ARCHÍV Havibaj: miért is emlegetjük virágnyelven a menstruációt?

A menstruáció az emberiség felét érinti, mégis, mint egy hatalmas titokról, még egymás között is alig beszélünk róla. Pedig már az is gyógyír lehet, ha az embernek van alkalma, helye, tere elmondani a felmerülő kérdéseit, élményeit, ha nyíltan beszélhet. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi lapszámában jelent meg.)

Először hallgatunk róla. Utána csak suttogva, „virágnyelven” emlegetjük: virágom van, megjött a piros vendég, sőt, a „Mikulás” – így mondtuk az iskolában. Felnőttként már negatív kódra váltunk: „havibaj”, „beteg vagyok”, vagy szemöldökfelhúzással jelezzük, hogy „olyan” nap van. És minden erőnkkel igyekszünk úgy tenni, mintha nem lenne. Igyekszünk nem fáradtabbnak tűnni, és ugyanúgy teljesíteni a munkahelyünkön. Nem mondjuk le az edzést. Az úszásedzést sem. És akkor még az olyan helyzetekről nem is beszéltünk, amikor átázott a nadrág, és pulóverrel takargatva kellett haza slattyogni, ne’adj Isten nyílt röhögés tárgya lett az ember lánya. 

Beszélnek róla

Incze Boglárka Tünde menstruációs kelyheket forgalmaz, épp ezért több Facebook-csoportot is működtet a témában, román és magyar nyelven. Üdítő nyíltsággal beszélnek a tagok ezekben a csoportokban, például a méhnyakuk hosszúságáról vagy éppen a menstruációhoz köthető élményeikről.

Boglárka többször szervezett találkozókat, beszélgetéseket is. Mint mondja, néha látni lehet, ahogy egy-egy megszólaló szívéről leesik egy kő, hogy végre elmondhatta menstruációval kapcsolatos traumáját. Hogy végre volt egy hely, ahol beszélhetett róla. 

Összhangban a testtel

Árokszállási Edit szerző, „intelligens menstruálás-mentor”, a menstruációról szóló pozitív gondolkodás evangelistájának számít. Piros pöttyös napok címmel könyvet írt a módszeréről, amely szerint megtanulható a testünkre való odafigyelés, akár érezni is tudjuk, hogy mikor jön a menstruációs vér. Olyannyira, hogy nem is kell semmilyen menstruációs termék. A kulcsszó az összhang a testünkkel, hogy figyelmet fordítunk erre, ahelyett, hogy minden erőnkkel a tagadáson, eltüntetésen lennénk.

„Úgy tanuljuk, hogy a menzesz rossz, kellemetlen dolog. Megtanuljuk »kikapcsolni« a testet, és nem figyelni rá.

A tampon erre különösen alkalmas, mert alig kell figyelni rá”– magyarázza Edit a Piros Pöttyös Napok Facebook-posztjaiban.

Nem kell titkolózni

A nagyváradi Pozsonyi-Oláh Fruzsina szenvedéllyel gyárt mosható betéteket, mindenféle vidám mintákat varrva rá. Legújabb termékük a „nagylányoknak” szóló mosható betét, amin például színes unikornisok repkednek. Fruzsina termékeiből is az sugárzik, hogy nem kell a menstruációnak feltétlenül egy sötét dolognak lennie.

„Egyáltalán nem kellene hogy ez ciki legyen, hogy titkolózni kelljen a lányoknak mikor megvan, de ehhez kellenek a fiúk is”

mondja. „A férjem simán el tudja mondani, hogy miben különböznek a női betéteink. A 8 éves lányom már egy éve tud róla, hogy lesz ilyen, de a 6 éves kisfiamnak is teljesen természetes, hogy lát női betétet, vagy hogy beszélünk róla a nővérével, és teszünk el neki későbbre.” 

Szerinte a titkolózás abból fakad, hogy a szülők nem tudnak nyíltan beszélni a gyerekeikkel, ezzel azt az üzenetet küldve, hogy a menstruáció tabu. Ugyanakkor nem a fiatalok felvilágosítása az egyetlen hiány a témában. A tamponok használati utasításán figyelmeztetnek a gyártók a toxikus sokk szindrómára, ami az esetek több mint felében a tamponhasználathoz köthető. Hogy-hogy erről sem beszélünk, olvasunk többet? Ezek szerint a nők akár bele is halhatnak abba, hogy a menstruációjukat igyekeznek minél láthatatlanabbá tenni? „Fehér holló” – mondta rá az orvosom, amikor megkérdeztem erről. A statisztikák szerint minden 100.000 tamponhasználatra számítva 3−14 esetben kell számítani rá. Olyannyira ritka, hogy nem képez ellenjavallatot a termékek használatára. Ám jó tisztában lenni a veszélyekkel, hogy gyorsan tudjunk lépni, ha indokolt.

Másként is lehet: alternatív menstruációs termékek

Azon túl, hogy használatukkal mellőzzük a rengeteg toxikus hulladék termelését, az alternatív menstruációs termékek számos előnnyel rendelkeznek.

Mosható betét: speciális nedvszívó anyagból készül, ami alatt szellőzik a bőr. Patenttal vagy tépőzárral a bugyihoz erősíthető. Több méretben, tanga változatban is kapható. Kis tároló társul hozzá, amibe a használt betétet mosásig eltehetjük, és ami nem ereszt át szagot, nedvességet. Ha csak ezt mossuk, egyenesen a mosógépbe is tehető, vagy 5 perc alatt kiáztatható.

Menstruációs intimkehely: a hüvelybe helyezhető puha kehely, amelyet egyszerűen kiüríthetünk, öblíthetünk. Fontos, hogy jó minőségű orvosi szilikonból készült terméket válasszunk (olcsó verziók gyanúsak!), mert ez fertőtleníthető. Ha nem tudjuk felbecsülni, hogy pontosan milyen méret kell nekünk, a középmérettel érdemes próbálkozni.

Menstruációs bugyi: speciális nedvszívó anyagból készült fehérnemű. Kényelmes, és nem csúszik el. Cseréjekor viszont több az öltözködés, mert: bugyit kell cserélni.

Semmi: a „Piros Pöttyös Napok” módszer szerint tudatossággal és intimtornával minimálisra csökkenthetjük a menstruációs termékek szükségességét.

A toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) egy nagyon súlyos betegség, amely végtagok amputálásával, esetenként halállal is végződhet. Az esetek több mint felét a tamponhasználattal hozzák összefüggésbe, illetve az esetek harmada 19 év alatti lányoknál fordul elő, mivel náluk nincs még megfelelő védekezés kialakulva a baktériumok toxinjaival szemben – hívja fel a figyelmünket dr. Virginás Annamária, nőgyógyász. A ciklushoz köthető TSS jellemzően a havivérzés alatt, vagy közvetlenül utána jelentkezik. Oka a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető baktériumtörzsek (általában Staphylococcus aureus) túlszaporodása a menstruációs vérben és a tampon anyagában, illetve a baktériumok által termelt méreganyagok felszívódása a véráramba. A baktérium helyi szaporodását segíti elő a tampon, valamint a hüvelyi („barrier”) fogamzásgátlók (pl. pesszárium) használata. 

A toxikus sokk szindróma tünetei A betegség magas, 39-40 Celsius fok körüli lázzal, elesettséggel, rosszulléttel kezdődik. A vérnyomás gyorsan leesik, szédülés, ájulás fenyeget. A hirtelen jelentkező tüneteket lassabban kifejlődő kötőhártya-gyulladás, torokgyulladás, elesettség, hányás, hasmenés kísérheti. Jellemző, hogy a bőr kipirosodik, kiütések jelennek meg, majd hámlani kezd a tenyér és a talp. Havivérzés kapcsán ismétlődő lázas periódusok esetén elsőként erre kell gondolni. Dr. Virginás Annamária azt is hangsúlyozza, hogy akiknél már egyszer előfordult, 30 százalék eséllyel ismétlődhet a betegség, ezért ilyen esetben a tampon használata ellenjavallt.  Gyógyítható, ha időben felismerik Ha felmerül a toxikus sokk gyanúja, haladéktalanul mentőt kell hívni. A szindróma gyógyítható, ha a tünetek jelentkezése után rövid idővel felismerik, és a helyes diagnózis felállítása után azonnali terápiában részesül a beteg. Általában kórházi kezelés szükséges, a keringés összeomlásának veszélyével járó esetekben pedig intenzív osztályon történő kezeléssel lehet helyreállítani a felborult keringést. A végzetes kimenetelű esetek javarészt a késői jelentkezés vagy a késlekedő diagnózis miatt történtek. Fontos, hogy magas láz esetén azonnal forduljunk orvoshoz. Ha a láz menstruációval párosul, ezt mindenképp közölni kell az orvossal. Jótanács Nem szabad több órán, esetleg napon keresztül fennhagyni a menstruációs vérrel átitatott tampont, esetleg halogatni az orvoshoz fordulást ilyen esetben, mert az „melegágya” lehet a baktériumoknak. Dr. Virginás Annamária hozzáteszi, hogy a tamponcsere 4–8 óránként javasolt, és a kisebb nedvszívó képességű tampon biztonságosabb. Éjszakánként inkább a betét használata a megfelelő. Ugyanakkor a tampon rendszeres, higiénikus környezetben történő cseréje és korrekt használata sem garantálja, hogy nem kapjuk el a betegséget. Van, aki hajlamos rá. Ajánlott még a hüvelyöblítések kerülése is, mert ezzel felborítjuk a hüvely természetes mikrobiológiai egyensúlyát.  (Felhasznált források: Webbeteg, Házipatika)

Kiemlet képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Let’s talk about SEX! – Jó kommunikáció nélkül nincsen jó szex
Let’s talk about SEX! – Jó kommunikáció nélkül nincsen jó szex

A szexualitásról nyíltan beszélni sokszor még a partnerünkkel sem könnyű, sőt, a kapcsolatainkban lehetnek olyan időszakok, amikor a szex olyannyira a feszültség forrása, hogy azt sem tudjuk, miként lehetne előhozakodni a nehézségeinkkel. Mindezt tetőzi, hogy bár látszólag hatalmas szexuális szabadosságban élünk, a hétköznapjainkban még mindig tabu a vágyainkat és a szexuális szükségleteinket kifejezni.