Heti összefoglaló: mi kell a békéhez és a lelki egyensúlyhoz?

Múlt heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Októberi lapszámunkból

A békére mondunk igent a Nőileg magazin októberi lapszámában. A béke filozófiai értelmezéseiről, a külső és belső békéről Balogh Brigitta filozófust, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Semmelweis Egyetem docensét kérdeztük.

Balogh Brigitta filozófus: Nem minden béke, ami annak látszik

Hogyan állunk saját lelki egyensúlyunkkal?

– a lelki egészség világnapján is érdemes feltennünk magunknak a kérdést. Idős emberek életútjuk végén arról számoltak be egy nagyszabású kutatás részeként, hogy a kiegyensúlyozott, boldogságban megélt pillanataikat viszik tovább magukkal, ez a legfontosabb, ami élettapasztalatként megfogalmazódott mindannyiukban. Ez pedig megerősίthet abban: a lelki egészségünk igencsak fontos, kardinális kérdés.

A lelki egészség nem állapot: cselekvés

Tenyerén hordoz az Isten

„Nagyon érdekesnek találom a szeretetnyelvek kérdését. Szívesen utánanéznék, hogy miként állunk ezzel a kérdéssel az oktatásban, a pedagógus-diák viszonyban. Vannak-e ennek árnyalatai, illetve milyen árnyalatai vannak a különböző életkorú diákokkal való kapcsolatban. Mennyire van lehetősége, motiváltsága a pedagógusnak megismerni a diákjai szeretetnyelvét.”

Tudós nők: Dr. Barabási Tünde

Hompoth Erika: Ez a szakma jellemet is formál, kitartásra, alázatra tanít

„Hobbimmá avattam ezt a mesterséget, de a cél mégis az, hogy egyszer méltó legyek rá, és a szakácskabátjaimra felkerüljön a séf szó. Egy helyes kis bisztró vagy kockásabroszos vendéglő konyhafőnökeként már azt fogom érezni, hogy elértem a célom.”

Hirdetés

Aki a pennát fakanálra cserélte

Jólesik, ha kapnak egy kis figyelmességet. Csak úgy.

Hiába vannak ideálok, sablonok és standardok, hogy mikor épp mi számít szépnek, a szépség fogalma mindenkinek mást jelent. Így van ez jól. És bár az embereket nem a külsejük alapján ítéljük meg, bármennyire is patyolatfehér polkorrektek akarunk lenni mindenben, szívünkre tett kézzel kijelenthetjük: vakok nem vagyunk. A nők számára megszokott, hogy bókokkal árasztják el őket, de miért számít tabunak a pasik külsejét megdicsérni?

Szép szemek és pironkodó pasik – A székely férfiaknak nem bókolnak

Erre nagyon figyelj oda, Henikém!

Az elején ahogy szoktatod, utána úgy fog viselkedni, s ha elrontod, a te idegeidet fogja megenni egy életen keresztül… Jól jegyezd meg, nem az a fontos, hogy jóképű legyen, s cifra ruhákban flangáljon fel-alá – nagyi nem szól bele, de tudja, milyen fiúval fogná meg Henike az Isten lábát.

Nagyi szemszögéből a világ – S a fiúkkal hogy állsz?

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés