Csemetéink a képernyő előtt: öt okos mobilalkalmazás gyerekeknek

A kijárási korlátozás új kihívások elé állított szülőt és gyereket egyaránt. Mit lehet csinálni a négy fal között? A szerencsésebbek egy ideig eljátszanak a kertben, de a nap huszonnégy órából áll, és még ha nyolcat alvással is töltünk, még mindig marad 16 óra, amit hasznosan kellene eltölteni.

A szülő egyszerre pedagógus – mert a gyerekkel tanulni kell –, anya/apa, játszótárs és munkásember – mert a munkát el kell végezni, másképp nem lesz fizetés. Az összezártság mindenkit felemészt, és a szórakozási lehetőségek tára a négy fal között elég hamar kimerül, ezért a kreativitásunkat néha próbára teszi. A villanypásztor (a digitális eszközök közül bármelyik) néhány perc csendet garantál és gyanítom, az utóbbi hetekben növekvőben volt a képernyő előtt eltöltött időintervallum. Összeállítottam egy listát azokkal az alkalmazásokkal, melyeket az utóbbi időben vetettem be, hogy minőségi időt töltsenek a gyermekeim a képernyő előtt is. 

Szókereső

A játékszabály nagyon egyszerű: a táblán megjelenő betűket bármilyen irányba összekötve értelmes szavakat kell alkotni. Minél hosszabb szót sikerül alkotni, annál több pontot kapsz érte.

Mivel több szókereső mobilalkalmazás van mind a Google Play, mind az App Store áruházakban, ezért rátok bízom, melyiket töltitek le, nem tudtok melléfogni.

BOOKR Kids

Bár szinte 200 mobilalkalmazás van a telefonomon, a gyerekek villámgyorsan beazonosították a frissen letöltött BOOKR Kids alkalmazást.

 

Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy túl nagy a csend: a két gyermekem szépen bekuckózta magát az ágyba és verset hallgattak. 

A BOOKR Kids alkalmazás nem csak verseket, hanem meséket, kötelező háziolvasmányokat is tartalmaz interaktív könyv formájában. 

A jó hír, hogy ebben a nehéz időszakban a fejlesztők összefogtak a Samsunggal és több mint 400 interaktív hangoskönyvet tettek elérhetővé egy teljes hónapig. (BOOKR Kids letöltés: [iOS / Android]).

Az emberi test

Az emberi test nagyon izgalmas világ és a gyerekek természetes kíváncsisága e témában határtalan. Segítségünkre siethet a Tinybop fejlesztői által szignált The Human Body (az emberi test) mobilalkalmazás.

Bár alapértelmezett nyelve az angol, át lehet állítani magyarra is. 

Többfelhasználós app, így mindegyik gyerek (vagy felnőtt?) felfedezési útja személyre szabott.

Nagyon egyszerűen, remek animációkkal és hangeffektusokkal mutatja be például az emésztést, de a szem működését is – a kamerát használva az aktuális kép képződését mutatja be. A The Human Body mobilalkalmazás 4 dollárba kerül. ([Letöltési link: iOS / Android]).

Stop Motion Studio

Az egyik barátom ajánlotta a figyelmembe ezt az alkalmazást, azóta nagy sikernek örvend. A Stop Motion Studio mobilalkalmazással remek animációkat lehet készíteni otthoni környezetben, mindössze egy ötlet és néhány mozgatható tárgy kell az okostelefon/táblagépen kívül.

A gyerekek nagyon hamar megértik az alkalmazás működését, és onnan kezdődik a szórakozás. Készíthetnek animációt legókkal, elmesélhetik a plüssmaci egy napját stb. A Stop Motion Studio ingyenesen letölthető, de az extra funkciókért fizetni kell (max 30 lejt). (Stop Motion Studio letöltés: [iOS, iPadOS / Android]).

Itt nézd:

[embed]

[/embed]

Junior Coder

Nem lesz minden gyerekből programozó, de nem árt, ha a játékidejét azzal tölti, hogy problémamegoldási készségeit teszi próbára a rendelkezésére álló eszközökkel.

A Junior Coder olyan iPad-re fejlesztett alkalmazás, ami által a gyerekek már egész pici kortól megismerkednek a programozás alapelveivel. Bár angolul van, ebben az esetben nem okoz fejtörést, mivel az egyszerű és intuitív felület remekül vezeti a gyereket és a sikerélmény garantált, ha jól oldja meg a feladatokat. (Junior Coder letöltés [iOS]).

Kiemelt kép: Shutterstock