ARCHÍV Amikor a méhek gyógyítanak – Az apiterápia újrafelfedezése

Legrövidebben talán úgy fogalmazhatjuk meg az apiterápia lényegét, hogy a méhek termékeinek és adottságainak felhasználása. Ezek gyógyhatása ezeréves emberi tudás és tapasztalat, amit méhészek nemzedékei adtak tovább, modern alkalmazása, leírása, kutatása viszont csak pár évtizedre tekint vissza. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)

Maga az elnevezés, az apiterápia egy magyar orvoshoz, Dr. Beck Bódoghoz köthető, aki a módszer alapjait bemutató könyvet is megjelentetett az 1930-as években. Eleinte kizárólag a méhméreggel való gyógyítást értették az apiterápia alatt, ma már jóval tágabb a fogalom: minden kaptártermék, valamint a hozzájuk kapcsolódó gyógymódok beletartoznak. Itt vannak például az apiterápiás házak, amelyek egyre elterjedtebbek Európa nyugati és keleti felén is. Erdélyben, Székelyföldön is van már néhány „méhesház”, de azért még mindig kuriózum ez a szolgáltatás. 

Nincs szúrás!

Mi a Hargita lábánál, az Ivó völgyében lévő Zümmögőt kerestük fel. Erdő tövében, hegyi kaszálók mentén, patakzúgásban, kristálytiszta hegyi levegőben áll a Bíbor Méhészet nagy ablakos kis faháza, amely egész nyáron fogadta a vendégeket, több százan kerestek erőt és gyógyulást a méhek között. Sándor Csaba régóta méhészkedik, régóta tervezett valami ilyesfajta fejlesztést, végül egy családon belüli súlyos betegség gyorsította fel a folyamatot és egy barát segítségével két hét alatt felépült a Zümmögő.

Az apiterápiás házban a méhek segítségével gyógyulhatunk, relaxálhatunk, pihenhetünk, kellemes környezetben, fájdalommentesen, miközben alattunk több százezer méhecske zsong. Úgy gyógyítanak minket, hogy valójában a saját természetes életüket élik, háborítatlanul. Kilenc kaptár van a ház alatt, egy kaptárban mintegy százezer méhecske. Mi pedig csak látjuk, halljuk, az orunkkal érezzük jelenlétüket, tehát nem kell tartanunk a méhszúrástól, mert a felületet, amivel érintkezünk, háló választja el a rovarok életterétől – magyarázza Sándor Csaba és felesége, Nagy Boglárka.

Kaptárlevegő, biorezonancia és hőhatás

Ez a három pillére az apiterápiás házban megvalósuló kezelésnek – tudtuk meg házigazdáinktól. Ahogy a nyári nagy melegben beléptünk, rögtön eltöltött a méhviasz illatú levegő. Ebből egy inhalálókészülék segítségével intenzíven is belélegezhetünk. A kaptárban 90 százalékos a páratartalom és 35 fok a  hőmérséklet, mégis steril a környezet, semmiféle kórokozó nem szaporodhat el a propolisznak köszönhetően. Elősorban a felső légúti megbetegedésekre, de az allergiákra is nagyon jó, hiszen a propolisz az egyik legerősebb fertőtlenítő – magyarázza Nagy Boglárka. Ráadásul a kis ház a nagy melegben „apiszaunaként” is funkcionál,  a finom és egészséges illatban jól működik a méregtelenítés, pozitívan befolyásolja a vérkeringést, megnyugtat, ellazít, a vendégek visszajelzései alapján a mindennapi stresszt, de a szorongást is jótékonyan csillapítja a benne eltöltött idő.

Kiegészítő gyógymód

Ha elnyújtózunk a padon, bezsonganak a méhek. Boglárka elmondása szerint félórát, órát érdemes eltölteni úgy, hogy a test minél több pontja érintkezzen a méhek által keltett rezgéssel. Az emberi test biorezonanciája egészséges állapotában 7,83 Herz körül van, betegség esetén kevesebb, és minél kevesebb, annál „fogékonyabbak” vagyunk a fertőzésekre. A rezgésterápia ezt képes megnövelni, mivel a kaptárban a biorezonancia az emberének ötvenszerese. Ennek köszönhetően indulhat be a gyógyulási folyamat, illetve az immunrendszer erősödése. Ma már orvosok is ajánlják kiegészítő terápiaként a rezgés- és kaptárlevegő gyógymódot ízületi fájdalmak, különböző mozgásszervi betegségek, krónikus stressz kezelésére, de a kemoterápia mellett alternatív gyógymódként sokat segíthet a daganatos betegeknél is az apiterápia. Boglárkáék azt mondják, hogy egy kezelés legalább tíz alkalomból áll, és jó, ha minél intenzívebb, azaz kétnaponta igénybe vesszük az apiterápiás ház szolgáltatásait.

Gyújtsunk gyertyát

Mikor ezt a cikket olvasod, kedves olvasó, a méhek már a télre készülnek, bár téli álmot nem alszanak, hanem összegömbölyödve „takaréklángon” tartják a kaptár hőmérsékletét a hideg időszakban. A Zümmögő bezár októberben, de az apiterápia egyéb jótékony hatásairól egyáltalán nem kell lemondanunk, sőt! Boglárka például gyönyörű méhviasz gyertyákat készít, és ilyenkor már javában készül a karácsonyra, a méhészeti termékekből állít össze alkalomhoz illő, egészséges és illatos ajándékcsomagokat. A méhviasz megköti a port, főleg ott, ahol valaki asztmás, érdemes a hosszabbodó sötétségben ilyen gyertyákat égetni.

Háziasszonyunk boszorkánykonyhájában többek között egy Csodakence is készül, amelynek alapanyagai méhviasz és a helyben, tiszta módon termesztett levendula, illetve körömvirág. Boglárka készíti el a macerátumot is (ami azt jelenti, hogy a leszedett növényeket hat hétig olajban áztatja, ez kerül majd a krémbe). Saját tapasztalatai és visszajelzések alapján hatásos sebre, égésre, csípésre, valamint ekcémára is.

A méz állandó táplálék házigazdáinknál – többnyire ízesítve, dióval, egyéb finomságokkal „megbolondított” formában. A mézről mindannyian tudjuk, hogy természetes immunerősítő, gyulladásgátló, baktériumölő hatással bír, de csont- és prosztata problémák, vérszegénység kezelésében is jó hatásfoka lehet a megfelelő módon kiválasztott, természetes és tiszta méznek. Azt is sokan tudják, hogy sokkal egészségesebb édesítőszer, mint a fehér cukor, jelentős az antioxidáns hatása, és néhány kutatás szerint a mélyebb alvásban, kifáradás leküzdésében is segít. 

Egy üveg méz előállításához a méheknek mintegy 2 millió virágot kell meglátogatniuk, és kb. 144 000 km utat kell megtenniük, ami alatt háromszor megkerülhetnék a földet. Ennyi ideig nem élnek (a dolgozók az aktív szezonban, nyáron mindössze 35–45 napig élnek), ezért ennyi méz összegyűjtéséhez több mint 500 méh szükséges. Egy méhcsaládnak (amely több tízezer apró rovarból áll) saját táplálkozásához 50–80 kilogramm mézre van szüksége.

Gyógykincsek a kaptárból

Az apiterápiás ház kapcsán említettük a propoliszt. Ami ugyebár egy gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek állítanak elő a kaptárban. A kutatások szerint legalább 60 különböző hatóanyagot, vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz, és nagyon jó az antibakteriális, regeneráló és sebgyógyító hatása. 

A kaptárak másik csoda-terméke a méhpempő. Ezzel a komplex összetételű anyaggal etetik a méhek a lárváikat és a királynőt is. A kozmetikai ipar régóta felfedezte ennek a tápanyagokban gazdag méhterméknek a jótékony hatását, főleg a ránctalanító és hámosító tulajdonságai miatt használják. Belsőleg fogyasztva étvágyszabályozó, általánosan erősítő, vérnyomás-szabályozó és immunerősítő hatását szokták kiemelni, de – mint írják sok helyütt – a szexuális aktivitást is képes fokozni. Ugyancsak összetett és sokoldalú hatása van a virágpornak, amit szintén ezeknek a szorgos kis élőlényeknek köszönhetünk.

Fontos lenne tudatosítani: ezek a csodálatos lények, amelyeknek ennyiféle gyógyhatást köszönhetünk, veszélyben vannak. A környezetre ártalmas növényvédő szerek, a csökkenő élettér, és táplálékhiány negatív hatással van a méhek életére, pedig az általuk végzett beporzás nélkül táplálékaink nagy részéről kellene lemondanunk. Szóval méz – és sok minden egyéb – addig lesz, ameddig a méhek táplálékot találnak magunknak, és ez rajtunk múlik.

Fotó: Erdély Bálint Előd

korábban írtuk