ARCHÍV A lélek és a hormonok hullámvasútja: premenstruációs szindróma

Egy nő élete során mintegy négyszáz alkalommal éli meg a havi vérzést. Az azt megelőző időszak pedig sokunk életét megnehezíti. A nők 75-80 százaléka különféle testi-lelki tüneteket észlel a menstruáció előtti 5–10 napban. Ingerlékenység, rosszkedv, depresszió, túlérzékenység, fáradtság, éhségrohamok, fejfájás, és így tovább. Sorolhatnánk hosszan, hiszen mintegy kétszáz fölött van azoknak a tüneteknek a száma, amelyet az orvostudomány premenstruációs tünetegyüttesnek hív. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. január-februári lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Tünetek

A premenstruációs szindróma tüneteit két fő csoportba sorolják: testi, illetve lelki panaszokra. Fizikai tünet lehet a hát-, fejfájás, alhasi görcsök, puffadás, emlőfeszülés, visszérképződés, energiahiány, pattanások, túlevés vagy sóvárgás bizonyos ételek után. A lelki, pszichés tünetek közé sorolható a zavartság, sírási rohamok, depresszió, túlérzékenység, ingerlékenység, hangulatingadozások, idegesség, dühkitörések, visszavonulás a társas tevékenységektől.

Mi okozza?

Több elmélet született erre vonatkozóan, de szilárd tudományos magyarázat mai napig nem létezik. A legtöbb bizonyíték amellett szól, hogy a premenstruális szindrómát, röviden PMS-t, a nemi hormonok és az agyi ingerületátvivő anyagok módosulásai, illetve kölcsönhatásai okozzák.

Több szakember szerint a PMS lelki okokra vezethető vissza.

„Onnan tudom, hogy hamarosan menstruálni fogok, hogy egyszer csak negatív gondolatokon kapom magam. Sírhatnékom van ok nélkül, és hirtelen „világvége-hangulatom” lesz. Elégedetlen vagyok az időjárással, a munkával, semmi nem tetszik, mindenben hibát találok, a fába is belekötök. Ha negatívan állok valamihez, a megszokottnál is keményebben kritizálok, akkor tudható, hogy 3–4–5 napon belül menstruálni fogok.” Kinga, 32 éves

Lelki gondok

Bereczky Katalin marosvásárhelyi nőgyógyász szerint is a háttérben lelki okok vannak. A panaszok csak azoknál a nőknél jelentkezhetnek, akiknek van peteérése, de előfordul az is, hogy már az első menstruáció is fájdalmas. Ez is lelki okokra vezethető vissza, pl. ha volt a családban egy nővér, akinek fájdalmas menstruációja volt, vagy

ok lehet egy esetleges terhességtől való félelem is.

Bár a tünetek vízvisszatartás miatt is fellépnek, hiába kezelik vízhajtókkal, nem hatnak megfelelőképpen. A tapasztalatok szerint ezek a tünetek jobban kezelhetőek nyugtatókkal. A PMS-t három kategóriába sorolják: enyhe, közepes és erős kismedencei fájdalom.

Ha enyhe a fájdalom, görcsoldót kap a beteg, közepesnél emellett hormonkezelést is felírnak, amellyel megpróbálják kiküszöbölni azt a hormont, amely a fájdalmat okozza. A harmadik kategóriában a fájdalom nagyon erőteljes, pl. ágyhoz szegezi a beteget, és nem tud néhány napig semmit sem csinálni. Ilyenkor szóba jöhet az ovuláció felfüggesztése, azaz fogamzásgátló tablettát írnak fel. Bereczky Katalin szerint

az első szülést követően megszűnnek a menstruációval járó kellemetlenségek, fájdalmak.

Ez nemcsak a szüléssel és az azt követő változásokkal magyarázható, hanem azzal is, hogy a nő kezd mással, és nem önmagával foglalkozni.

„Múljon már el! – csak erre tudok gondolni. Kislánykorom óta visszatérnek a görcsök minden menstruáció alatt és előtt, és ez szülés után sem múlt el. Menzesz előtt már 7 nappal jelentkeznek a tünetek, és csak a menstruáció vége közeledtével múlik el. Levert vagyok, rosszkedvű, ingerlékeny, és ezt a körülöttem lévők is mondogatják.” Mária, 45 éves

Vegyük komolyan a tüneteket!

Mai napig nem tudni, mi okozza a premenstruációs szindrómával járó panaszokat, mondja Réti Zsuzsanna marosvásárhelyi endokrinológus. Azoknak a nőknek, akiknél jelentkeznek a tünetek, ugyanolyan ciklusaik vannak, mint a többinek. A mediterrán vidéken élő nők ugyanúgy érintettek, mint a sarki vidékekhez közel élők, tehát az éghajlati viszonyok nincsenek hatással a tünetcsoportra. Minden nőnél ugyanaz zajlik le a ciklus során. A vérzés előtt

a hormonszintek lecsökkennek, ezek okozzák a fizikai tüneteket,

melyek a következő menstruáció előjelei (fejfájás, telítettség érzet, puffadás, mellfeszülés). Ilyenkor a nő ingerlékenyebb, depressziósabb, szomorúbb. 30–45 éves korban a legerősebbek ezek a szimptómák. Réti Zsuzsa szerint ez valószínűleg a hormonbehatások miatt van, amit életünk során szerzünk. Minél érettebb egy nő, annál fokozottabban élheti meg ezeket az állapotokat.

Olykor a menopauza miatti félelem áll a tünetek mögött.

A PMS-nek ugyanakkor van egy igen súlyos formája, a premenstruális diszfória, vagyis rossz közérzet betegség. Ez a pszichiátriai betegségcsoportban külön kategóriát képez, és nagyon komolyan kell venni, bár előfordulása mindössze 2 százalék.

Réti Zsuzsanna Fotó: Boda Levente Gergely

Réti Zsuzsa úgy véli, abban az esetben, ha a tünetek befolyásolják a napi tevékenységet, érdemes orvoshoz fordulni. Az endokrinológus és a nőgyógyász abban segíthet, hogy kizárja a szervi okokat, azt, hogy esetleg egy petefészekciszta vagy hormonális egyensúlyzavar legyen a háttérben. Ha nem sikerül klinikai vagy laboratóriumi elváltozást kimutatni, érdemes pszichológushoz, terapeutához fordulni.

Nézzünk magunkba!

Seer Szeréna kolozsvári pszichológus szerint a menstruációs panaszoknak, a tünetek megjelenésén kívül, szimbolikus jelentése is van. A havi vérzés idején a nő figyelme befelé irányul: a nőiességre, a női szerepekre, az anyaságra. Ha valaki negatívan éli meg ezt az időszakot, fontos feltenni a kérdést, hogyan éli meg általában a nőiességét, mit jelentenek számára női szerepei? Megéli, elfogadja, meg van elégedve velük, vagy ezen a területen problémák vannak?

A tünetek oka gyakran a nőiesség belső elutasítása, azaz valamilyen frusztráció, félelem.

Ha például egy nő fizikailag készen áll az anyaságra, de valami miatt még nem vállal gyereket, minden menstruáció alkalmával, tudat alatt, megjelenik az „elszalasztott lehetőség" érzése, ami csalódást okozhat. Kiválthatja a tüneteket, ha a nő kapcsolataiban, házasságában, munkahelyén problémák vannak, de a stressz is kiváltó ok lehet. A premenstruációs időszakban és menstruáció alatt is figyeljünk belső hangunkra, és olyan tevékenységeket keressünk, amelyeket szívesen végzünk, nyugalomban. Lehet ez egy séta, egy beszélgetés, egy jó könyv olvasása.

Sokat segíthet, ha elfogadjuk ezt az időszakot, tudatosítjuk, hogy nőiségünkhöz ez is hozzátartozik,

és nem kötelező kellemetlenül megélni mindazt, ami ezzel jár – véli a pszichológus.

Seer Szeréna Fotó: Seer Szeréna archívuma

„11 éves koromban kezdtem menstruálni. Egy évig nem volt fájdalmam, aztán egy menstruáció előtt görcsölni kezdtem, és azóta minden hónapban visszatér. Intenzív, nagyon erős fájdalom, amellyel sokszor órákon át, a szó szoros értelmében fetrengtem az ágyban. Voltam orvosnál, ám a kezelés nem változtatott a dolgokon. Aztán erős fájdalomcsillapítókat szedtem. Az bevált. A titok, hogy hamarabb kell bevenni, mint ahogy elkezdődnek a fájdalmak. A tünetegyüttest amúgy anyukámtól „örököltem", neki szülés után megszűntek a fájdalmai. Most én is ebben reménykedem.” Enikő, 29 éves

Mit tehetünk még?

Figyelni kell az étkezésre. Fontos a napi háromszori étkezés, nem szabad finomított lisztet, cukrot, koffeint, alkoholt fogyasztani, inkább a zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben. Jót tesz a napi 30 perc mozgás, segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában. Kerüljük a stresszt. Ezt egy forró fürdő, masszázs, jóga, meditáció segít enyhíteni. Az orvos ajánlásával pótoljuk a kálcium-, B6 vitamin-, magnézium-bevitelt. Ezek javítják a hormonok anyagcseréjét.

korábban írtuk

Önvédelem és életfilozófia a keleti harcművészetekben: a kecses aikido és az egyénközpontú Wing Tsun
Önvédelem és életfilozófia a keleti harcművészetekben: a kecses aikido és az egyénközpontú Wing Tsun

A keleti harcművészeti ágak kidolgozói igencsak tudtak, vagy tudnak valamit. Látványos, szép sport kívülről nézve mindenik, művelőik pedig általában irigylésre méltó összeszedettséget, valamiféle belülről megélt mozgás- és élettudatosságot sugároznak.