemzetközi mérések szerint a dolgozók 10–17 százalékát zaklatták vagy zaklatják munkahelyükön.

Mobbing: amikor a munkahely pokol

Hirdetés

Talán azért nincs kibeszélve, mert nem találjuk rajta a fogást

„Mi az, amit a mai kor emberének el lehetne mesélni róla, hogy érzékelhetővé tegye az akkori viszonyokat. Ahogy vannak generációs törések, és az ember a saját gyerekével is nehezen érti meg olykor magát, úgy ennek a korszaknak a tanúi sem találják a módját, hogy elmeséljék.”

Gazda Árpád: „Nem akartam megdicsőülni”

Ha meghibásodott a régi apuka… Olvasónk küldte

Egy elvált olvasónk apukaboltba kalauzol – vélemény a másik oldalról.

Apukát tessék!

Nagy Eszter lovasoktató: „A lovaglás vezérgondolata az alázat és a tisztelet”

Jó hatással van a mentális egészségre. Köztudottan, az állatokkal való foglalkozás elősegíti egyes betegségek gyógyulását, javulását vagy szinten tartását. Sok pozitívumot tanulhatunk a lovaktól, például felelősségérzetet, nyitottságot, bizalom kialakítását, empátia fejlesztését.

Lovaglás: mozgás és terápia egyszerre

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés